Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Ελαβε άδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων

Η ΤτΕ ενέκρινε την άδεια διαχείρισης της εταιρείας Θεά Άρτεμις. Πώς θα μεταβιβασθεί το 80% της εταιρείας στον προτιμητέο επενδυτή (Balbec Capital) που θα βάλει 70 εκατ. ευρώ και θα αναλάβει τη διαχείριση NPLs 1,045 δισ.

Attica Bank: Ελαβε άδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων

Τη χορήγηση άδειας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στην εταιρεία Θεά Άρτεμις ενέκρινε η Τράπεζα της Ελλάδος, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε η Balbec Capital να αναλάβει τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων της Attica Bank, εφόσον η ανάθεση εγκριθεί από τους μετόχους της τράπεζας.

Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) της ΤτΕ ενέκρινε κατά τη συνεδρίασή της, στις 12 Απριλίου, την παροχή άδειας στην εταιρεία Θεά Άρτεμις, η οποία προτίθεται να παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις αποκλειστικά στην Τράπεζα Αττικής. Πρόκειται για την τρίτη, μόλις, άδεια διαχείρισης που έχει εγκρίνει η ΤτΕ (σ.σ. προηγήθηκαν αυτές στις CEPAL και FPS Eurobank).

Η «Θεά Άρτεμις» αποτελεί αυτή τη στιγμή κατά 100% θυγατρική της Αttica Bank. Το σχέδιο όμως ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας προβλέπει ότι το 80% του μετοχικού της κεφαλαίου θα μεταβιβασθεί στον προτιμητέο επενδυτή, ο οποίος θα καλύψει τις εναπομείνασες κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας με βάση το δυσμενές σενάριο του τελευταίου stress test και θα λάβει ως αντάλλαγμα τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας, ύψους 1,045 δισ.

Όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, η προσφορά της Balbec Capital κρίθηκε ως προτιμητέα στον διαγωνισμό για την ανάθεση διαχείρισης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 1,045 δισ. ευρώ.

Η ανάθεση της διαχείρισης και η αγορά του ποσοστού 80% της «Θεά Αρτεμις» από τον προτιμητέο επενδυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το σώμα των μετόχων της Τράπεζας Αττικής, κατά τη Γενική Συνέλευση που ορίστηκε στις 15 Μαΐου.

Ειδικότερα, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται «η έγκριση υλοποίησης του σχεδίου αγοράς και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και κάλυψης του δυσμενούς σεναρίου της τελευταίας ΑΜΚ με κεφαλαιακή ενίσχυση από τον επενδυτή που έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά».

Υπενθυμίζεται ότι η Balbec Capital, ως προτιμητέος επενδυτής, θα αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της «Θεά Αρτεμις» και θα βάλει περίπου 70 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι εναπομείνασες κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Αττικής, με βάση το δυσμενές σενάριο της τελευταίας συνολικής αξιολόγησης.

Τα 70 εκατ. ευρώ θα μπουν είτε με κάλυψη του συνόλου ενός ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), το οποίο θα εκδώσει η Τράπεζα Αττικής, είτε με εξαγορά του junior ομολόγου της τιτλοποίησης.

Χρήστος Κίτσιος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v