Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Στην επόμενη φάση και τα έξι σχήματα για τις λιγνιτικές

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας αποφάσισε να περάσουν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών και οι έξι επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Ποιοι είναι οι δύο νέοι όροι του διαγωνισμού.

ΔΕΗ: Στην επόμενη φάση και τα έξι σχήματα για τις λιγνιτικές

Το δρόμο για την είσοδο κι άλλων επενδυτών στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων αλλά και τη δυνατότητα στα σχήματα να χτυπήσουν και τους δύο σταθμούς δίνει το κείμενο της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αφού αποφάσισε να περάσουν στον επόμενο γύρο του διαγωνισμού και οι έξι εταιρίες και που εκδήλωσαν ενδιαφέρον καθώς πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες ενέκρινε και τους ακόλουθους όρους:

1. Η δυνατότητα σύμπραξης των εταιριών τόσο μεταξύ τους, όσο και με επενδυτές που θα μπουν στη δεύτερη φάση. Προϋπόθεση είναι όσοι εμφανιστούν για πρώτη φορά να κάνουν κοινοπραξία με κάποιον από τους έξι επιλέξιμους συμμετέχοντες.

2. Τόσο οι εταιρίες που πέρασαν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών όσο κι εκείνες που ενδεχομένως έλθουν για πρώτη φορά, αφού βέβαια κάνουν σχήματα με κάποια από τις έξι, να μπορούν να υποβάλουν προσφορά και για τους δύο λιγνιτικούς σταθμούς, δηλαδή και της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Με αυτούς τους δύο όρους η ΔΕΗ επιδιώκει να δημιουργήσει κίνητρα συμμετοχής στο διαγωνισμό αλλά και αύξησης του ανταγωνισμού. Ως προς τον πρώτο στόχο οι υποψήφιοι επενδυτές θα μοιραστούν το κόστος του οικονομικού τιμήματος που θα προσφέρουν.

Όπως αναφέρουν πηγές, τις αποφάσεις αυτές όσο και εκείνης που όρισε τους έξι επιλέξιμους συμμετέχοντες υπερψήφισαν τα εννέα από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Τις καταψήφισαν οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, υποστηρίζοντας πως με τις αλλαγές αυτές ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας μικρής ΔΕΗ, η οποία με χαρτοφυλάκιο τις τρεις λιγνιτικές μονάδες (δύο τις Μεγαλόπολης και μία της Μελίτης) κι ενδεχομένως και με μονάδα φυσικού αερίου και ΑΠΕ θα είναι εύκολο η χειραγώγηση της αγοράς.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση της πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου των Αποεπενδυόμενων Επιχειρήσεων Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ ή/και Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ έχει ολοκληρωθεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε την αξιολόγηση ως Επιλέξιμων όλων των Συμμετεχόντων που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας και οι οποίοι και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, όπως είχε προαναγγείλει το Euro2day.gr. Οι Επιλέξιμοι Συμμετέχοντες είναι οι:

1. BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (CONSORTIUM)

2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

3. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. ENERGETICKÝ Α PRŮMYSLOVÝ HOLDING, Α.S. (“EPH”)

5. INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED

6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η HSBC France Athens Branch, ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η DLA Piper UK LLP ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ για τη διαγωνιστική διαδικασία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v