Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλο το σχέδιο εξυγίανσης της ΑΕΓΕΚ

Tην αύξηση του κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ύψους 70 εκατ. ευρώ, με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, αλλά και την απόσχιση του κλάδου κατασκευών και την εισφορά του στην Εδαφοστατική αναμένεται να εγκρίνει η Γ.Σ. της ΑΕΓΕΚ στις 28/12/2007.

Όλο το σχέδιο εξυγίανσης της ΑΕΓΕΚ
Tην αύξηση του κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ύψους 70 εκατ. ευρώ, με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, αλλά και την απόσχιση του κλάδου κατασκευών και την εισφορά του στην Εδαφοστατική αναμένεται να εγκρίνει η Γ.Σ. της ΑΕΓΕΚ στις 28/12/2007.

Υπενθυμίζεται ότι επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στην ΑΕΓΕΚ, στην εταιρία DS Constructions Ltd. (DSC), στην εταιρία ΕΔΑΦΟΣΤΑΤΙΚΗ και σε ομάδα πιστωτριών τραπεζών, με αντικείμενο την είσοδο της DSC στον όμιλο ΑΕΓΕΚ ως στρατηγικού επενδυτή, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας και την πώληση των συμμετοχών της στις εταιρίες ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ και ΑΚΑΡΠΟΡΤ, έναντι 125 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 70.000.000 ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση 140.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ η κάθε μία και τιμή διάθεσης 0,50 ευρώ εκάστη.

Η αύξηση θα γίνει με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων της εταιρίας υπέρ της εταιρίας DS Constructions Ltd., ως στρατηγικού επενδυτή, και τραπεζικών ιδρυμάτων.

Η DSC θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με καταβολή 30 εκατ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες οι οποίες έχουν χρηματοδοτήσει την ΑΕΓΕΚ θα συμμετάσχουν με ποσό 40 εκατ. ευρώ.

Μετά την αύξηση κεφαλαίου η DSC θα κατέχει 60.000.000 μετοχές στην ΑΕΓΕΚ, οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 16,859% των μετοχών της τελευταίας, και οι τράπεζες θα κατέχουν (από τη εν λόγω αύξηση) 80.000.000 μετοχές στην ΑΕΓΕΚ οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 22,479% των μετοχών της τελευταίας.

Η DSC θα συνάψει σύμβαση με τις τράπεζες, σύμφωνα με την οποία η DSC θα έχει δικαίωμα να αποκτήσει από αυτές και εκείνες θα έχουν το δικαίωμα να πωλήσουν στην DSC έναν αριθμό μετοχών που θα οδηγήσει στην απόκτηση από την DSC συνολικού ποσοστού 33% περίπου των μετοχών μέσα σε τρία χρόνια.

Οι τράπεζες θα είναι ελεύθερες να ψηφίσουν και να διαθέσουν το υπόλοιπο των μετοχών κατά την κρίση τους.

Τα έσοδα που θα αντληθούν από την αύξηση θα χρησιμοποιηθούν ως εξής: (i) Ποσό 30.000.000 ευρώ για συμμετοχή της ΑΕΓΕΚ στη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΔΑΦΟΣΤΑΤΙΚΗ μετά την απόσχιση και εισφορά του κατασκευαστικού κλάδου σε αυτήν.

(ii) Ποσό 40 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή τραπεζικών υποχρεώσεων της ΑΕΓΕΚ.

Η εταιρία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση το αργότερο εντός ενός έτους από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίου.

Επιπλέον η Γ.Σ. καλείται να αποφασίσει τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με ακύρωση ιδίων προνομιούχων άνευ δικαιώματος ψήφου μετοχών της εταιρίας, λόγω συμπλήρωσης της προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία απόκτησής τους.

Επίσης, να γίνει μετατροπή των μετά την ανωτέρω ακύρωση 3.034.050 (3.195.000 - 160.950) προνομιούχων άνευ ψήφου ονομαστικών μετοχών της εταιρίας που έχουν απομείνει, ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ η κάθε μία, σε αντίστοιχο αριθμό κοινών μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ η κάθε μία.

Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω μεταβολών, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας θα ανέρχεται σε 177.942.653 ευρώ, διαιρούμενο σε 355.885.306 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ εκάστη.

---Συμμετοχή στην ΑΜΚ της ΕΔΑΦΟΣΤΑΤΙΚΗ

Ταυτόχρονα προς την προαναφερθείσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσχισης, θα πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και στην ΕΔΑΦΟΣΤΑΤΙΚΗ, ύψους 80.000.000 ευρώ, στην οποία θα συμμετάσχουν η ΑΕΓΕΚ και η DSC.

Η DSC μέσω της συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου ή/και μέσω αγοράς μετοχών από την ΑΕΓΕΚ θα καταβάλει συνολικά το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, ενώ η ΑΕΓΕΚ θα συμμετάσχει με το ποσό των 30 εκατ. ευρώ εκ της ανωτέρω αύξησης πλέον τυχόν τιμήματος εκ της πώλησης των ανωτέρω μετοχών.

Κατόπιν αυτού, η ΑΕΓΕΚ και η DSC θα καταστούν οι μοναδικοί μέτοχοι της ΕΔΑΦΟΣΤΑΤΙΚΗ.

Επιπλέον η DSC θα αναθέσει κατασκευαστικές συμβάσεις στην ΕΔΑΦΟΣΤΑΤΙΚΉ, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, με περιθώρια κέρδους της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ.

----Στοιχεία για τον στρατηγικό επενδυτή

Η εταιρία DSC είναι μέλος του ινδικού επιχειρηματικού και κατασκευαστικού ομίλου D.S. Group , με έδρα το Νέο Δελχί. Ο όμιλος D.S. Group έχει πρωταγωνιστική παρουσία στην Ινδία αλλά και διεθνή δραστηριότητα, με κέντρα επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στην Ινδία.

Ο όμιλος, η αποτίμηση της αξίας του οποίου υπερβαίνει τα 3 δισ. δολάρια ΗΠΑ διεθνώς, δραστηριοποιείται με έμφαση στους τομείς των κατασκευών, των παραχωρήσεων, της ενέργειας, της ανάπτυξης υποδομών, της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων, ξενοδοχειακών υποδομών και εμπορίου.

* Το σχέδιο εξυγίανσης της ΑΕΓΕΚ περιλαμβάνεται αναλυτικά στην έκθεση του Δ.Σ. που δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v