Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ: Τι λέει για αναχρηματοδότηση και deal με Μπήτρος

Τι δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Πού βρίσκονται οι συζητήσεις αναδιάρθρωσης των δανείων και το deal με την Μπήτρος. Πώς εξελίσσεται η φετινή χρονιά.

ΣΙΔΜΑ: Τι λέει για αναχρηματοδότηση και deal με Μπήτρος

«Ελπίζω ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των συζητήσεων για την αναχρηματοδότηση των τραπεζικών υποχρεώσεων της εταιρείας (έχουν καταστεί όλες βραχυπρόθεσμες) με στόχο την επιμήκυνσή τους και τη μείωση του κόστους δανεισμού. Θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου για το μέλλον της ΣΙΔΜΑ».

Αυτά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Δανιήλ Μπεναρδούτ, συμπληρώνοντας πως «σε λειτουργικό επίπεδο η ΣΙΔΜA βελτιώνει χρόνο με το χρόνο την παραγωγικότητα και τις επιδόσεις της κόντρα στη δυσμενή συγκυρία που χαρακτηρίζει την αγορά των προϊόντων σιδήρου-χάλυβα», καθώς επίσης και ότι «οι συζητήσεις για την σύμπραξη με την εταιρεία Μπήτρος έχουν ξεκινήσει εδώ και 2,5 χρόνια. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών και ευελπιστώ πως μέσα σε δύο-τρεις μήνες θα μπορώ να σας ανακοινώσω κάτι πιο συγκεκριμένο».

Οι περυσινές ζημίες προ φόρων της ΣΙΔΜA διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 2,2 εκατ. ευρώ και στόχος της εισηγμένης είναι να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της με μετατροπή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες και μείωση του επιτοκίου κατά περίπου 50% (σήμερα το μέσο κόστος χρηματοδότησης υπερβαίνει το 6% και το χρηματοοικονομικό κόστος διαμορφώθηκε το 2017 σε 6,3 εκατ. ευρώ). Αν συμβεί αυτό, τότε η ΣΙΔΜA περνάει σε κερδοφόρο πορεία.

Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που η ΣΙΔΜA απορροφήσει το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού της εταιρείας Μπήτρος, θα ενισχύσει σαφώς τα (αρνητικά σήμερα) ίδια κεφάλαιά της και θα έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευθεί τις προκύπτουσες συνέργειες και οικονομίες κλίμακας.

Ειδικότερα, τώρα για τη φετινή πορεία του ομίλου ΣΙΔΜA, η διοίκηση της εισηγμένης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι:

• Οι εγχώριες πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο και στους δύο τομείς δραστηριότητας (χάλυβας και πανέλα), ωστόσο η συνολική πορεία της χρονιάς θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα «τρέξουν» κάποια έργα στην αγορά.

• Οι φετινές τιμές του χάλυβα μέχρι πρότινος ήταν σταθεροποιημένες, ωστόσο κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζουν περιορισμένη κάμψη, επηρεαζόμενες από τους δασμούς που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ σε μια σειρά κρατών. Αν η πτώση ενταθεί, τότε η ΣΙΔΜΑ θα ευνοηθεί σε επίπεδο κεφαλαίου κίνησης, ωστόσο θα δει το μικτό περιθώριο κέρδους της να μειώνεται.

• Στη Βουλγαρία προβλέπεται αύξηση του όγκου των πωλήσεων, των μεριδίων αγοράς και των κερδών (+189 χιλ. το 2017), λόγω και του ψαλιδισμένου κόστους χρηματοδότησης μετά την περυσινή αναχρηματοδότηση δανεισμού.

• Στη Ρουμανία αναμένεται αύξηση πωλήσεων, διεύρυνση μεριδίων αγοράς και βελτίωση αποτελέσματος (πέρυσι – 725 χιλ. ευρώ). Γενικότερα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία «τρέχουν» με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η τοπική ζήτηση ενισχύεται από επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v