Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Παράταση διαπραγματεύσεων για την Avis

Μέχρι τις 4 Μαΐου παρατάθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς με την κοινοπραξία της αμερικανικής Avis Budget Group και του τουρκικού ομίλου Koc για την εξαγορά της Olympic (Avis).

Πειραιώς: Παράταση διαπραγματεύσεων για την Avis

Ο Μάιος θα είναι τελικά ο καθοριστικός για τον τουρκικό όμιλο Koc, ο οποίος, σε κοινοπραξία με την αμερικανική Avis Budget Group, βρίσκεται σε φάση διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά του 94% της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων «Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε» (Avis).

Σε προηγούμενο δημοσίευμά του το Euro2day.gr είχε αναφερθεί αναλυτικά στις λεπτομέρειες της διαγωνιστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και στους λόγους που υποχρέωσαν τη διοίκηση της Πειραιώς να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με το σχήμα που συγκροτούν ο όμιλος Koc και μητρική Avis.

Η αμερικανο-τουρκική κοινοπραξία είχε εξασφαλίσει, αρχικά, προθεσμία από τη διοίκηση της Πειραιώς να καταθέσει προσφορά εξαγοράς μέχρι την 21η Απριλίου. Όπως επιβεβαίωσε, ωστόσο, το Euro2day.gr, εξασφάλισε παράταση δύο εβδομάδων προκειμένου να καταθέσει την τελική του προσφορά. Επενδυτικές πηγές του Λονδίνου και της Ν. Υόρκης -καθώς η Πειραιώς τηρεί σιγή ασυρμάτου για το θέμα- επιβεβαίωσαν ως νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφοράς την Πέμπτη 4 Μαΐου.

Η δυστοκία εκ μέρους της κοινοπραξίας να τηρήσει το αρχικό deadline που είχε τεθεί από την Πειραιώς ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως από τις ίδιες επενδυτικές πηγές. Η πλέον ανώδυνη ερμηνεία συνδέει την παράταση με τις «αρρυθμίες» που προκαλεί η πασχαλινή περίοδος, η οποία φέτος ήταν ταυτόσημη για καθολικούς και ορθόδοξους.

Άλλες πηγές, ωστόσο, αποδίδουν την επιμήκυνση των διαπραγματεύσεων στην απόσταση που φέρεται να χωρίζει τις δύο πλευρές. Ιδιαίτερα, εξηγούν, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως η πλευρά του τουρκικού ομίλου (σ.σ. ο οποίος φέρεται να ελέγχει κατά 60% την κοινοπραξία) δεν εμφανίζεται, σε αυτή τη φάση, έτοιμος να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Πειραιώς.

Οι απαιτήσεις της ιδιοκτήτριας της Olympic συνδέονται με την αποτίμηση της εταιρείας την οποία επενδυτικοί κύκλοι τοποθετούν στα επίπεδα των 300-350 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, οι οποίες ανέρχονται σε 245 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η Olympic (Αvis) κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων, επέστρεψε στην κερδοφορία και το 2016 εμφάνισε κύκλο εργασιών 152,5 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA (προ δαπανών ανανέωσης στόλου) 76,3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v