Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκλεισε το deal για τα αιολικά πάρκα του Γ. Λογοθέτη

Η Fortress αγοράζει πάρκα δυναμικότητας 186 MW και αναλαμβάνει πλήρως τον δανεισμό τους. Η «ανάσα» στην Πειραιώς από τη μείωση της έκθεσής της στον Γ. Λογοθέτη κατά τουλάχιστον 470 εκατ. ευρώ.

Έκλεισε το deal για τα αιολικά πάρκα του Γ. Λογοθέτη

Σε πλήρη απεμπλοκή του από τις εν Ελλάδι επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προχωρά ο εφοπλιστής Γ. Λογοθέτης καθώς μετά την πώληση των δραστηριοτήτων του στα φωτοβολταϊκά πάρκα ήρθε σε συμφωνία για τη διάθεση και των αιολικών πάρκων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του.

Μετά από μια πολύμηνη διαδικασία, που εμπεριείχε λεπτομερή οικονομικό και νομικό έλεγχο, ο εφοπλιστής υπέγραψε συμφωνία με το private equity fund Fortress για την πώληση 10 αιολικών πάρκων, συνολικής δυναμικότητας 186 MW.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η σύμβαση προβλέπει την καταβολή μικρού τιμήματος και την πλήρη ανάληψη του δανεισμού, ύψους 278 εκατ. ευρώ, από το fund. Σε όρους enterprise value, το χαρτοφυλάκιο των αιολικών αποτιμάται περίπου 9,5 φορές τα EBITDA της χρήσης 2017.

Το fund έχει συμφωνήσει τη διατήρηση του υφιστάμενου management team. Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων (Επιτροπή Ανταγωνισμού κ.ά.).

Με την πώληση και των αιολικών πάρκων, ο όμιλος Λογοθέτη μειώνει κατά περίπου 470 εκατ. ευρώ τον δανεισμό που έχει λάβει από την Tράπεζα Πειραιώς. Ο κινεζικός όμιλος Sumec Clean Energy απέκτησε χαρτοφυλάκιο 98 MW, εκ των οποίων τα 30 MW είναι υπό κατασκευή, αναλαμβάνοντας δανεισμό περίπου 217 εκατ. ευρώ, χωρίς καταβολή τιμήματος. Το προσδοκώμενο (σ.σ. μετά την ολοκλήρωση των υπό κατασκευή πάρκων) EBITDA ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 22,5 εκατ. ευρώ.

Εφόσον τα τιμήματα που έχει λάβει ή θα λάβει η πλευρά Λογοθέτη κατευθυνθούν επίσης για μερική εξόφληση δανείων της Πειραιώς, το άνοιγμά του προς την τράπεζα θα υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ. Εκκρεμεί από πλευράς εφοπλιστή η πώληση δύο ξενοδοχείων Grace, κίνηση που αναμένεται να συρρικνώσει το άνοιγμά του.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v