Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΘ: Οι νέες συνεργασίες και η «μαύρη τρύπα» στον εξοπλισμό

Τι είπε η νέα διοίκηση του ΟΛΘ για τα σχέδια και τα προβλήματα που βρήκε τις πρώτες ημέρες διαχείρισης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Σοβαρά προβλήματα στον εξοπλισμό, ψάχνουν και τα οικονομικά.

ΟΛΘ: Οι νέες συνεργασίες και η «μαύρη τρύπα» στον εξοπλισμό

Τρεις νέες διεθνείς εταιρείες επανακάμπτουν στον ΟΛΘ μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου, η νέα διοίκηση του οργανισμού.

Πρόκειται για εταιρείες που είχαν διακόψει στο παρελθόν τις στοχευμένες γραμμές προς τη Θεσσαλονίκη και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξαναρχίσουν τη συνεργασία με το λιμάνι.

Οπως υποστήριξε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OΛΘ Σωτήρης Θεοφάνης, ταυτόχρονα υπάρχει και μεγάλη βελτίωση στην εξυπηρέτηση των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέσα σε λίγες ημέρες. Επίσης έχουν δραστικά μειωθεί οι χρόνοι μη λειτουργίας του εξοπλισμού λόγω βλαβών, «αν και δεν έχουμε ακόμα προλάβει να κάνουμε εκτεταμένες αναβαθμίσεις στον εξοπλισμό και συντηρήσεις». Επίσης υπήρξε βελτίωση «στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία».

Ομως, ο νέος επικεφαλής του OΛΘ άφησε σοβαρά υπονοούμενα για την κατάσταση του εξοπλισμού που βρήκε ο νέος επενδυτής του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και για το πώς αποτυπώνεται η κατάσταση στα οικονομικά του οργανισμού. Σε ερώτηση για το αν θα διεκδικήσει αποζημιώσεις, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. η γερμανική Fraport στην περίπτωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων), ο κ. Θεοφάνης είπε «ουδέν σχόλιον προσωρινά». Ο ίδιος τόνισε πως εξαιτίας της διαφορετικής κατάστασης του εξοπλισμού και για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του λιμανιού, οι επενδυτές θα δαπανήσουν 27 εκατ. ευρώ για την επισκευή των γερανογεφυρών, που δεν είχαν υπολογίσει.

Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του OΛΘ τόνισε πως είναι απαραίτητη η επέκταση του προβλήτα 6 για να μπουν 12 νέες γερανογέφυρες, ώστε να εξυπηρετεί μεγάλα πλοία και να υποδέχεται τακτικές ναυτιλιακές γραμμές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, γιατί διαφορετικά «το λιμάνι δεν έχει καμία τύχη».

Ο κ. Θεοφάνης δήλωσε πως «ήδη χθες πήραμε την πρώτη απόφαση για τον προγραμματισμό των υποχρεωτικών επενδύσεων και ελπίζουμε το κράτος να ανταποκριθεί διευκολύνοντας τις διαδικασίες, ώστε να προχωρήσουμε, όχι στα επτά χρόνια που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, αλλά σε 4-5 χρόνια. Το κράτος επίσης πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις για την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση, που θα εξασφαλίσει την ομαλή κίνηση».

Αναφέρθηκε και στη «συνεχιζόμενη αποχή των τελωνειακών υπαλλήλων από την τρίτη βάρδια» και αναρωτήθηκε «για ποιο λόγο το κράτος δεν ανταποκρίνεται σε μια στοιχειώδη υποχρέωση να παρέχει ελεγκτικούς μηχανισμούς σε 24ωρη βάση όπως εμείς κάνουμε».

Ο Σωτήρης Θεοφάνης μίλησε και στους μετόχους του σχήματος και είπε πως η SEGT, η εταιρεία συμμετοχών που αγόρασε τον OΛΘ, «διαθέτει έναν πραγματικά μοναδικό συνδυασμό συνεργατών και επενδυτών και μια μοναδική ομάδα διοίκησης, που συνδυάζει διάφορες χώρες και διάφορες εμπειρίες. Τρεις μεταξύ τους διαφορετικοί επενδυτές, η DIEP, ένας χρηματοοικονομικός επενδυτής από τη Γερμανία, η Terminal Link (με δύο μετόχους, τη CMA CGM που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος όμιλος λιμενικών μεταφορών και η China Merchants) και η Belterra Investments του ομίλου Ιβάν Σαββίδη».

Για τους στόχους μετατροπής του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε κύριο λιμάνι των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μίλησαν και οι εκπρόσωποι των μετόχων του σχήματος και συγκεκριμένα οι κ.κ. Alexander-Wilhelm Von Mellenthin, διευθύνων σύμβουλος DIEP (κατέχει το 47 % της SEGT), Boris Wendell, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του OΛΘ και διευθύνων σύμβουλος της Terminal Link (κατέχει το 33%) και Arthur Davidyan, διευθύνων σύμβουλος Belterra Investments (20%), αλλά και ο κ. Rui Pinto, ο νέος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του OΛΘ. Ο επικεφαλής της DIEP υποστήριξε πως ο γερμανικός όμιλος εξετάζει και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v