Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΤΡΑΚ: Περιμένει τα μεγάλα έργα για να «τρέξει»

Ο εισηγμένος όμιλος έκλεισε το 2016 με κέρδη και ισχυρή ρευστότητα και τώρα περιμένει πότε τελικά θα ξεκινήσουν τα μεγάλα επενδυτικά έργα ώστε να επωφεληθεί από τις πωλήσεις των εκσκαπτικών της Caterpillar.

ΕΛΤΡΑΚ: Περιμένει τα μεγάλα έργα για να «τρέξει»

«Δεν υπήρξαν κάποιες ιδιαίτερες εξελίξεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 για την ΕΛΤΡΑΚ, με αποτέλεσμα τα ετήσια αποτελέσματα να έχουν σε γενικές γραμμές μια εικόνα που δεν διαφέρει σημαντικά από εκείνη του πρώτου μισού του έτους» υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στον εισηγμένο όμιλο.

Θυμίζουμε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, ο κύκλος εργασιών του ομίλου είχε διαμορφωθεί στα 43,68 εκατ. ευρώ (έναντι 44,36 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2015) το EBITDA στα 3,65 εκατ. ευρώ (έναντι 3,26 εκατ.), τα προ φόρων κέρδη στο 1,69 εκατ. ευρώ (1,56 εκατ.) και τα ίδια κεφάλαια στα 66,35 εκατ. ευρώ.

Η βασικότερη δραστηριότητα του ομίλου ΕΛΤΡΑΚ είναι η αντιπροσώπευση των εκσκαπτικών μηχανημάτων Caterpillar σε Ελλάδα και Βουλγαρία, δραστηριότητα που επηρεάζεται από την πορεία των κατασκευαστικών έργων στις δύο αυτές χώρες. Παράλληλα, η θυγατρική Hellastrak αντιπροσωπεύει τα ελαστικά οχημάτων Bridgestone, Firestone & Dayton, ενώ η εισηγμένη συμμετέχει (μαζί με την Autohellas) στην ΕΛΤΡΕΚΚΑ που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και διανομή ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

«Οι γενικότερες προοπτικές του ομίλου επηρεάζονται αναμφίβολα από την πορεία που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία. Για παράδειγμα, στον τομέα των εκσκαπτικών μηχανημάτων θα επηρεαστούμε σαφώς θετικά, στο βαθμό που τελικά θα τρέξουν τα σημαντικά projects που σχεδιάζονται, όπως για παράδειγμα αυτά του Ελληνικού, των περιφερειακών αεροδρομίων, του χρυσού στην Χαλκιδική και των σιδηροδρόμων. Το ζητούμενο βέβαια είναι το πότε θα ξεκινήσουν αυτά τα έργα, όταν τα μεγάλα έργα οδοποιίας αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2017» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το μέλλον των άλλων εγχώριων δραστηριοτήτων, υποστηρίζεται πως «η πορεία αυτών θα επηρεαστεί από τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία. Αν για παράδειγμα, κλείσει η αξιολόγηση, αποκατασταθεί το κλίμα σταθερότητας και βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά, τότε θα ευνοηθούν και αυτές».

Στα αξιοσημείωτα είναι και η περυσινή βελτίωση των αποτελεσμάτων της ΕΛΤΡΕΚΚΑ, η οποία εδώ και μια διετία έχει αναθεωρήσει τον στρατηγικό της προσανατολισμό σε ότι αφορά την γκάμα των εμπορευμάτων της και του πελατολογίου της, με την προσθήκη των λιπαντικών και των χρωμάτων βαφής να έχουν συνεισφέρει θετικά.

Η Βουλγαρία τέλος, χαρακτηρίζεται από μια γενικότερη εικόνα στασιμότητας, ωστόσο η δραστηριότητα για τη θυγατρική της ΕΛΤΡΑΚ είναι κερδοφόρος. Γενικότερα, επικρατεί μια κατάσταση χαμηλής ισορροπίας, όπου και λόγω πολιτικών ζητημάτων, παρατηρείται μια τάση αναβλητικότητας στην υλοποίηση έργων.

Οι σχέσεις του ομίλου ΕΛΤΡΑΚ με τις τράπεζες αξιολογούνται ως άριστες, το θέμα των πιθανών επισφαλειών βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο, ενώ η εισηγμένη δεν έχει διανείμει μέρισμα στους μετόχους τους για τις χρήσεις του 2014 και του 2015 (δεν έχει αποφασιστεί ακόμη για το ποια πολιτική θα υιοθετηθεί φέτος στον τομέα του μερίσματος).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v