Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ: Τι «παίζει» για αναχρηματοδότηση δανείων και deal με Μπήτρο

Τι υποστηρίζει η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας σχετικά με το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της, το σενάριο για ΑΜΚ και τις διαπραγματεύσεις για deal με την Μπήτρος. Ανοδικά ξεκίνησε το πρώτο φετινό τρίμηνο.

ΣΙΔΜΑ: Τι «παίζει» για αναχρηματοδότηση δανείων και deal με Μπήτρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις της ΣΙΔΜΑ με τις πιστώτριες τράπεζες με στόχο την αναχρηματοδότηση των τραπεζικών υποχρεώσεων της εισηγμένης (έχουν καταστεί βραχυπρόθεσμες) και την μείωση του κόστους δανεισμού, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Δανιήλ Μπεναρδούτ, στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

«Επιδιώκουμε χείρα βοηθείας για τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Οι τράπεζες νομίζω ότι διαισθάνονται πως πρέπει να βοηθήσουν και προς τα εκεί εκτιμώ ότι βαδίζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεναρδούτ, ο οποίος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Euro2day.gr ανέφερε:

• Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, καθώς το θέμα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων απασχολεί έντονα τη διοίκηση.

• Το θέμα της συγχώνευσης με άλλη εταιρεία του κλάδου (Μπήτρος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ) ακούγεται ως σενάριο εδώ και χρόνια, ωστόσο το ζήτημα επαφίεται κατά κύριο λόγο στη στάση που θα επιλέξουν να τηρήσουν οι πιστώτριες τράπεζες (άφησε να εννοηθεί ότι κάτω από όρους, η ΣIΔΜΑ θα συναινούσε σε μια ενδεχόμενη συγχώνευση).

Από την πλευρά του, ο οικονομικός διευθυντής της ΣIΔΜΑ Μιχάλης Σαμωνάς αναφέρθηκε στην οικονομική πορεία της τελευταίας τριετίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι κατά την τελευταία τριετία, η  ΣIΔΜΑ πέρα από τους τόκους που καταβάλλει, έχει καταφέρει να περιορίσει το υπόλοιπο του τραπεζικού της δανεισμού, αλλά και να διευρύνει το μερίδιο αγοράς της και να βελτιώσει το λειτουργικό της αποτέλεσμα (περιθώριο EBITDA από +0,9% το 2014, σε +2,3% το 2015 και σε +4,7% το 2016).

Ειδικότερα μάλιστα για το 2016 η  ΣIΔΜΑ σημείωσε αύξηση όγκου πωλήσεων τομέα χάλυβα και πανέλων μεταξύ 10% και 15%, άνοδο του EBITDA κατά 185% (στα 4 εκατ. ευρώ) και βελτίωση των προ φόρων αποτελεσμάτων από τα -5 στα -2,6 εκατ. παρά την εγγραφή προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις 1,2 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2017 αναμένεται καλύτερο από το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα (διεύρυνση μικτού περιθωρίου κέρδους λόγω και της ανοδικής πορείας της τιμής του μετάλλου, η οποία όμως υποχώρησε ελαφρά στη συνέχεια), ενώ στόχος της εισηγμένης είναι η διατήρηση των μεριδίων στην εγχώρια αγορά και η αύξηση των επιδόσεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ειδικότερα, η SIDMA Bulgaria (πέρασε πέρυσι σε οριακά θετικό αποτέλεσμα) «στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας της στην οποία θα συμβάλλει και η αναμενόμενη συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την μείωση των χρηματοοικονομικών της εξόδων». Θετικά επίσης αναμένεται να εξελιχθεί και το οικονομικό περιβάλλον στη γειτονική χώρα (ΑΕΠ στο +2,9% με εγχώριο μοχλό ανάπτυξης την εγχώρια ζήτηση).

Επίσης, η SIDMA Romania «στοχεύει στην βελτίωση των αποτελεσμάτων της μέσω της αύξησης πωλήσεων και του μεριδίου αγοράς που κατέχει» (προβλεπόμενη φετινή αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,4%).

Ειδικότερα τώρα για την ελληνική οικονομία, ο κ. Μπεναρδούτ σημείωσε πως «θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου για το μέλλον της χώρας μας, με την προϋπόθεση όμως ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει άμεσα και εξ’ ολοκλήρου τα μέτρα που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό και τη φτηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών εταιρειών».

Τέλος, η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, ψήφισε την παράταση λήξης ομολόγου ύψους 3,52 εκατ. ευρώ έως την 1η Αυγούστου του 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v