Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Στην KBC πωλήθηκε η UBB έναντι 610 εκατ.

Πριν από την πώληση η Eθνική θα λάβει σε μορφή μερίσματος από την UBB ποσό 50 εκατ. Πώς επηρεάζει τα μεγέθη της ΕΤΕ το deal. H συναλλαγή ενισχύει περαιτέρω την τράπεζα, τονίζει ο Λ. Φραγκιαδάκης.

ΕΤΕ: Στην KBC πωλήθηκε η UBB έναντι 610 εκατ.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) υπέγραψε σήμερα σύμβαση με τη Βελγική τράπεζα KBC (KBC Group) για την πώληση του 99.91% της θυγατρικής της τράπεζας στη Βουλγαρία, United Bulgarian Bank A.D. (UBB) και του 100% της θυγατρικής της εταιρίας Interlease E.A.D. (η Συναλλαγή). Το συμφωνημένο τίμημα για τη Συναλλαγή ανέρχεται σε €610 εκατομμύρια.

Το Euro2day.gr σε σχετικό άρθρο είχε αναφέρει ότι σήμερα θα κλείσει η πώληση της θυγατρικής στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής, πριν από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής η UBB θα προβεί σε διανομή μερίσματος προς την ΕΤΕ ύψους €50 εκατομμυρίων, κατόπιν έγκρισης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. Το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή 1.1x P/BV(1) περίπου και επιφέρει αύξηση του pro forma δείκτη ιδίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (CET1) της ΕΤΕ για το 3ο τρίμηνο του 2016 κατά περίπου 100 μονάδες βάσης(2).

Η πώληση της UBB επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Διοίκησης της ΕΤΕ να εφαρμόσει με συνέπεια το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας.

Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη Βουλγαρία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη UBB και την Interlease ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. H συναλλαγή αυτή ενισχύει περαιτέρω την ΕΤΕ από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, επιτρέποντάς της να κατευθύνει τους πόρους της προς την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης της UBB, η KBC, ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος, θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να κατακτήσει ισχυρή θέση στη Βουλγαρική αγορά».

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στις εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας και της Εποπτικής Χρηματοπιστωτικής Αρχής της Βουλγαρίας, της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου / της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού.

Η Credit Suisse International ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Boyanov & Co ως τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.

Σημείωση 1: Βάσει του Book Value της 30.09.2016, pro forma για τη διανομή συνολικού μερίσματος της UBB ύψους €183 εκατ.

Σημείωση 2: Επίδραση στο δείκτη CET 1 της 30.09.2016, pro forma για την πώληση της Astir Palace και την αποπληρωμή των CoCos

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v