Αδειοδοτήθηκε η μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος

Στη Διαύγεια δημοσιεύτηκε η απόφαση της ΡΑΕ για τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 665 MW της εισηγμένης. Πάνω από 300 εκατ. ευρώ το ύψος της επένδυσης. Στις αρχές του 2022 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας.

Αδειοδοτήθηκε η μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος

Πράσινο φως άναψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 665 MW με καύσιμο φυσικό αέριο της Μυτιληναίος.

Η απόφαση της ΡΑΕ δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ελήφθη κατά τις συνεδριάσεις της στις 26 και 27 Ιουλίου. Προβλέπει τη «χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 665 MW στη θέση Άγιος Νικόλαος του δήμου Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας της Βοιωτίας στην εταιρία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - Όμιλος Επιχειρήσεων».

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 445 MW και μία δεύτερη ισχύος 220 MW. Η διάρκεια ισχύος της άδειας παραγωγής θα είναι για 35 χρόνια, ενώ όπως έχει κάνει γνωστό ο πρόεδρος της εισηγμένης Ευάγγελος Mυτιληναίος (φωτ.), η επένδυση θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση της διοίκησης ελήφθη κατόπιν των προβλέψεών της για τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των επιλογών της Ε.Ε. για απανθρακοποίηση της ενιαίας αγοράς και ήδη τα δικαιώματα CO2 που πληρώνουν οι παραγωγοί από το συγκεκριμένο ορυκτό καύσιμο ξεπερνούν τα 22 με 24 ευρώ τον τόνο. Με τον τρόπο αυτό, το φυσικό αέριο καθίσταται συμφέρουσα αλλά και πιο ασφαλής επιλογή για την επαρκή τροφοδοσία των αγορών. Η Mυτιληναίος είχε υποβάλει την αίτηση στη ΡΑΕ για τη χορήγηση της άδειας παραγωγής πριν από περίπου πέντε μήνες.

Οι ειδικοί όροι της άδειας

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, θα πρέπει να τηρηθούν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθοι κυριότεροι όροι:

1. Ο κάτοχος της άδειας υποχρεούται να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την τήρηση του παρακάτω ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος με στόχο την λειτουργία της μονάδας του συνδυασμένου κύκλου την 01.01.2022.

Αδειοδότηση (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης): 12 μήνες από την έκδοση της άδειας παραγωγής

Ανάπτυξη έργου, προμήθεια-παραλαβή εξοπλισμού, κατασκευή έργου, εξωτερικές διασυνδέσεις: 24 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης

Δοκιμαστική λειτουργία: 3 μήνες από την ολοκλήρωση της κατασκευής και διασύνδεσης

Έναρξη λειτουργίας: αρχές του 2022

Επιπλέον, η μονάδα θα πρέπει να είναι διαθέσιμη να λειτουργήσει απρόσκοπτα και με πετρέλαιο ντίζελ εντός ολίγων ωρών από τη λήψη σχετικής ειδοποίησης διακοπής της παροχής καυσίμου από τον ΔΕΣΦΑ, αλλά και να διατηρεί απόθεμα φυσικού αερίου σε εγκατάσταση αποθήκευσης.

Χρήστος Κολώνας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v