Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουζάκης: Στηρίγματα από ενοίκια και μείωση τόκων

Το 2017 ξεκινά με δύο επιπλέον όπλα στη δύσκολη μάχη που δίνει ο εισηγμένος Όμιλος, προκειμένου να επιστρέψει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα. Τα έσοδα από τα ενοίκια, η περικοπή των τόκων και η επιστροφή σε θετικό EBITDA.

Μουζάκης: Στηρίγματα από ενοίκια και μείωση τόκων

Στήριγμα από τις εισπράξεις ενοικίων και από τις μειώσεις χρεωστικών τόκων αναμένεται να λάβει φέτος ο Όμιλος Μουζάκη, που βρίσκεται σε έναν πολυετή αγώνα προσπαθώντας να ξεπεράσει τις δυσκολίες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου και να επιστρέψει σε κερδοφόρο πορεία.

Με τη ζήτηση να είναι πτωτική, τις διάφορες φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις υψηλές και τον ανταγωνισμό από τις χώρες χαμηλού κόστους ιδιαίτερα έντονο, η εισηγμένη εταιρεία επιδίδεται σε μια πολιτική περιορισμού όλων των κατηγοριών του κόστους της.

Έτσι, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, ο κύκλος εργασιών είχε υποχωρήσει από τα 3,96 στα 3,38 εκατ. ευρώ, το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) είχε επιστρέψει σε θετικό έδαφος (από -56 σε +154 χιλ. ευρώ) και οι καθαρές ζημίες είχαν περιοριστεί από τα -825 στα -216 χιλ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια είχαν διαμορφωθεί στα +31,7 εκατ. ευρώ.

Στο σύνολο του 2016, εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών εμφάνισε μείωση και τα EBITDA έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Η φετινή χρονιά ξεκινά με τις γνωστές προκλήσεις του ανταγωνισμού από το εξωτερικό, ωστόσο, ο εισηγμένος Όμιλος φαίνεται να ενισχύεται εξαιτίας:

Της αναμενόμενης είσπραξης ενοικίων. Συγκεκριμένα, η εισηγμένη διαθέτει προς αξιοποίηση δύο μεγάλα ακίνητα, το ένα επί της οδού Τροόδου 2-4 στο Αιγάλεω που ενοικιάστηκε και το δεύτερο επί της Τροόδου 1-3 για το οποίο υπάρχει πρόθεση να εκμισθωθεί και μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες σχετικές συζητήσεις.

Της μείωσης των χρεωστικών τόκων, καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 μειώθηκε κατά 3,2 εκατ. ο δανεισμός της εταιρείας. Ειδικότερα, επρόκειτο για δάνειο της Εθνικής Τράπεζας που αποπληρώθηκε από άτοκο δάνειο ανάγκης προς τη Μουζάκης, που είχε προνοήσει να συνάψει ο ιδρυτής της Ελευθέριος Μουζάκης από την περίοδο που βρισκόταν εν ζωή (προ του 2006).

Έτσι, ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κατά 3,2 εκατ. με αντίστοιχη αύξηση του λογαριασμού «μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις σε μετόχους», που στις 30/6/2016 ανερχόταν σε 16,5 εκατ. ευρώ. Η ουσία είναι πως η εισηγμένη σταμάτησε από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 να επιβαρύνεται με τόκους για το συγκεκριμένο δάνειο. Στις 30/6/2016 ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου είχε διαμορφωθεί στα 4,45 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v