Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Στα 850 εκατ. € τα κέρδη του 2007 (+54%)

Aύξηση 54% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank το 2007 καθώς διαμορφώθηκαν στα 850 εκατ. ευρώ και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο όμιλος της Alpha βρίσκεται σε πορεία επιτεύξεως των νέων στόχων του Επιχειρησιακού Σχεδίου, ενώ το ΔΣ θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,90 ευρώ.

Alpha: Στα 850 εκατ. € τα κέρδη του 2007 (+54%)
Aύξηση 54% στα καθαρά κέρδη σημείωσε η Alpha Bank στη χρήση του 2007, καθώς διαμορφώθηκαν στα 850 εκατ. ευρώ.

Το ΔΣ θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,90 ευρώ, ενώ ο όμιλος της Alpha βρίσκεται σε πορεία επιτεύξεως των νέων στόχων του Επιχειρησιακού Σχεδίου.

Τα κέρδη είναι υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών οι οποίοι σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial προέβλεπαν ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Alpha θα ανέλθουν στα 839 εκατ. ευρώ το 2007, καταγράφοντας άνοδο 52%.

----Δήλωση Γ. Κωστόπουλου

O κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, Πρόεδρος της Alpha Bank επεσήμανε: ”Το 2007 αποδείξαμε την ικανότητά μας στην επέκταση του δικτύου μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου με τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής κατακτήσαμε ήδη μερίδιο στις χορηγήσεις μεγαλύτερο του 7%, που προσεγγίζει τον μακροχρόνιο στόχο μας.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που παρουσιάσαμε τον Ιανουάριο στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της Επενδυτικής Ημερίδας μας είναι απολύτως επιτεύξιμοι. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν από την τρέχουσα συγκυρία.”

---Δήλωση Δ. Μαντζούνη

Ο κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank δήλωσε: ”Στο δεύτερο εξάμηνο του 2007, τα αποτελέσματα υπερέβησαν τις προβλέψεις μας, καθώς τα καθαρά κέρδη σε ετήσια βάση ανήλθαν σε Ευρώ 875 εκατ. έναντι αρχικού στόχου για κέρδη 830 εκατ. ευρώ.

Η επιτυχία μας στηρίζεται στο όνομα της Alpha Bank και τους μακροχρόνιους και ισχυρούς δεσμούς με την πελατεία μας. Το 2007, η αύξηση των χορηγήσεων του Ομίλου κατά 30% και των νέων δανείων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που υπερβαίνουν τα Ευρώ 3,5 δισ. αντικατοπτρίζουν την ταχεία ανάπτυξη των μεγεθών μας, ενώ διαθέτουμε πλέον περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια πελάτες στην ευρύτερη περιοχή.

Είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας σε ”Α-” από την Standard & Poor’s, η οποία αξιολόγησε θετικά την ισορροπημένη, από απόψεως κινδύνου, ανάπτυξή μας στη σημερινή οικονομική συγκυρία.

Η διαρκής βελτίωση στα λειτουργικά μας αποτελέσματα επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας στην επίτευξη των στόχων για το 2008 βάσει του προσφάτως αναθεωρημένου επιχειρησιακού μας σχεδίου.”

---Σημαντική Αύξηση Κερδοφορίας

Τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν 50% σε Ευρώ 2,10 (2006: Ευρώ 1,40), ενώ η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 28,1%. Η κεφαλαιακή επάρκεια διατηρείται υψηλή με τον δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως στο 9,6% και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 12,5%.

Ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 45,8%, παρά την επιταχυνόμενη επέκτασή μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

--Ενισχυμένα Λειτουργικά Αποτελέσματα

Οι καθαρές χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 30,6% σε Ευρώ 42,1 δισ. καθώς τα νέα υπόλοιπα χορηγήσεων του τετάρτου τριμήνου ανήλθαν σε Ευρώ 2,6 δισ., εκ των οποίων Eυρώ 1,2 δισ. προήλθε από την Ελλάδα και Ευρώ 1,2 δισ. από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα κεφάλαια πελατείας ανήλθαν σε Ευρώ 46,7 δισ., εκ των οποίων Ευρώ 2,3 δισ. αφορούν σε προσέλκυση νέων καταθέσεων το τέταρτο τρίμηνο. Το καθαρό έσοδο τόκων μετά από ζημίες απομειώσεως αυξήθηκε κατά 18,5%, ενώ το αντίστοιχο περιθώριο διευρύνθηκε κατά 20 μονάδες βάσεως.

Τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν σημαντικά κατά 16,1%.

---Σημαντικά Ενισχυμένη Συμβολή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα Αποτελέσματα

Τα κέρδη προ φόρων που προήλθαν μέσω οργανικής αναπτύξεως των δραστηριοτήτων μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 117 εκατ., αυξημένα κατά 67,3%. Οι χορηγήσεις και οι καταθέσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 88% και 46,4% αντιστοίχως, συμμετέχοντας με 18% και 15% στα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια.

Το Δίκτυο στο τέλος του 2007 αριθμούσε 817 Καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

---Μέρισμα χρήσεως 2007

Λαμβάνοντας υπ’όψιν την πορεία της κερδοφορίας μας, το Διοικητικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος Ευρώ 0,90 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 20% σε σύγκριση με το μέρισμα χρήσεως 2006 Ευρώ 0,75 ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί σε 3,8% μερισματική απόδοση, με βάση τη μέση τιμή της μετοχής για το 2007.

---Διαχείριση Χαρτοφυλακίου

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε Ευρώ 56,3 εκατ., ήτοι αύξηση 25,3% ετησίως, ενώ τα κεφάλαια υπό διαχείριση ανήλθαν σε Ευρώ 11,3 δισ., αυξημένα κατά 23,0%, επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη θέση μας στην αγορά.

