Δείτε εδώ την αποκλειστική μας συνεργασία

Στις 7 Ιουνίου οι δεσμευτικές για Εθνική Ασφαλιστική

Παράταση μίας εβδομάδας στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Η ανάγκη να εξετασθεί το σχέδιο σύμβασης bancassurance μεταξύ Εθνικής Ασφαλιστικής και Εθνικής Τράπεζας. Στο παιχνίδι παραμένουν Fosun και Gongbao.

Στις 7 Ιουνίου οι δεσμευτικές για Εθνική Ασφαλιστική

Παράταση μίας εβδομάδας δόθηκε στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την πώληση τουλάχιστον του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Το αίτημα παράτασης υποβλήθηκε εξαιτίας των σημαντικών αλλαγών τις οποίες ενέχει το σχέδιο σύμβασης αποκλειστικής τραπεζοασφαλιστικής συνεργασίας (bancassurance) μεταξύ Εθνικής Ασφαλιστικής και Εθνικής Τράπεζας, σε σχέση με αυτό που είχε υπογραφεί πέρυσι, πριν την τότε κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν στις 7 Ιουνίου, ενώ στο παιχνίδι παραμένουν και οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές (Fosun και Gongbao). Η πλευρά της Fosun διαθέτει το πλεονέκτημα του ευρωπαϊκού διαβατηρίου καθώς έχει ήδη αποκτήσει ασφαλιστική εταιρεία στην Ευρωζώνη (Πορτογαλία) και τράπεζα (Γερμανία) και ευχερέστερη πρόσβαση σε κεφάλαια.

Αντίθετα, η Gongbao σχεδιάζει να εισέλθει στην ασφαλιστική βιομηχανία με την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Επιπρόσθετα, όπως φέρεται να δήλωσε, απαντώντας σε ερώτημα των αρχών του χρηματιστηρίου της Σαγκάης, η χρηματοδότηση ενδεχόμενης εξαγοράς θα καλυφθεί κατά 40% από ίδια κεφάλαια και κατά 60% από δανεισμό, ο οποίος, όμως, θα εξυπηρετηθεί από τις λειτουργικές ταμειακές ροές της Εθνικής Ασφαλιστικής και συμπληρωματικά από τα λειτουργικά έσοδα της ίδιας.

Πρόκειται για σχήμα εξαγοράς μέσω μόχλευσης (Leveraged buyout), που, εφόσον ισχύει, θυμίζει Exin και δεν είναι σαφές αν πληροί τις προϋποθέσεις, τις οποίες έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος για τη δομή της συναλλαγής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus