Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ο όμιλος Κoc πήρε προβάδισμα για την εξαγορά της Avis

Διαπραγματεύσεις της Πειραιώς με κοινοπραξία του τουρκικού ομίλου Koc και της Avis Budget Group. Πώς απέκτησε προβάδισμα το αμερικανο-τουρκικό σχήμα και από τι θα εξαρτηθεί η συνέχιση του εν εξελίξει διαγωνισμού. «Stand-by» οι υπόλοιποι «μνηστήρες».

Πώς ο όμιλος Κoc πήρε προβάδισμα για την εξαγορά της Avis

Σε συνομιλίες με την κοινοπραξία που συγκροτούν η Otokoc Otomotiv Ticaret ve Sanayi A.S του τουρκικού ομίλου Koc και ο αμερικανικός όμιλος Avis Budget Group για την πώληση του 94% της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε (Avis) έχει εισέλθει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διοίκηση της Πειραιώς.

Για την πώληση της εταιρείας βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία της Πειραιώς με σύμβουλο τη Citigroup. Στη φάση κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών, ωστόσο, η οποία ολοκληρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, εμφανίστηκε κοινοπραξία της μητρικής Avis με τον τουρκικό όμιλο.

Η εξέλιξη υποχρέωσε, ουσιαστικά, την Πειραιώς να ξεκινήσει συζητήσεις με το συγκεκριμένο σχήμα, παρότι ο διαγωνισμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών από αρκετούς «μνηστήρες». Ο λόγος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το διπλό δικαίωμα (πρώτης άρνησης και τελικής συναίνεσης) που φέρεται να διατηρεί η Avis, σε περίπτωση πώλησης της Olympic! Όροι οι οποίοι περιλαμβάνονται στη σύμβαση μεταξύ Olympic και Avis, που βρίσκεται σε ισχύ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, εξηγούν νομικοί κύκλοι, πως σε περίπτωση που η Avis θέλει να αποκτήσει την Olympic, έχει τη δυνατότητα να συζητήσει με την Πειραιώς, πριν από κάθε άλλον υποψήφιο. Ακόμα κι αν δεν συμφωνήσει με την Πειραιώς στο τίμημα εξαγοράς, εξηγούν, η Avis διατηρεί το δικαίωμα να συναινέσει ή όχι στην πώληση της Olympic σε άλλον υποψήφιο αγοραστή που θα επιλέξει η Πειραιώς.

Σύμφωνα με επενδυτική πηγή που εδρεύει στο Λονδίνο, ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη πρόσφερε στην Πειραιώς τη δυνατότητα να διαμορφώσει μια γραμμή άμυνας έναντι της Avis, η οποία βρίσκεται σε πλεονεκτική διαπραγματευτική θέση εξαιτίας των δύο συγκεκριμένων όρων της σύμβασης. Κι αυτό καθώς διασφαλίζει, όπως υποστηρίζουν, ότι η Avis υποχρεώνεται να προσέλθει στις συζητήσεις με την Πειραιώς, προσφέροντας ικανοποιητικό τίμημα.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως εφόσον το σχήμα Avis-ομίλου Koc προσφέρει «εύλογο τίμημα», το deal θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ποιο θεωρείται, όμως, «εύλογο τίμημα» για μια εταιρεία όπως η Olympic, η οποία κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο μίσθωσης αυτοκινήτων, επέστρεψε στην κερδοφορία και το 2016 εμφάνισε κύκλο εργασιών 152,5 εκατ. ευρώ και κέρδη (EBITDA προ δαπανών ανανέωσης στόλου) 76,3 εκατ. ευρώ;

Επενδυτικοί παράγοντες στην Αθήνα και στο Λονδίνο συμπίπτουν στην εκτίμηση πως εφόσον δεν αλλάξουν σημαντικά τα μακροοικονομικά δεδομένα και η πολιτική κατάσταση στη χώρα, η αποτίμηση της Olympic τοποθετείται στα επίπεδα των 300-350 εκατ. ευρώ. Ποσό στο οποίο συνυπολογίζονται οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, οι οποίες ανέρχονται σε 245 εκατ. ευρώ.

