Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΙΟΧΚ: Το πιθανό discount και η πτώση στο Χ.Α.

Με discount της τάξεως του 5% διαπραγματεύεται η μετοχή της Βιοχάλκο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι είναι έγκυρη η άτυπη αποτίμηση των ακινήτων της εισηγμένης εταιρίας holding. Οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις, η μετοχική περιπέτεια.

ΒΙΟΧΚ: Το πιθανό discount και η πτώση στο Χ.Α.
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Η Βιοχάλκο είναι μία εταιρία holding, της οποίας το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο είναι η συμμετοχή σε τρεις εισηγμένες θυγατρικές της. Συγκεκριμένα, κατέχει το 57% της Σιδενόρ, το 64,7% της ΕΛΒΑΛ και το 50,4% της Χαλκόρ.

Με βάση τα χθεσινά κλεισίματα των τεσσάρων αυτών μετοχών, προκύπτουν οι αντίστοιχες κεφαλαιοποιήσεις: Βιοχάλκο 1.360 εκατ. ευρώ, Χαλκόρ 238 εκατ., Σιδενόρ 790 εκατ. και ΕΛΒΑΛ 332,5 εκατ. ευρώ.

Η τρέχουσα αξία λοιπόν της Βιοχάλκο στη Σιδενόρ υπολογίζεται στα 450 εκατ. ευρώ (το 57% των 790 εκατ.), ενώ οι αντίστοιχες αξίες στη Χαλκόρ και στην ΕΛΒΑΛ ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ (το 50,43% των 238 εκατ.) και σε 215 εκατ. (το 64,7% των 332,5 εκατ.).

Αθροιστικά, λοιπόν, η τρέχουσα αξία των θυγατρικών της Βιοχάλκο υπολογίζεται στα 785 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι άλλες εισηγμένες εταιρίες του ομίλου (ΕΤΕΜ, Ελληνικά Καλώδια, ΣΙΔΜΑ, Σωληνουργεία Κορίνθου) δεν είναι θυγατρικές της Βιοχάλκο, αλλά θυγατρικές των θυγατρικών της Βιοχάλκο, άρα η αξία τους συνυπολογίζεται στις αξίες των θυγατρικών Σιδενόρ, Χαλκόρ και ΕΛΒΑΛ.

Ακίνητα, μετρητά και χρεόγραφα

Πέρα όμως από τις θυγατρικές της εταιρίες, η Βιοχάλκο κατέχει και μια σειρά άλλα περιουσιακά στοιχεία με κυριότερα:

Πρώτον, ακίνητα που είναι αποτιμημένα στα βιβλία της εισηγμένης προς 116 εκατ., αλλά που η τρέχουσα αξία τους φέρεται από ορισμένους γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να έχει δημοσιοποιηθεί κάποια επίσημη σχετική έκθεση ενός ανεξάρτητου οίκου.

Δεύτερον, με βάση τις λογιστικές καταστάσεις της 30ής/9/2007, έχει διαθέσιμα 164 εκατ. ευρώ και χρηματοοικονομικά στοιχεία διαθέσιμα προς πώληση ύψους 32,3 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, στις 30/9/2007 υπήρχε και ένα σύνολο υποχρεώσεων ύψους 24 εκατ. ευρώ.

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω προκύπτει τρέχουσα αξία των επενδύσεων της Βιοχάλκο γύρω στο 1,45 δισ. ευρώ, όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στο 1,36 δισ. Η μετοχή λοιπόν διαπραγματεύεται δηλαδή με discount της τάξεως του 5%, με την προϋπόθεση βέβαια ότι είναι έγκυρη η άτυπη αποτίμηση των ακινήτων της εισηγμένης εταιρίας holding.

Η μετοχική περιπέτεια

Όλες οι μετοχές του ομίλου έχουν υποχρεωθεί σε βαρύτατες απώλειες κατά το τελευταίο εξάμηνο. Η Βιοχάλκο έχει απολέσει το 44,5% της αξίας της, η Χαλκόρ το 55,1%, η Σιδενόρ το 49,1% και η ΕΛΒΑΛ το 41%.

Οι πολύ μεγάλες αυτές απώλειες πολύ λίγο συνδέονται με την εξέλιξη των τιμών των μετάλλων, γιατί ο όμιλος ακολουθεί την πολιτική κάλυψης του σχετικού κινδύνου (hedging), αφήνοντας μόνο να επηρεάσουν τα αποτελέσματα τα κέρδη από αποθέματα (inventory gains), τα οποία όμως είναι μη λειτουργικά.

Μάλιστα, στελέχη του ομίλου δεν έκρυψαν κατά καιρούς ότι θα βόλευε περισσότερο μια μείωση των τιμών των μετάλλων, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση στις αγορές, στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος.

Αυτό που ενδεχομένως έχει επηρεάσει αρνητικά τις τιμές των μετοχών του ομίλου στο ταμπλό της Σοφοκλέους είναι το γενικότερο χρηματιστηριακό κλίμα αλλά και ο φόβος για ενδεχόμενη ”προσγείωση” της οικονομίας σε χαμηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν πτωτικά οι δραστηριότητες του ομίλου.

Επί του παρόντος, πάντως, υπάρχει πολλές φορές μεγάλο άνοιγμα μεταξύ των τιμών των μετοχών του ομίλου στο ταμπλό και των τιμών-στόχων που έχουν δώσει οι αναλυτές.

Στην περίπτωση της Σιδενόρ η μετοχή έκλεισε χθες στα 8,22 ευρώ και μια σειρά από εκθέσεις το φθινόπωρο την ανέβαζαν στο διπλάσιο ή και σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο. Είχαμε, για παράδειγμα, τα 15,42 ευρώ τιμή-στόχο της Alpha Finance τον Δεκέμβριο, τα 15,80 ευρώ της Εθνικής - P&Κ τον Νοέμβριο αλλά και τα 18 ευρώ της Morgan Stanley, επίσης τον Νοέμβριο.

Η μετοχή των Σωληνουργείων Κορίνθου έκλεισε χθες στα 5,24 ευρώ, όταν ενδεικτικά η Alpha Finance την είχε αποτιμήσει στα 7,2 ευρώ τον Δεκέμβριο.

Η μετοχή της Χαλκόρ έκλεισε χθες στα 2,35 ευρώ και είχε αποτιμηθεί τον περασμένο Νοέμβριο στα 4,3 ευρώ από την Εθνική - P&Κ Χρηματιστηριακή.

Τέλος, η μετοχή της ΕΛΒΑΛ υποχώρησε χθες στα 2,68 ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2007 είχε αποτιμηθεί από την Εθνική - P&Κ Χρηματιστηριακή στα 4,3 ευρώ.

Με ενδιαφέρον, λοιπόν, αναμένεται η αντίδραση των αναλυτών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ταμπλό αλλά και στη διεθνή οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v