Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολο το σχέδιο εξυγίανσης της Pasal

Διαγραφή υποχρεώσεων 58 εκατ. σε τράπεζες και προμηθευτές και μείωση δανεισμού κατά 25,4 εκατ. μέσω ανταλλαγής και πώλησης ακινήτων. Πλήρη εξόφληση Ταμείων-Εφορίας. Ποιες τράπεζες συναινούν. Τι θα γίνει με το Athens Heart.

Ολο το σχέδιο εξυγίανσης της Pasal

Τη διαγραφή υποχρεώσεων προς τράπεζες και λοιπούς πιστωτές, ύψους 58 εκατ. ευρώ, καθώς και τη μείωση δανεισμού κατά 25,43 εκατ. ευρώ, μέσω οικειοθελούς παράδοσης (24,08 εκατ.) και πώλησης (1,35 εκατ.) ακινήτων, προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της Pasal, που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 30 Μαρτίου.

Η συμφωνία κατατέθηκε με σύμφωνη γνώμη πιστωτών που κατέχουν το 60,5% των υποχρεώσεών της καθώς και το 76,87% των ειδικών προνομίων και προβλέπει μείωση δανεισμού, συνολικού οφειλόμενου ποσού 61 εκατ. ευρώ, ως εξής: κατά 24,08 εκατ. ευρώ, μέσω οικειοθελούς παράδοσης ακινήτων στις τράπεζες, κατά 0,9 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών, κατά 1,35 εκατ. ευρώ με πώληση ακινήτου και κατά 34,65 εκατ. ευρώ με διαγραφή απαιτήσεων.

Ειδικότερα, η εταιρεία στο τέλος του 2017 είχε συνολικές υποχρεώσεις προς τράπεζες και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης 77,7 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες Alpha Bank και Εθνική, με απαιτήσεις 47 εκατ. ευρώ, έχουν συναινέσει στο σχέδιο εξυγίανσης.

Το σχέδιο προβλέπει ότι τα δάνεια της Alpha, με υπόλοιπο οφειλής 46,3 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017, θα ρυθμιστούν με οικειοθελή παράδοση (Debt to asset swaps) στην τράπεζα τριών ακινήτων και ενός οικοπέδου, έναντι συνολικού τιμήματος 23,3 εκατ. ευρώ καθώς και καταβολή μετρητών 0,9 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι ακίνητο στο 27ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, το οποίο θα μεταβιβασθεί στην τράπεζα έναντι 14,5 εκατ. ευρώ.

Με τη μεταβίβαση των παραπάνω ακινήτων, η Alpha θα διαγράψει τις υπόλοιπες απαιτήσεις της ύψους 22,1 εκατ. ευρώ, ενώ θα αρθούν και όλες οι εγγυήσεις που έχουν παρασχεθεί έναντι του συνολικού οφειλόμενου ποσού 46,3 εκατ. ευρώ.

Τα δάνεια της Eurobank, με υπόλοιπο οφειλής, στο τέλος του 2017, ύψους 13,93 εκατ. ευρώ προτείνεται να ρυθμιστούν με τα έσοδα από πώληση ακινήτου στη Χαλκίδα, το οποίο ανήκει στη θυγατρική Arven ΑΕ, έναντι 1,35 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ακινήτου, το υπόλοιπο ποσό της απαίτησης (12,55 εκατ.) θα διαγραφεί και θα αρθούν όλες οι αντίστοιχες εγγυήσεις.

Τέλος, η Εθνική, για υπόλοιπο οφειλής 778 χιλ. ευρώ, προβλέπεται να λάβει ως αντάλλαγμα δύο ακίνητα επί της οδού Πειραιώς, όμορα του Athens Heart, αξίας 960 χιλ. ευρώ. Η Εθνική δεν κουρεύεται και αντίθετα φαίνεται να εισπράττει και περισσότερα χρήματα από το υπόλοιπο οφειλής καθώς μέρος του τιμήματος του debt asset swap θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή οφειλής προς την Εθνική Leasing, που δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των συναινούντων πιστωτών.

Τι θα γίνει με το Athens Heart

Επίσης, προβλέπεται επιστροφή ακινήτου από την Εθνική Leasing στην ΕΤΕ για αποπληρωμή 180 χιλ. ευρώ και διαγραφή της υπόλοιπης οφειλής από τη χρηματοδοτική μίσθωση. Με την αποπληρωμή του δανείου της Εθνικής, η τράπεζα θα επιτρέψει να αρθούν οι εγγυήσεις που έχει παράσχει η Pasal επί δανείου της θυγατρικής της Doreco, ποσού 55 εκατ. ευρώ, η οποία κατέχει το Athens Heart.

Με την παραπάνω κίνηση ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση και εν συνεχεία πώληση του εμπορικού κέντρου Athens Heart, για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον από τον αμερικανικό όμιλο Hines.

Για την Trastor ΑΕΕΑΠ, η οποία έχει επίσης απαιτήσεις από την Pasal, προβλέπεται η αποπληρωμή 255 χιλ. σε 5 ετήσιες δόσεις πλέον επιτοκίου 1% και η διαγραφή του υπολοίπου της απαίτησης. Για τους λοιπούς πιστωτές, η συμφωνία προβλέπει την καταβολή του 100% των απαιτήσεών τους εντός του 2018.

Πλήρη εξόφληση προβλέπει η προτεινόμενη συμφωνία εξυγίανσης για τις οφειλές προς ταμεία και εφορία.

Με βάση το προτεινόμενο σχέδιο εξυγίανσης, οι πιστωτές της Pasal θα εισπράξουν το 39,2% απαιτήσεων, ύψους 70,1 εκατ. ευρώ, ενώ στο σενάριο της βίαιης εκποίησης θα ανακτούσαν μόλις το 15,1% των απαιτήσεών τους.

Εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί, η καθαρή θέση της Pasal θα καταστεί από αρνητική θετική (3,9 εκατ. ευρώ). Στην εταιρεία θα μείνει ακίνητο στην Ελευσίνα που μισθώνεται από την αλυσίδα super market Σκλαβενίτης καθώς και τα έσοδα από λοιπές υπηρεσίες και μισθώσεις (π.χ. κεραίες κινητής τηλεφωνίας), καθώς και τα έσοδα διαχείρισης ακινήτων.

Η αίτηση πήρε δικάσιμο για τις 23 Μαΐου στο Πρωτοδικείο Αθηνών. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v