Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούλησε το 20% του Mega ο Πήγασος, Σαββίδης ο αγοραστής

Ποσοστό 19,6% της Τηλέτυπος πούλησε η Πήγασος (Μπόμπολας). Αγοραστής φέρεται ο Ιβ. Σαββίδης. Χωρίς συνεννόηση με τις τράπεζες η συναλλαγή με τις τελευταίες να εξετάζουν την αγοραπωλησία. Σκληρή επίθεση από ΝΔ. Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές.

Πούλησε το 20% του Mega ο Πήγασος, Σαββίδης ο αγοραστής

Ποσοστό 19,6% του Mega γνωστοποίησε πως πώλησε η Πήγασος (Μπόμπολας) με ανακοίνωση στις χρηματιστηριακές αρχές. Αγοραστής φέρεται να είναι ο Ιβαν Σαββίδης.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr η συναλλαγή δεν έγινε με προσυνενόηση και συγκατάθεση των τραπεζών οι οποίες εξετάζουν τώρα το πώς η συγκεκριμένη αγοραπωλησία επηρεάζει τη σχέση τους με την Πήγασος στην οποία έχουν μεγάλα δάνεια.

Στην ανακοίνωση η Πήγασος σημειώνει ότι «προέβη σε πώληση 19.791.879 κοινών ονομαστικών μετοχών της «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ήτοι ποσοστού 19,6361% επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου αυτής και μετέβαλε το ποσοστό συμμετοχής της στην ως άνω Ανώνυμη Εταιρία, από 32,7321%, σε 13,0961%».

Για την αγορά του Mega ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ο Ιβάν Σαββίδης. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr οι συζητήσεις μεταξύ Μπόμπολα, Σαββίδη και πιστωτριών τραπεζών της Πήγασος έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες, με αντικείμενο την είσοδο του ομογενή επιχειρηματία στο μετοχικό κεφάλαιο της Πήγασος, αλλά και την επίτευξη κοινής στάσης στην επόμενη ημέρα της Τηλέτυπος.

Πρόκειται για ένα σύνθετο και αλληλεξαρτώμενο project καθώς προτεραιότητα του ομογενή επιχειρηματία φέρεται να είναι η απόκτηση του ελέγχου της Τηλέτυπος (Mega), με κεφάλαια που δεν θα ξεπερνούν όσα «μπίνταρε» για την απόκτηση νέας άδειας στον ακυρωθέντα διαγωνισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Βάζει πόδι στην Τηλέτυπος

Το timing της συναλλαγής, έχει σύμφωνα με την αγορά, ως φόντο το πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το 22% της Τηλέτυπος.

Κατέχοντας το 19,63% της Τηλέτυπος και με το υπόλοιπο 13,09% να ελέγχεται, προς ώρας, από την «φίλια» πλευρά Μπόμπολα, ο Ιβάν Σαββίδης αποκτά πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του στη δημοπρασία για τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ, που είναι προγραμματισμένη για τις 31 Μαίου.

Μένει να φανεί αν η επιθετική κίνηση του ομογενή επιχειρηματία, η οποία αιφνιδίασε τις πιστώτριες τράπεζες των Πήγασος και Τηλέτυπος και τους υπόλοιπους μετόχους του Μεγάλου Καναλιού, προκαλέσει αντιδράσεις και ζυμώσεις προκειμένου να αποτραπεί η απόκτηση του 42% από τον Ιβάν Σαββίδη.

Σημειώνεται ότι η πλευρά Βαρδινογιάννη κατέχει το 35% της Τηλέτυπος, ποσοστό που της εξασφαλίζει να έχει αυξημένο λόγο για μια σειρά στρατηγικών αποφάσεων. Εξ ου και διαμηνύεται πως «οποιαδήποτε λύση περνάει μέσα από τη δική της συμμετοχή»… 

Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι πληροφορίες από την πλευρά των τραπεζών σημειώνουν ότι η Eurobank δεν μετέχει στο κοινοπρακτικό δάνειο της Πήγασος, που είναι η holding εταιρεία.

