Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Ποιες εισηγμένες «σηκώνουν κεφάλι»

Κόντρα στο δυσμενές εγχώριο περιβάλλον, αρκετές εισηγμένες εταιρείες πιθανολογείται πως θα καταφέρουν φέτος να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις. Αναλυτικός πίνακας για τα τρέχοντα και… τα περασμένα μεγαλεία του κλάδου πληροφορικής.

Πληροφορική: Ποιες εισηγμένες «σηκώνουν κεφάλι»

Παρά το γεγονός ότι μια ακόμη μίζερη χρονιά προδιαγράφεται φέτος για την εγχώρια αγορά πληροφορικής, αρκετές εισηγμένες εταιρείες του κλάδου ελπίζεται ότι θα καταφέρουν να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις. Αυτό μπορεί να γίνει είτε λόγω των ανάληψης περισσότερων εργασιών στο εξωτερικό, είτε εξαιτίας της διεύρυνσης του μεριδίου τους στην Ελλάδα, με παράλληλο έλεγχο του λειτουργικού τους κόστους.

Έτσι, εισηγμένες εταιρείες όπως η MLS, η Space Hellas, η PROFILE, η Entersoft, αλλά και οι θυγατρικές της Quest Holdings, Unisystems και Cardlink, θα μπορούσαν ενδεχομένως να συγκαταλέγονται σε εκείνες που θα σημειώσουν φέτος βελτιωμένο τελικό αποτέλεσμα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι παλιές «καλές εποχές» της πληροφορικής (βλέπε τον δεύτερο παρατιθέμενο πίνακα των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου το έτος 2000, με τα τότε οικονομικά τους αποτελέσματα) έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς:

• Ο αριθμός των εταιρειών έχει μειωθεί από τότε δραστικά, κυρίως μετά το μπαράζ των «λουκέτων» που μεσολάβησαν.

Τα περιθώρια κέρδους έχουν συρρικνωθεί χαρακτηριστικά, με τις πλέον κερδοφόρες εταιρείες να επιτυγχάνουν επιδόσεις μόλις μεταξύ των δύο και των τριών εκατ. ευρώ.

• Ένα σημαντικό πλέον (ακόμη και υψηλότερο του 50% σε ορισμένες περιπτώσεις) ποσοστό των εσόδων για αρκετές εταιρείες (π.χ. Unisystems της Quest Holdings, Intrasoft International μέσω της Intracom, PROFILE, Space Hellas, Entersoft, Intralot) προέρχεται από το εξωτερικό.

Έτσι, ενώ τα προ φόρων κέρδη των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου το έτος 2000 ανέρχονταν στα 237,3 εκατ. ευρώ(!), τα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα τόσο κατά το 2015, όσο και πέρυσι (-81,8 και -1,5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα), όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πρώτου παρατιθέμενου πίνακα.

Επιπλέον, μέσα στο 2016 η PC Systems δεν εξέδωσε οικονομικά αποτελέσματα, ενώ η ALTEC αποφάσισε να ακολουθήσει την οδό της εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το πρώτο τετράμηνο του 2017 χαρακτηρίζεται ως «συγκρατημένο» καθώς όχι μόνο δεν «έτρεξαν» συμβάσεις του νέου ΕΣΠΑ (άγνωστο το πότε θα εγγράψουν τζίρο οι εταιρείες από αυτές), αλλά και η καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης πάγωσε τη ζήτηση αρκετών επιχειρήσεων για επενδύσεις τεχνολογίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα υποστηρίζει γνωστός παράγοντας της αγοράς: «Αναμφίβολα, η τεχνολογία τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, τράπεζες και εμπορικές επιχειρήσεις προσπαθούν να προετοιμαστούν για τη μορφή που θα λάβουν τα δίκτυά τους μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι ασφαλιστικές εταιρείες προσαρμόζονται στα δεδομένα της ψηφιοποίησης, ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων προσπαθεί να μειώσει το κόστος και να προωθήσει νέες μορφές επικοινωνίας, συναλλαγών και διαφήμισης μέσω της κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου.

Αντίθετα, λόγω της οικονομικής κρίσης οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις επενδύσεις τους στο κομμάτι της τεχνολογίας και αν δεν προσαρμοστούν γρήγορα, θα χάσουν το τρένο της ανταγωνιστικότητας.

Πάντως, μετά και τη διαφαινόμενη δεύτερη θετική αξιολόγηση της Ελλάδας από τους δανειστές της, ελπίζεται πως σταδιακά η αβεβαιότητα θα μειώνεται και η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει. Προσδοκούμε λοιπόν πως θα ξεκινήσει να αυξάνεται η ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα».

Τέλος, πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης μπορούν να προκύψουν και από τα κρατικά έργα, με τον ΣΕΠΕ να έχει τονίσει επανειλημμένως πως η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει ουσιαστικά χωρίς τον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα και χωρίς τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, εξελίξεις που περνούν μέσα από την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v