Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ-CMEC: Επιδιώκουν ισχυρή συμμαχία για ενεργειακά projects

Οι δύο εταιρείες θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν αφενός την τεχνογνωσία της ΔΕΗ στη λειτουργία και διαχείριση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αφετέρου, την τεχνογνωσία της CMEC στην παραγωγή ενεργειακού εξοπλισμού όλων των τύπων. Σε ποιες περιοχές θα επικεντρωθεί η κοινή εταιρία.

ΔΕΗ-CMEC: Επιδιώκουν ισχυρή συμμαχία για ενεργειακά projects

Τη δημιουργία κοινού σχήματος με την κινεζική CMEC για την από κοινού δραστηριοποίηση σε μεγάλα ενεργειακά σχέδια στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, υπογράφουν σήμερα ο Μανώλης Παναγιωτάκης εκ μέρους της ΔΕΗ και ο Ζhang Chun εκ μέρους της κινεζικής εταιρείας.

Όπως τονίζουν στο Euro2day.gr πηγές της ΔΕH, με το μικτό σχήμα οι δύο εταιρείες θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία της ΔΕH στη λειτουργία και διαχείριση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής όλων των τεχνολογιών (λιγνιτικών, φυσικού αερίου συνδυασμένου και ανοικτού κύκλου, υδροηλεκτρικών, ΑΠΕ), και την τεχνογνωσία της CMEC στην παραγωγή ενεργειακού εξοπλισμού όλων των τύπων και φυσικά την πολιτική επιρροή που της προσφέρει η κινεζική κυβέρνηση.

"Μέχρι το Ιράν θα φτάσει το μικτό ελληνο-κινεζικό σχήμα", επισημαίνουν στο Euro2day.gr οι ίδιες πηγές, οι οποίες αξιολογούν ως ιδιαίτερης σημασίας για το μέλλον της ελληνικής επιχείρησης τη συνεργασία με την κινεζική εταιρεία ενεργειακού εξοπλισμού, ενώ δεν υπολείπεται σημασίας η προοπτική, εφόσον κριθεί συμφέρουσα, συνεργασίας στην κατασκευή και εκμετάλλευση του σχεδίου Μελίτη (κατασκευή και δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτης).

Σχετικά με τις απόπειρες της ΔΕH να αναπτύξει δραστηριότητα εκτός Ελλάδος, σημειώνεται ότι την προηγούμενη δεκαπενταετία δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Η ΔΕH έλαβε μέρος σε δημόσιους διαγωνισμούς στην ΠΓΔΜ (Νεγκότινο, υδροηλεκτρικά), Μαυροβούνιο, Βουλγαρία (Μπόμποφ Ντολ), Κόσοβο. Ωστόσο ακόμη και στις περιπτώσεις που έδωσε την καλύτερη προσφορά (Μπόμποφ  Ντολ, Νεγκότινο, Μαυροβούνιο), με διάφορες προφάσεις οι διαγωνισμοί δεν κατακυρώθηκαν υπέρ της ΔΕH.

Αυτή τη στιγμή, η διοίκηση της ΔΕH έλαβε απόφαση να συμμετάσχει σε διαγωνισμό της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων της Τουρκίας για την παραχώρηση του συγκροτήματος υδροηλεκτρικών μονάδων Menzelet και Kilavuzlu, ισχύος 124 και 54 μεγαβάτ αντιστοίχως. Επίσης ο επικεφαλής της ΔΕH Μανώλης Παναγιωτάκης επανειλημμένα έχει αναφερθεί στις ευκαιρίες για επενδύσεις που προσφέρει η γειτονική Αλβανία, η οποία έχει τεράστιο έλλειμμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η CMEC έχει μεγάλη διείσδυση σε Μέση Ανατολή, ΝΑ Ασία και Αφρική, όπου εκτελεί δεκάδες ενεργειακά έργα όλων των τύπων. Μόλις την προπερασμένη εβδομάδα ο κ. Ζhang Chun υπέγραψε σύμβαση ύψους ενός δισ. δολαρίων για την επέκταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου 650 μεγαβάτ στη Βασόρα του Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v