Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σελόντα: Αύξηση πωλήσεων, εξαγωγών και λειτουργικό «νοικοκύρεμα»

Οι υψηλότερες πωλήσεις και εξαγωγές αντιστάθμισαν εν μέρει την πίεση από την πτώση των τιμών. Στα 10,4 εκατ. ευρώ τα EBITDA. Θετικές λειτουργικές ροές, μετά από καιρό και κάλυψη με ίδια μέσα του κεφαλαίου κίνησης. Στα 4,7 εκατ. ευρώ η ζημιά μετά από φόρους.

Σελόντα: Αύξηση πωλήσεων, εξαγωγών και λειτουργικό «νοικοκύρεμα»

Θετικά έκλεισε το 2017 για τη Σελόντα καθώς, παρά τις αντίξοες συνθήκες, που δημιούργησαν οι χαμηλές τιμές και το δύσκολο εγχείρημα απορρόφησης της πτωχευμένης Δίας, βελτίωσε τα λειτουργικά της μεγέθη, εμφανίζοντας, μετά από καιρό, θετικές ταμειακές ροές.

Στη χρήση που προηγείται της πώλησης της εταιρείας (σ.σ ο διαγωνισμός για την πώληση Σελόντα και Νηρεύς βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας, μεταξύ τραπεζών και της Amerra ως προτιμητέου επενδυτή), η Σελόντα πέτυχε σημαντική αύξηση πωλήσεων και εξαγωγών ενώ συνεχίσθηκε το λειτουργικό «νοικοκύρεμα», με ορατά αποτελέσματα.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για τo 2017 ανήλθε σε 175,4 εκ. ευρώ, έναντι 167,5 εκ. ευρώ το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,7%. Ειδικότερα οι πωλήσεις των ιχθύων αυξήθηκαν κατά 5,3% ή 8,06 εκ. (από € 151,35 εκατ. 2016 σε € 159,4 εκατ. το 2017) και αντιστοιχούν στο 91% των συνολικών πωλήσεων. Οι εξαγωγές αντιστοιχούν, πλέον, στο 80% των πωλήσεων, ανερχόμενες σε 140,5 εκ ευρώ.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών προέρχεται από την αύξηση των ποσοτήτων πωλήσεων κατά 7,2%, που υπερκαλύπτει την μείωση (σ.σ κατά περίπου 3%) της μεσοσταθμικής τιμής πώλησης και οφείλεται στην εφαρμογή νέας εμπορικής πολιτικής, την προώθηση μεταποιημένων προϊόντων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία, αλλά και την επανατοποθέτηση των προϊόντων (repositioning) σε νέες αγορές.

Τα ενοποιημένα ΕΒΙΤDA, προ της επίδρασης της αποτίμησης των Βιολογικών Περιουσιακών Στοιχείων (ΒΠΣ) για το 2017 ανέρχονται σε 10,4 εκατ. ευρώ, έναντι 15,1 εκατ. ευρώ το 2016, εντός του εύρους που είχε δοθεί στους επενδυτές που διεκδίκησαν την εταιρεία στο διαγωνισμό. Η μείωση της κερδοφορίας σε επίπεδο EBITDA, οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες τιμές ολόκληρων ιχθύων ( μείωση κατά 3% μεσοσταθμικά) και οδήγησε στην εγγραφή ζημιάς μετά από φόρους 4,7 εκ. ευρώ.

Η εταιρεία πέτυχε, το δεύτερο εξάμηνο του 2017, την ανάπτυξη της βιομάζας, με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους η βιομάζα να κυμανθεί στα επίπεδα της προηγούμενης χρήσης και σύμφωνα με το αρχικό πλάνο του 2017.

Το EBITDA, μετά την αποτίμηση των βιολογικών περιουσιακών στοιχείων μειώθηκε στα 5,71 εκ. ευρώ. Η μείωση οφείλεται στην πτωτική τάση των τιμών, τόσο της τσιπούρας όσο και του λαβρακίου, που επηρεάζει την αποτίμηση. Το 2016 υπήρχε θετική επίπτωση 4,3 εκ ευρώ από την αποτίμηση των βιολογικών αποθεμάτων στην εύλογη αξία, ανεβάζοντας το EBITDA στα 19,37 εκ ευρώ.

Σημαντική ήταν η αύξηση των λειτουργικών ταμειακών ροών, οι οποίες ανήλθαν σε 5,7 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικών ταμειακών ροών 15,3 εκατ. ευρώ, το 2016. Παράλληλα, η εταιρεία κατάφερε να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία και το επενδυτικό της πρόγραμμα, χωρίς την άντληση τραπεζικού δανεισμού.

Οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό διαμορφώθηκαν σε 6,2 εκ. ευρώ και αφορούν στον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων, το πρόγραμμα γενετικής καθώς και επενδύσεις μείωσης του κόστους και βελτίωσης λειτουργικών αποδόσεων.

Ο CEO του Ομίλου και της εταιρείας, Μιχάλης Παναγής, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2017, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον με τις τιμές των ιχθύων να πιέζονται έντονα από τον ανταγωνισμό ο οποίος εκπορεύεται κυρίως από την Τουρκία, ο Όμιλός μας κατάφερε να καταγράψει σημαντική αύξηση των ποσοτήτων πωλήσεων, λειτουργικό EBITDA € 10,4 εκ και θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές. Η Σελόντα εφαρμόζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την πολιτική αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του Ομίλου μέσα και από τη βελτίωση δομών, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει αποτελεσματικά την προώθηση προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και την αναβάθμιση των δικτύων πωλήσεων στις διεθνείς αγορές. Το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά της επιτυχούς λειτουργικής ενσωμάτωσης της εταιρείας ΔΙΑΣ, εγχείρημα σημαντικό για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v