Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύλλογος εργαζομένων Αttica Bank: Η αλήθεια για την τράπεζα

Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και καθαρή θέση ανάλογη με των 4 συστημικών τραπεζών διαθέτει η Attica Bank, σύμφωνα με το Σύλλογο εργαζομένων. Πώς σχολιάζει τα τεκταινόμενα στην τράπεζα.

Σύλλογος εργαζομένων Αttica Bank: Η αλήθεια για την τράπεζα

Aνακοίνωση με αφορμή τα τεκταινόμενα στην τράπεζα έβγαλε ο Σύλλογος εργαζομένων στην Αττικής.

Οπως αναφέρει, «με έντονο προβληματισμό, αλλά και εύλογη εγρήγορση παρακολουθούμε την ειδησεογραφία και τα παράγωγά της, όπου, ακόμα και εν μέσω αξιολόγησης από την τρόικα και τους δανειστές της εθνικής οικονομίας και των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, «συνθέτουν» πρωτοσέλιδα του τύπου «Ανοιχτοί λογαριασμοί στην Attica Bank», «Ο σκοτεινός λαβύρινθος της Τράπεζας Αττικής», «Γκρίζες εγγυήσεις από την Τράπεζα Αττικής» κ.ά. παρόμοιου επιπέδου, ωσάν να επαναφέρουν στην επικαιρότητα την εποχή του «film noir»!

Συχνά – πυκνά από το μακρινό παρελθόν έως και σήμερα, ανάλογα εξελίξεων που υπέκρυπταν λογής λογής συμφέροντα, άλλοτε συντεχνιακά, άλλοτε πολιτικοοικονομικά, άλλοτε προσωπικά, ακόμα ακόμα και συνδυασμό αυτών, ο τραπεζικός τομέας της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα –λόγω κρατικοδίαιτων λογικών και εγγενών αδυναμιών, όπως και εμφανούς αδυναμίας του εποικοδομήματος– γινόταν «εργαλείο» εκμετάλλευσης ή οικειοποίησης αλλότριων σκοπών ή στόχων, αντίστοιχα, ενίοτε, δε, εξαιτίας αυτής ακριβώς της παθογένειας, αδυνατούσε να μεταβεί ήρεμα στην επόμενη φάση ολοκλήρωσής του, με συνέπεια η καταθετική βάση και η επενδυτική κοινότητα να ταλανίζονται ποικιλοτρόπως, πάνω απ' όλα, όμως, οι εργαζόμενοι, να βρίσκονται, δυστυχώς, στο μάτι του κυκλώνα, απολογούμενοι στα γκισέ των Καταστημάτων και την πρώτη γραμμή πυρός«.

Σύμφωνα με το Σύλλογο «επειδή το «έργο» παλιάς κοπής που θεσμικοί και μη θεσμικοί κύκλοι αναβιώνουν, ερήμην μας, μετόχων, πελατών και εργαζομένων, καθίσταται παράταιρο εποχής, πάμε να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει με την Attica Bank λέγοντας μόνον αλήθειες:

- Καθαρή θέση 680+ εκ. € και σχέση Price/Book Value 0,2 στο ύψος δηλαδή που κυμαίνεται και των 4 συστημικών τραπεζών σύμφωνα με τον οίκο Wood & Company (0,16 – 0,29).

- Δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που είναι οι υψηλότεροι στο εγχώριο τραπεζικό γίγνεσθαι (16%+) και πολύ πιο πάνω από τους επιβαλλόμενους ελάχιστους του ευρωσυστήματος (8 – 10 - 12%).

- ΝPEs 57% με μια ελαφριά επιβάρυνση έναντι των 4 συστημικών που είναι από 48 - 54% και που αντικειμενικά δεν σηματοδοτεί ενοχή για την Τράπεζα, ποινικοποίηση για τους εργαζόμενους και τους πελάτες και έπαινο για τις άλλες, όπως «κάποιοι» προσπαθούν να περάσουν.

- Έχοντας πάρει ήδη το 95% των προβλέψεων από την πρόσφατη αξιολόγηση του AQR και μάλιστα σε ένα πολύ μεγαλύτερο από τον ανταγωνισμό ενδελεχώς ελεγμένο δέοντα χαρτοφυλάκιο δανείων, καλύπτοντας, έτσι, το 50% των ΝPEs, παραθέτουμε στα ίσα το ποσοστό μας με αυτά των 4 συστημικών που είναι 47 – 55%.

