Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CPI: «Κοιτάζει» επέκταση στο εξωτερικό

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της εισηγμένης, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Το «σκανάρισμα» των αγορών σε Κύπρο και Βουλγαρία και η μονοψήφια άνοδος του κύκλου εργασιών κατά το πρώτο μισό της τρέχουσας χρήσης.

CPI: «Κοιτάζει» επέκταση στο εξωτερικό

Μονοψήφια αύξηση του κύκλου εργασιών της σημείωσε η CPI κατά το πρώτο μισό της τρέχουσας χρήσης που λήγει στις 30 Ιουνίου του 2017, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Χρήστος Παπαθάνος, κατά τη χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της.

«Η αύξηση των πωλήσεών μας έλαβε χώρα σε ένα πολύ δύσκολο γενικότερο περιβάλλον, που -εκτός των άλλων- συνοδεύτηκε και από έντονο ανταγωνισμό τιμών, εξέλιξη που επηρέασε το μικτό περιθώριο κέρδους μας. Η τόνωση του κύκλου εργασιών μας οφείλεται στη διεύρυνση των μεριδίων μας σε επιμέρους αγορές, όπως για παράδειγμα σε αυτές των εκτυπωτών, των προβολικών (projectors) και των σταθμών εντατικής λιανικής (POS)», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Για το σύνολο της χρήσης που λήγει στις 30 Ιουνίου, στόχος της CPI είναι η αύξηση των πωλήσεών της, ωστόσο η υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου θα επηρεαστεί και από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.

Πάντως, παρά το βαρύ κλίμα που επικράτησε τον Ιανουάριο στην αγορά, η CPI κατάφερε να κινηθεί εντός των στόχων. Επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι σταθεροποιητικός παράγοντας εργασιών είναι το κομμάτι των υπηρεσιών (έχει σε γενικές γραμμές επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα), που αποτελεί περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εσόδων.

Γενικότερη πολιτική της εισηγμένης είναι η προσπάθεια διεύρυνσης των μεριδίων αγοράς της μέσα από προσεκτική διαχείριση, με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων. Για τον λόγο αυτό, η CPI:

α) Έχει περιορίσει σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια τον τραπεζικό της δανεισμό (κυμαίνεται γύρω στο 1,8 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνοδεύεται από οποιαδήποτε εγγύηση), ενώ παράλληλα διατηρεί και κάποια μετρητά για λόγους ασφαλείας.

β) Έχει ασφαλίσει τις πιστώσεις με στόχο την αποφυγή επισφαλειών (κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα κατά τα τελευταία χρόνια).

γ) Δεν έχει καμία ληξιπρόθεσμη υποχρέωση προς κανέναν.

«Όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, δεν μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλές ετήσιες αυξήσεις στον κύκλο εργασιών μας, καθώς η όποια ανάπτυξή μας θα προέρχεται από τη διεύρυνση των μεριδίων μας σε μια περιορισμένη αγορά», υποστήριξε ο κ. Παπαθάνος, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «στον βαθμό που η εγχώρια οικονομία αρχίσει μελλοντικά να ανακάμπτει, τότε θα ξεκινήσει η διόγκωση και της δικής μας αγοράς».

Ο πρόεδρος όμως της εισηγμένης εταιρείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας και σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος.

«Η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε και αξιολογούμε τις αγορές αυτές, πλην όμως τυχόν επέκτασή μας στο εξωτερικό θα απαιτήσει επένδυση και αυτό θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Αξίζει, για παράδειγμα, να δανειστεί η εταιρεία προκειμένου να επεκταθεί και μάλιστα με επιτόκια πολύ υψηλότερα από αυτά που δίδονται στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης;» κατέληξε ο κ. Παπαθάνος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v