Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Στενεύουν τα περιθώρια για γενναίες χρηματικές διανομές

Ποιοι είναι οι δύο παράγοντες που ενδέχεται να περιορίσουν στο μέλλον την γενναία «μερισματική» πολιτική της εισηγμένης. Αυξημένη φέτος η αξία των συναλλαγών στο ΧΑ. Από τι θα εξαρτηθεί το ποσοστό συμμετοχής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

ΕΧΑΕ: Στενεύουν τα περιθώρια για γενναίες χρηματικές διανομές

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης δήλωσε στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης πως η γενναία πολιτική χρηματικών διανομών (κατά τα τελευταία χρόνια μοιράζονται χρήματα πολύ υψηλότερα των αντίστοιχων ετησίων κερδών) δεν θα μπορέσει να συνεχίζεται επ’ άπειρον, εκτός αν ανακάμψουν σημαντικά τα λειτουργικά αποτελέσματα της εισηγμένης στο μέλλον.

Ενδεικτικό είναι ότι ενώ τα περυσινά καθαρά κέρδη της ΕΧΑE διαμορφώθηκαν στα 3,1 εκατ. ευρώ, φέτος θα διανεμηθούν στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων και επιστροφής κεφαλαίου 12,1 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα ακυρωθούν και 251.000 ίδιες μετοχές.

Επίσης, πέρυσι η ΕΧΑE μοίρασε στους μετόχους της 18,2 εκατ. ευρώ (0,30 ευρώ ανά τεμάχιο) όταν τα κέρδη του 2016 είχαν διαμορφωθεί στο 1,4 εκατ. ευρώ και πρόπερσι γύρω στα 19 εκατ. ευρώ (0,32 ευρώ ανά τεμάχιο) όταν το καθαρό αποτέλεσμα του 2015 ήταν μόλις 9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, υπάρχουν δύο λόγοι που η πολιτική των μεγάλων χρηματικών διανομών δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον.

Ο πρώτος είναι ότι το μετοχικό κεφάλαιο -το οποίο μετά τη φετινή επιστροφή κεφαλαίου θα υποχωρήσει γύρω στα 42 εκατ. ευρώ (50,9 εκατ. στις 31/12/2017)- δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ (αρχικό ΜΚ) λόγω του νόμου περίπου ανωνύμων εταιρειών.

Και ο δεύτερος, αφορά το κεφαλαιακό απόθεμα που πρέπει να διατηρεί η ΕΧΑE (τήρηση εποπτικής επάρκειας) για να δραστηριοποιηθεί στο πεδίο των υπηρεσιών αποθετηρίου. Όπως λέγεται, η ΕΧΑE θα δεσμεύσει γύρω στα 25-30 εκατ. ευρώ, όταν τα τρέχοντα αποθεματικά της εισηγμένης κυμαίνονται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ.

Άρα λοιπόν, εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη αξιοσημείωτος «χώρος» για μεγάλες χρηματικές διανομές, ωστόσο γίνεται αντιληπτό πως η συγκεκριμένη πολιτική δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρο.

Άλλωστε, το σκεπτικό της συγκεκριμένης πολιτικής είναι πως σε μια κυκλική δραστηριότητα όπως αυτή της ΕΧΑΕ, η εισηγμένη θα μοιράζει μικρότερα ποσά από τα κέρδη της στο πάνω μέρος του κύκλου και μεγαλύτερα στο κάτω. Όμως, το κάτω μέρος του κύκλου διαρκεί χρόνια, χωρίς να είναι ορατή σήμερα κάποια έντονη ανάκαμψη στο ορατό μέλλον.

Από την αρχή του έτους η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών στο ΧΑ εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι (από τα 58 στα 71 εκατ. ευρώ, βοηθούμενη και από το πακέτο του 5% του ΟΤΕ) χωρίς όμως να θεωρείται και ικανοποιητική. Έτσι, οι αναλυτές προβλέπουν για φέτος καθαρά κέρδη υψηλότερα των 3,1 εκατ. του 2017.

Πάντως, όσο και αν η αξία των συναλλαγών σε μετοχές αποτελεί το βασικότερο παράγοντα κερδών της ΕΧΑE, η εταιρεία αναζητά πρόσθετα έσοδα τόσο μέσα από την αναπτυσσόμενη αγορά των εταιρικών ομολόγων, όσο και μέσα από το υπό ίδρυση Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Όπως δήλωσε ο κ. Λαζαρίδης, πέραν της μετοχικής θέσης που θα λάβει, η EΧΑΕ θα προσφέρει υπηρεσίες τόσο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας όσο και στο θυγατρικό του clearing house. Από τις υπηρεσίες αυτές αναμένεται να εισπράξει το 2018 0,5 εκατ. ευρώ και σε ετήσια βάση -όταν λειτουργήσει πλήρως το Χρηματιστήριο- γύρω στο 1,3 εκατ. ευρώ.

Το μετοχικό κεφάλαιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ και το ποσοστό συμμετοχής της EΧΑΕ θα κυμανθεί από 21% έως 51%. Πέραν της ΕΧΑE θα συμμετάσχει μετοχικά ο ΛΑΓΗΕ, αλλά ενδεχομένως και άλλοι «παίκτες» από το χώρο της ενέργειας, όπως για παράδειγμα ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΣΦΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v