Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Στα 5,9 εκατ. η συμμετοχή της EBRD στο ομόλογο

Επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά, το μήνυμα της EBRD, μετά την επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση της Housemarket στην οποία κάλυψε το 15%. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε περαιτέρω την κεφαλαιαγορά ως εναλλακτική στη χρηματοδότηση», επισημαίνει.

Φουρλής: Στα 5,9 εκατ. η συμμετοχή της EBRD στο ομόλογο

Η EBRD συμμετείχε στην ομολογιακή έκδοση της Housemarket, θυγατρικής της Φουρλής, με την επένδυση να ανέρχεται στα 5,9 εκατ. ευρώ ή στο 15% της συνολικής έκδοσης. 

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της EBRD, η υπερκάλυψη κατά 25% υποδηλώνει την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην κεφαλαιαγορά της Ελλάδας. 

Ο Frederic Lucenet, κορυφαίο στέλεχος της EBRD, δήλωσε: "Είναι ένα ορόσημο στην ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Η EBRD χαίρεται που μπόρεσε να στηρίξει την έκδοση καθώς στέλνει ένα απαραίτητο σινιάλο στις αγορές ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά. Εχουμε συμμετάσχει ήδη τους τελευταίους 12 μήνες σε ομόλογα ελληνικών εταιριών στους κλάδους της μεταποίησης και των τηλεπικοινωνιών. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε περαιτέρω την κεφαλαιαγορά ως εναλλακτική στη χρηματοδότηση».

Ο πρόεδρος του ομίλου Φoυρλής, Βασίλης Φoυρλής, σημείωσε: "Η Housemarket και ο όμιλος Φουρλής είναι δεσμευμένοι να συνεχίσουν να προσφέρουν καινοτόμες και οικονομικές λύσεις επίπλωσης σε πολλούς Έλληνες. Σκοπεύουμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας με ανάλογες επενδύσεις, θέσεις εργασίας και τις καλύτερες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης. Η πρόσφατη επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση, που στηρίχθηκε από την EBRD και πολλούς θεσμικούς και μη επενδυτές, καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη μας".

Ο επικεφαλής του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης, σημείωσε: "Το χρηματιστήριο καλωσορίζει την επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση, που αποτελεί σημάδι επιστροφής της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναπτύξουμε την κεφαλαιαγορά ώστε να φιλοξενεί αποδοτικά αυτές τις επενδύσεις. Η EBRD ανέλαβε γρήγορα ρόλο πρωτοπόρου σε αυτές τις δραστηριότητες και περιμένουμε ότι θα μπορέσουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας.

Σημειώνεται ότι από το 2015, η EBRD έχει επενδύσει πάνω από 600 εκατ. ευρώ σε 11 projects στην Ελλάδα.    

Ικανοποίηση Υπ. Οικονομίας για τη συμμετοχή ERBD 

Ικανοποίηση επικρατεί στο Υπουργείο Οικονομίας για την άμεση ανταπόκριση της διοίκησης της EBRD στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να υποστηρίξει ο Διεθνής Οργανισμός την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς εταιρικών ομολόγων, αναφέρουν πηγές του υπουργείου.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της EBRD, Σούμα Τσακραμπάρτι, και έθεσε το θέμα της περαιτέρω αύξησης των ετήσιων χρηματοδοτήσεων προς την ελληνική οικονομία.

Η Τράπεζα το προηγούμενο 12μηνο συμμετείχε σε εκδόσεις ομολόγων από ελληνικές εταιρείες των κλάδων της μεταποίησης και των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες όμως απευθύνονταν κυρίως σε ξένους επενδυτές και διαπραγματεύονται σε ξένες αγορές, σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων πρόσβασης για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Αφενός προχωρά σε στοχευμένες δράσεις διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου, όπως η εξαίρεση των εταιρικών ομολόγων από το (σχετικά υψηλό) δικαιοπρακτικό επιτόκιο. Αφετέρου επιδιώκει την αξιοποίηση της δραστηριοποίησης των Διεθνών Αναπτυξιακών Τραπεζών στην Ελληνική οικονομία προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης των επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v