- Αξία εμπράγματων εξασφαλίσεων πάνω από 1,5 δισεκ. € που προστιθέμενα στις ισοϋψείς σχεδόν προβλέψεις που έχει πάρει η Τράπεζα δημιουργούν δείκτες κάλυψης κινδύνων από τους καλύτερους στην Ευρώπη.

- Μηδενική εξάρτηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε βάθος χρόνων έναντι ισχυρής αρχικά των υπολοίπων τραπεζών, που στην πορεία ελέω απίσχνασης και μνημονιακών νόμων, ζημίωσαν δισεκατομμύρια euro το φορολογούμενο Πολίτη, ξέχωρα της εξαΰλωσης επενδύσεων και συμμετοχών που συν τω χρόνω υπήρξε.

- Τιμή μετοχής 0,058 € με ακραίες τιμές 52 εβδομάδων 0,056 – 17,068 €, όταν και οι αντίστοιχες τιμές των 4 συστημικών παρουσιάζουν με τη σειρά τους απομείωση χρηματιστηριακής αξίας μία από τα ίδια, ήτοι πάνω από 90% και δη 90 – 99%.

- Λένε για επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις νομικών προσώπων και ιδιωτών∙ μα είναι δυνατόν, όταν όλοι είναι σε θέση να γνωρίζουν ή να αντιληφθούν πως δεν υπάρχει εταιρία πολλώ δε μάλλον όμιλος εταιριών που να μην χρηματοδοτείται και από μία τουλάχιστον 2η και δη συστημική τράπεζα;

- Γράφουνε για απουσία διοίκησης και management∙ αλήθεια σε 2 εκ των 4 συστημικών τραπεζών τι διαφορετικό γίνεται; Ανεξάρτητα, βέβαια, του γεγονότος πως η Τράπεζα Αττικής είχε λίγους μόλις μήνες πριν, εκλεγμένη από τη Γ.Σ. μετόχων διοίκηση, εξ ορισμού κρινόμενη, λοιπόν, ως επιτυχής, αλλά και management που –έχοντας φέρει σε πέρας άξιο έργο προσαρμογής της Τράπεζας σε βέλτιστα μοντέλα υψηλής εταιρικής διακυβέρνησης, με τη βοήθεια να λέγεται κορυφαίων συμβουλευτικών οίκων Ελλάδας και εξωτερικού, αλλά και ανακεφαλαιοποίησής της πολύ πάνω από το ευνοϊκό σενάριο του stress test της ΤτΕ,– αδόκιμα παύτηκε, με συνέπεια να ακολουθήσει η γνωστή περίοδος αμφισημότητας, που, σύντομα, σίγουρα και αποτελεσματικά, αυτή, αναμένεται να λήξει με την εκλογή από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων πολύ ισχυρού νέου διοικητικού σχήματος.

- Πανίσχυρη μετοχική βάση που από το 1997 έως τις μέρες μας έχει συνεισφέρει στο τραπεζικό σύστημα και την εθνική οικονομία πάνω από 2 δισεκ. € κεφάλαια με αιχμή του δόρατος το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ, το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και το ΛΑΚ, που αθροιστικά ως Ασφαλιστικά Ταμεία υπερβαίνουν το 65%, αλλά και δεκάδες μεγάλους επιχειρηματικούς Ομίλους και εκατοντάδες εταιρίες, χιλιάδες μικρομετόχους και επενδυτές που μαζί με τους πελάτες καταθέσεων και χορηγήσεων συνεχίζουν άοκνα να στηρίζουν την αυθυπαρξία της Attica Bank, γεγονός που αναντίρρητα προκύπτει τις τελευταίες ώρες, όχι απλά μην αποσύροντας, αλλά αντιθέτως, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη που περιβάλλουν την Τράπεζά τους.

- έναν αποδεδειγμένα άριστο υπηρεσιακό μηχανισμό που από την κορυφή έως τη βάση του, μια ψυχή, μια φωνή και μια γροθιά, ξέρει να δίνει και να κερδίζει –θεσμικά και συντεταγμένα– κρίσιμες μάχες για την ευόδωση των εταιρικών σκοπών».

Οπως αναφέρει ο Σύλλογος των εργαζομένων, προχωράμε ώστε με θετική ενέργεια και συγκρατημένη αισιοδοξία να αντικρούσουμε κάθε μορφής ακρότητα λόγων, γραφομένων και πεπραγμένων όσων με μεροληψία και εμμονικές συμπεριφορές κρίνουν το 1,5 – 2% της τραπεζικής αγοράς διαφορετικά έναντι του υπολοίπου 98,5 – 98%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v