Το σχήμα Avis-ομίλου Koc ελέγχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά απόλυτη πλειοψηφία από τον Τούρκο επιχειρηματία (σ.σ. ορισμένες πηγές μιλούν ακόμη και για ποσοστό 90%). Οι δύο πλευρές συνεργάζονται στρατηγικά, καθώς ο τουρκικός όμιλος αποτελεί τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο του Avis Budget Group σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή. Σήμερα η Otokoc Otomotiv διαχειρίζεται 33 συμφωνίες αντιπροσώπευσης (dealerships) σε πέντε χώρες (Τουρκία, την ημι-αυτόνομη περιοχή του Αρμπίλ στο Βόρειο Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και την Ουγγαρία) και λειτουργεί 84 υποκαταστήματα της Avis και 47 της Budget στην Τουρκία.

Οι διαπραγματεύσεις του σχήματος με τη Citigroup (σύμβουλος πώλησης στον διαγωνισμό της Πειραιώς που βρίσκεται σε εξέλιξη) έχουν ήδη ξεκινήσει. Κλιμάκιο του τουρκικού ομίλου βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Αθήνα και έκανε αισθητή την παρουσία του στα γραφεία της Olympic.

Η αμερικανο-τουρκική κοινοπραξία φέρεται να έχει λάβει περιθώριο μέχρι και την εβδομάδα που ακολουθεί το Πάσχα (23 Απριλίου), προκειμένου να καταθέσει αποδεκτή πρόταση εξαγοράς. Στη συνέχεια, η Πειραιώς θα αποφασίσει αν θα αποδεχθεί την προσφορά ολοκληρώνοντας άμεσα το deal μέχρι το τέλος Απριλίου ή θα την απορρίψει. Στη δεύτερη περίπτωση θα ανάψει πράσινο φως στη Citigroup να «τρέξει» την επόμενη φάση του διαγωνισμού, που αφορά στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους άλλους υποψήφιους.

Η Πειραιώς δεν έχει ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό των υποψηφίων που προσήλθαν στην πρώτη φάση, ούτε τα ονόματά τους.

Το Euro2day.gr, ωστόσο, έχει επιβεβαιώσει την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών από τέσσερα σχήματα (συμπεριλαμβανομένου του σχήματος Avis/Koc), ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο επιπλέον, που όμως δεν φαίνονται να είναι στην "πρώτη σειρά" μιας πιθανής διεκδίκησης.

Το επενδυτικό fund Oaktree κατέθεσε προσφορά σε συνεργασία με εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Θ. Βασιλάκη.

Στον κατάλογο των σοβαρών «μνηστήρων» συμπεριλαμβάνεται και το consortium του fund World View (που δημιούργησε ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου), με την υποστήριξη της Goldman Sachs και του ομίλου Συγγελίδη.

Την ίδια στιγμή, επενδυτικές πηγές στο Λονδίνο και στη Ν. Υόρκη, οι οποίες έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για την εξέλιξη του διαγωνισμού της Πειραιώς, επιβεβαίωσαν στο Euro2day.gr την πληροφορία πως μεταξύ των «μνηστήρων» που κατέθεσαν μη δεσμευτική προσφορά συγκαταλέγεται το ισχυρό αμερικανικό επενδυτικό fund Lone Star.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν με έμφαση το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου fund για την ελληνική αγορά, υπενθυμίζοντας πως μετείχε πριν λίγους μήνες στον διαγωνισμό της Alpha (με σύμβουλο και πάλι τη Citigroup) για την πώληση της Ιονικής Ξενοδοχειακής (ξενοδοχείο Hilton Αθήνας), έχει θέσει στο στόχαστρό του τις ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα, ενώ πριν δύο χρόνια είχε εκδηλώσει και πάλι ενδιαφέρον για την Olympic/Avis.

Πρόκειται για το fund το οποίο πρόσφατα εξαγόρασε από την πορτογαλική κυβέρνηση την κρατική τράπεζα Novo Banco, ένα deal το ύψος του οποίου ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v