Το 2008 αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας στην προσέλκυση κεφαλαίων πελατείας αξιοποιώντας την πρωτοποριακή δέσμη των προϊόντων μας αμοιβαίων κεφαλαίων και τραπεζοασφαλειών.

Πρόσθετα οφέλη αναμένονται από την αναθεωρημένη προσέγγιση του εισοδηματικά υψηλότερου τμήματος της αγοράς μέσω του θεσμού Alpha Prime και της Alpha Private Bank.

Ειδικότερα, τα αμοιβαία κεφάλαια ανήλθαν σε Ευρώ 5,5 δισ. αντιπροσωπεύοντας συνολικό μερίδιο αγοράς 23,1% και την αδιαφιλονίκητη πρώτη θέση στον κλάδο της διαχειρίσεως μετοχικών κεφαλαίων εσωτερικού.

Το 2007 επενδύσαμε στην προώθηση νέων προϊόντων, όπως είναι δύο νέα επενδυτικά κεφάλαια στη ναυτιλία και την αγορά των ακινήτων και προσφάτως το πρώτο ελληνικό ETF στον δείκτη FTSE 20 Athens Index, η διαπραγμάτευση του οποίου ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, τα υπόλοιπα του Private Βanking ανήλθαν σε Ευρώ 5,6 δισ. στο τέλος του έτους, καταγράφοντας

αύξηση 17%.

Τέλος, σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στον τομέα του Bancassurance, μέσω της αποκλειστικής συνεργασίας με την ΑΧΑ. Η διεθνής εμπειρία της ΑΧΑ στην προώθηση νέων προϊόντων αξιοποιείται διαρκώς για τον εμπλουτισμό της δέσμης προϊόντων μας.

Το 2007 επιτύχαμε τον διπλασιασμό της παραγωγής των ασφαλίστρων ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και την αύξηση των σταυροειδών πωλήσεων στα καταναλωτικά δάνεια (σε 72% το δεύτερο εξάμηνο 2007 έναντι 45% το 2006) και στα στεγαστικά (σε 30% το δεύτερο εξάμηνο 2007 έναντι 6% το 2006).

--- Πώς είδαν τα αποτελέσματα οι αναλυτές

Καλύτερα του αναμενόμενου ήταν τα αποτελέσματα της Alpha Bank, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους.

Η Citi σε έκθεσή της με τίτλο ”Κερδοφόρα στην Ελλάδα, επιθετική στο εξωτερικό” τονίζει ότι τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προβλέψεις ενώ διατηρεί σύσταση ”buy” και τιμή-στόχο στα 32 ευρώ.

Ο οίκος σημειώνει ότι δεν προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στις εκτιμήσεις του μετά τα αποτελέσματα της Alpha, τονίζει όμως ότι η πρόταση για μέρισμα 0,9 ευρώ ήταν θετική έκπληξη (έναντι πρόβλεψης για μέρισμα 0,85 ευρώ), και ως εκ τούτου, προχωρά σε αλλαγή των εκτιμήσεων για τα μερίσματα της τράπεζας έως το 2009.

Ειδικότερα, εκτιμά ότι η Alpha Bank θα διανείμει μέρισμα 1,1 ευρώ το 2008, και 1,25 ευρώ το 2009.

Τα αποτελέσματα της Alpha ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, αναφέρει η Merrill Lynch σε έκθεσή της όπου διατηρεί τιμή-στόχο στα 27,8 ευρώ και σύσταση ”buy”.

Η ML στέκεται στα καθησυχαστικά μηνύματα της διοίκησης για τα επίπεδα ρευστότητας ενώ σημειώνει ότι οι στόχοι του business plan ξεπερνούν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών και, εάν έχει δίκιο, υπάρχει περιθώριο ανοδικής κίνησης της μετοχής κατά 70% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Τα μεγέθη της Alpha ευθγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις, σημειώνει η UBS, ενώ διατηρεί τιμή-στόχο στα 24 ευρώ και σύσταση ”neutral”.

Η UBS δεν προχωρά σε αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών της ενώ σημειώνει πως η αύξηση στα έσοδα από βασικές δραστηριότηες παραμένει αδύναμη σε σχέση με τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Η Marfin Analysis σημειώνει ότι στα μεγέθη της τράπεζας εμφανίζεται τάση ανάκαμψης των καθαρών εσόδων από τόκους και σταθεροποίησης των spreads. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι διατηρεί τις προβλέψεις της για την Alpha.

Η Π&Κ-Εθνική αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της τράπεζας δεν έκρυβαν εκπλήξεις ενώ σημειώνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στο 3,7%, είναι χαμηλότερα σε σχέση με το μέσο όρο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Ωστόσο, όπως αναφέρει, η διοίκηση έχει στόχο να τα μειώσει σε ποσοστό χαμηλότερο του 3%.

Η Proton αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της Alpha ήταν καλά, με επιτάχυνση στην ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους, κυρίως λόγω της αύξησης των χορηγήσεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα καθαρά κέρδη υπερέβησαν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις κατά 4,2%.

Tα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη της Alpha Bank εμφανίστηκαν αυξημένα κατά 29% σε ετήσια βάση, σημειώνει η HSBC, προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση δεν έκρυβε εκπλήξεις. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν κάπως χαμηλότερα των προβλέψεων, αλλά η αδυναμία αντισταθμίστηκε από ισχυρότερα των προσδοκιών κέρδη από συναλλαγές, αναφέρει η χρηματιστηριακή.

* Τα πλήρη αποτελέσματα της Alpha Bank για το 2007 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v