Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΔΑΠ: Αιτία πολέμου η αντικειμενική επιλογή στελεχών!

Αντιδράσεις μερίδας συνδικαλιστών στην επιλογή της διοίκησης να χρησιμοποιήσει διεθνή εταιρεία στη διαδικασία επιλογής Γενικών Διευθυντών. Ποιο είναι το σχέδιο και γιατί υπάρχουν αντιδράσεις.

ΕΥΔΑΠ: Αιτία πολέμου η αντικειμενική επιλογή στελεχών!

Με γνωστές «αγκυλώσεις» και συνδικαλιστικές αντιδράσεις φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπη η προσπάθεια της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό της διοικητικής δομής και αξιολόγηση των γενικών διευθυντών.

«Αιτία πολέμου» είναι η πρόθεση του διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Μπενίση (φωτ.) να προχωρήσει σε μια «τομή» στον χώρο των δημόσιου ελέγχου εταιρειών: να προσλάβει ιδιωτική εταιρεία επιλογής προσωπικού, και μάλιστα διεθνή, για να συμμετάσχει στη διαδικασία, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τη στελέχωση των γενικών διευθύνσεων με τους πλέον άξιους. Μια κίνηση που θα βάλει τις βάσεις και για να δημιουργηθεί σε επόμενη φάση ένα εσωτερικό σύστημα αξιολόγησης που, αν μη τι άλλο, σπανίζει στον χώρο του Δημοσίου.

Το σχέδιο προβλέπει μετά την αξιολόγηση των τυπικών προσόντων των υποψηφίων και συνεντεύξεις, με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων, να προταθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔAΠ οι επικρατέστεροι, προκειμένου αυτό με τη σειρά του να πάρει τις αποφάσεις.

Ωστόσο η κίνηση αυτή έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς κύκλους. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι πρωτοστατούν συνδικαλιστές κυρίως από τον χώρο της Λαϊκής Ενότητας και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος τους να μπλοκάρει η διαδικασία, την οποία θεωρούν ούτε λίγο ούτε πολύ casus belli.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΣΕΚΕΣ-ΕΥΔΑΠ, με τον τίτλο: «Ε, όχι και αξιολόγηση του προσωπικού από ιδιώτες!».

Σε αυτήν γίνεται λόγος για «πρωτοφανή στα χρονικά της ΕΥΔAΠ απόφαση Διοίκησης να καλέσει ιδιωτική εταιρεία για να αξιολογήσει τα στελέχη και το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ», την οποία «το ΣΕΚΕΣ τη θεωρεί απαράδεκτη, προσβλητική για το σύνολο του προσωπικού της εταιρείας και casus belli, αντίστοιχο με τις αποφάσεις για πώληση των μετοχών, τη λεηλασία των διαθεσίμων της ΕΥΔΑΠ και την πλήρη ιδιωτικοποίηση με την ένταξη της ΕΥΔAΠ στο Υπερταμείο».

Οι εντάσεις αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φέρεται αποφασισμένος να τολμήσει και να μην κάνει πίσω, υποστηρίζοντας την αντικειμενική αξιολόγηση και όχι τις επιλογές στελεχών για τις διευθυντικές θέσεις της ΕΥΔAΠ με κριτήριο προσωπικά ή κομματικά ρουσφέτια.

Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔAΠ έχει από τις 20 Ιουλίου ψηφίσει νέο οργανόγραμμα και κάλεσε να υποβληθούν προτάσεις για να καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των Αναπληρωτών Διευθυντών.

Κάλεσε όσους έχουν τα τυπικά προσόντα και θεωρούν ότι είναι ικανοί να υποβάλουν αιτήσεις για την πλήρωση των θέσεων Γενικών Διευθυντών και γνωστοποίησε ότι θα προσλάβει μια από τις καλύτερες διεθνώς εξειδικευμένες εταιρείες αξιολόγησης στελεχών για να βοηθήσει στη διαδικασία.

«Γνωρίζω ότι κυκλοφορούν διάφορες φήμες ότι κάποιοι μοιράζουν θέσεις, έχοντας οι ίδιοι καπαρώσει θέσεις Γενικού Διευθυντή. Αγνοήστε τις φήμες αυτές, αφού αυτοί που τις διακινούν θα γελοιοποιηθούν αφού θα διαψευσθούν στην πράξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο προβλέπει ως τις 16 Αυγούστου να γίνουν οι αιτήσεις και εν συνεχεία ο έλεγχος των τυπικών προσόντων και οι συνεντεύξεις. Στις 15 Σεπτεμβρίου θα παραδοθεί στη διοίκηση το πόρισμα, ενώ ειδική πενταμελής επιτροπή μελών του Δ.Σ., σύμφωνα με το πόρισμα, θα εισηγηθεί στο Δ.Σ. τις τελικές προτάσεις για τη στελέχωση των θέσεων των Γενικών Διευθυντών και των βοηθών Γενικών Διευθυντών.

Στη συνέχεια το Συμβούλιο Διοίκησης (ατύπως), με τη βασική του σύνθεση, θα επιλέξει και θα εισηγηθεί στον Διευθύνοντα Σύμβουλο τις θέσεις των Διευθυντών (26 Σεπτεμβρίου) και αμέσως μετά των Αναπληρωτών Διευθυντών (27 Σεπτεμβρίου). Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v