Σκληρή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

«Χέρι - χέρι κινείται παλιά και νέα διαπλοκή με τις ευλογίες της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου και την ανοχή των ανακεφαλαιοποιημένων από το ελληνικό Δημόσιο, διοικήσεων των τραπέζων», σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την μεταβίβαση ποσοστού σχεδόν 20% του Mega.

«Η συμφωνία Μπόμπολα – Σαββίδη, για την εξαγορά του 20% του MEGA, αποτελεί μια ακόμη συντονισμένη προσπάθεια των παραδοσιακών, αλλά και των νεότερων πυλώνων της διαπλοκής να ελέγξουν την ενημέρωση εις βάρος της Δημοκρατίας, του πλουραλισμού και των Ελλήνων πολιτών. Καθόλου τυχαία η συμφωνία των δυο επιχειρηματιών.

Από τη μια πλευρά, ο Φώτης Μπόμπολας, ο οποίος - για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους - δεν έχει ελεγχθεί για τον δυσθεώρητο δανεισμό του και από την άλλη ο Ιβάν Σαββίδης, στον οποίο οι κ. Τσίπρας και Καμμένος επιχειρούν να του χαρίσουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να απαντήσει:

Πως είναι δυνατόν μια επιχείρηση με δανεισμό άνω των 150.000.000 ευρώ να είναι σε θέση να μεταβιβάζει περιουσιακά της στοιχεία χωρίς την έγκριση των δανειστών της;

Είναι νόμιμος ο μη ενεχυριασμός του συνόλου των μετοχών που κατείχε ο κ. Μπόμπολας;

Είναι δυνατόν οι τράπεζες να έχουν δεσμεύσει τους μισθούς των εργαζομένων του καναλιού, αλλά να μην έχουν ενεχυριάσει το σύνολο των μετοχών υπερδανεισμένων μετόχων;

Σε όλα αυτά πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση, που παντρεύει τα χρήματα της νέας διαπλοκής με τα υλικά της παλιάς», καταλήγει.

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές στη ΝΔ

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν πολύ άγχος και επιμένουν να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ευθύνες για επιχειρηματικές συναλλαγές στο χώρο των ΜΜΕ» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

«Σε λίγο θα μας πουν ότι υπάρχει και ανίερη συμμαχία της κυβέρνησης με τις τράπεζες και τις ανεξάρτητες αρχές για να ρίξουμε τον κ. Μητσοτάκη. Γελάει ο κόσμος» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, καταλήγοντας με υστερόγραφο:

«Υ.Γ.: Σχετικά με τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη περί πλεονασμάτων, αποδεικνύεται ότι έχει κοντή μνήμη. Διότι ξεχνά ότι ήταν υπουργός της κυβέρνησης που είχε δεσμεύσει τη χώρα με πλεονάσματα 4% μέχρι το 2030!».

Λοβέρδος: Ο Σαββίδης επωφελήθηκε κυβερνητικών μεθοδεύσεων

«Όσα είπε στην απροκάλυπτη συνέντευξή του πριν λίγες μέρες ο κ. Σαββίδης, τα έκανε πράξη», δήλωσε ο Α. Λοβέρδος.

«Επωφελούμενος παράλληλων κυβερνητικών μεθοδεύσεων αγόρασε μετοχές του MEGA. Και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει «έπεται και συνέχεια». Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.

Σε όλα όμως έχει ήδη απαντήσει ο ίδιος ο επιχειρηματίας με τις δηλώσεις του. Ένα πρέπει να ξέρουν στην Κυβέρνηση: οι απροσχημάτιστες, απροκάλυπτες και περιφρονητικές για τον λαό και τους θεσμούς κινήσεις έχουν κατάληξη το φιάσκο.

Και όχι μόνο αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v