Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορά Υγείας: Γιατί η CVC Capital επελαύνει χωρίς αντίπαλο

Πολύ ψηλά ο πήχης μετά τη δεσμευτική προσφορά για το Υγεία. Δεν μπορούν να ακολουθήσουν τα funds, ψάχνουν, ακόμη, χρηματοδότηση οι εγχώριοι όμιλοι. Προβάδισμα της CVC και για το Ερρίκος Ντυνάν βλέπει η αγορά.

Αγορά Υγείας: Γιατί η CVC Capital επελαύνει χωρίς αντίπαλο

Xωρίς σοβαρή αντίσταση από εγχώριους παίκτες και ξένα funds συνεχίζεται η επέλαση της CVC Capital Partners στην εγχώρια αγοράς παροχής υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες, καθώς μετά την απόκτηση των Metropolitan και Iaso General προχωρούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του deal εξαγοράς του ομίλου Υγεία.

Η δεσμευτική προσφορά, που κατέθεσε, μέσω της Hellenic Helthcare, η CVC για την απόκτηση του 70,38% της «Θεραπευτήριο Υγεία» και η κατ' αρχήν αποδοχή της από την Εκτελεστική Επιτροπή και το Δ.Σ. της MIG είναι ενδεικτικές του «αέρα υπεροχής», με τον οποίο κινείται το αμερικανικό fund.

Η CVC προσφέρει 198 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια 197,97 εκατ. ευρώ) για να αποκτήσει από τη MIG το 70,38% του Υγεία, ενώ θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για το υπόλοιπο ποσοστό, που βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά. Συνολικά, δηλαδή, θα δαπανήσει για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης 281,2 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, θα αναλάβει καθαρό δανεισμό της τάξης των 120 εκατ. ευρώ (σ.σ. μετά την πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία). Η συνολική αξία του Υγεία (enterprise value) αποτιμάται, με βάση την προσφορά στα 400 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε περίπου 12 φορές τα EBITDA του 2017.

Η παραπάνω αποτίμηση είναι υπερδιπλάσια αυτής, που πρόσφερε, πριν από έξι μήνες, η Apostolopoulos Holdings, για την απόκτηση ποσοστού ως 30% των μετοχών του Υγεία και 24% υψηλότερη από το μέσο όρο της εύλογης αξίας, που είχε βγάλει η Euroxx για το Υγεία, μόλις, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η υψηλή προσφορά για τον όμιλο Υγεία είναι αποτέλεσμα της επιθετικής στρατηγικής που ακολουθεί, όταν εισέρχεται σε αγορές η CVC Capital. Το ίδιο ακριβώς έπραξε και στην Ισπανία. Έκτισε γρήγορα κρίσιμη θέση και εν συνεχεία προχώρησε σε ευρεία αναδιάρθρωση, καρπωνόμενη οφέλη σε μεγάλη κλίμακα από την απόδοση ενεργειών εξορθολογισμού και τις συνέργειες.

Η παραπάνω τακτική και ο διευρυμένος χρονικός ορίζοντας που διαθέτει σε σχέση με credit funds και hedge funds, της παρέχει τη δυνατότητα να προσφέρει υψηλότερα τιμήματα. Στην περίπτωση του Υγεία το κοντράστ ήταν ενδεικτικό. Η CVC προσφέρει 0,92 ευρώ ανά μετοχή, όταν μόλις πριν από μερικούς μήνες private equity fund αρνήθηκε να συζητήσει μετοχική σύμπραξη για τη διεκδίκηση του Ερρίκος Ντυνάν, η οποία όμως προϋπέθετε ότι το Υγεία θα αποτιμούνταν στα 0,65 ευρώ ανά μετοχή.

Για να αποκτήσει τις κλινικές Metropolitan και Iaso General έχει, ήδη, δαπανήσει περί τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ προτίθεται, με βάση τη δεσμευτική της προσφορά, να δώσει άλλα 281 εκατ. ευρώ για τον όμιλο Υγεία (Υγεία, Μητέρα, Λητώ). Επιπρόσθετα, ανέλαβε ή αναλαμβάνει το δανεισμό των παραπάνω μονάδων, που ξεπερνά τα 170 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι εγχώριοι όμιλοι είναι, είτε προς πώληση, είτε σε αδυναμία να κινητοποιήσουν οι ίδιοι επαρκή χρηματοδότηση.

Προβάδισμα για Ερρίκος Ντυνάν

Υπό το παραπάνω πρίσμα η αγορά δίνει την CVC Capital ως “φαβορί” στην περίπτωση που συμμετάσχει στον εν εξελίξει διαγωνισμό πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν (Ημιθέα)Αυτή τη στιγμή, Ιατρικό, Farallon (Euromedica) και Ευρωκλινική αναζητούν συμμαχίες για να διεκδικήσουν το Ερρίκος Ντυνάν, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν ενδιαφερθούν τελικώς Fosun και το sovereign fund Mubadala Investment Company.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων, δύσκολα θα είναι αυτή τη φορά η Βιοιατρική, η οποία είχε συμπράξει στο προηγούμενο άκαρπο διαγωνισμό πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν με Ιατρικό Αθηνών και Ευρωκλινική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια Σπανού θα εξέταζε το ενδεχόμενο πώλησης μειοψηφικού πακέτου της Βιοιατρικής και για το λόγο αυτό έχει αναθέσει σχετική εντολή διερεύνησης σε εταιρεία συμβούλων.

Στην περίπτωση που η CVC συμμετάσχει στο διαγωνισμό για το Ερρίκος Ντυνάν και αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής, θα επιχειρήσει να περάσει τον «σκόπελο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κλείνοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μια από τις υφιστάμενες μονάδες της και μεταφέροντες κλινικές, προσωπικό και εξοπλισμό (όπου χρειάζεται) στο Ερρίκος Ντυνάν. Οι κενές κτιριακές της εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν για άλλο παρεμφερή σκοπό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v