Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Τι ζητά από την Gongbao για Εθνική Ασφαλιστική

Οι πρόσθετες πράξεις ή τροποποιήσεις στη δομή της προτεινόμενης συναλλαγής που ζητούν τράπεζα και σύμβουλοι, για να διασφαλίσουν ότι τα… λεφτά υπάρχουν και η Gongbao δεν θα «γονατίσει» υπό το βάρος δυσθεώρητου δανεισμού.

ETE: Τι ζητά από την Gongbao για Εθνική Ασφαλιστική

Η επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Gongbao, Wang Ching, μάλλον εξέπληξε όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την υπόθεση του διαγωνισμού πώλησης τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Διότι μπορεί η Gongbao να αποτελεί τον μοναδικό επενδυτή που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, αλλά παρότι έχουν περάσει περίπου 80 ημέρες από την κατάθεση, δεν έχει προσκομίσει όλα τα στοιχεία και τις διευκρινίσεις που έχει ζητήσει η πλευρά Εθνικής και συμβούλων.

Διευκρινίσεις που αφορούν κυρίως στη χρηματοοικονομική δομή της συναλλαγής. Μεγάλο μέρος του προσφερόμενου τιμήματος των 676 εκατ. ευρώ, για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και τη 10ετή σύμβαση bancassurance, προβλέπεται να καλυφθεί από δανεισμό. Δανεισμός που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις μελλοντικές ελεύθερες ταμειακές ροές και τη δυνατότητα καταβολής μερισμάτων της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η τράπεζα επομένως, αφενός, θέλει να διαπιστώσει ότι τα λεφτά υπάρχουν, αφετέρου, να διασφαλίσει ότι ο δανεισμός δεν θα λειτουργήσει ως… θηλιά για τον εν δυνάμει συνεταίρο και στρατηγικό της συνεργάτη στο bancassurance.

Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει ζητηθεί, για παράδειγμα, κατάθεση εγγυητικής από τράπεζα που εδρεύει στην Ε.Ε. Ταυτόχρονα, ζητούνται τροποποιήσεις στη δομή της χρηματοδότησης. Τα περισσότερα από τα παραπάνω αιτήματα δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Με το «φάντασμα» της Exin να ρίχνει βαριά, ακόμη, τη σκιά του στην υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, τράπεζα και σύμβουλοι δεν έχουν κανένα λόγο να διακινδυνεύσουν ένα νέο φιάσκο. Εξού και εμφανίζονται πολύ προσεκτικοί. Σε αντίθεση με την επικοινωνιακή πίεση που ασκεί ο ενδιαφερόμενος επενδυτής.

ΥΓ: Αν η Fosun «καθαρίσει» την υπόθεση της FF Group, χωρίς οι κάτοχοι unit linked της πορτογαλικής ασφαλιστικής θυγατρικής της να υποστούν ζημία, το ενδιαφέρον της για την Εθνική Ασφαλιστική θα αναθερμανθεί. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v