Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Τιτλοποίησε επιχειρηματικά δάνεια 1,25 δισ.

Τον περασμένο Ιούνιο η τράπεζα προχώρησε σε τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Ο μηχανισμός και γιατί η συναλλαγή λογιστικοποιήθηκε ως δανεισμός. Το πρόγραμμα των 4 δισ. ευρώ και τα «ντεσού» της τιτλοποίησης στεγαστικών 2 δισ.

Eurobank: Τιτλοποίησε επιχειρηματικά δάνεια 1,25 δισ.

Σε τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων, συνολικής ονομαστικής αξίας 1,25 δισ. ευρώ, προχώρησε τον περασμένο Ιούνιο η Eurobank, εξασφαλίζοντας επιλέξιμους από την ΕΚΤ τίτλους για την άντληση ρευστότητας.

Η τιτλοποίηση διενεργήθηκε μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού Μaximus Hellas DAC, η οποία εξέδωσε δύο ομόλογα με κάλυμμα δάνεια σε μεγάλες με μικρομεσαίες επιχειρήσεις: ένα senior note, ονομαστικής αξίας 813,5 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο Euribor τριμήνου πλέον 250 μονάδες βάσης και ένα junior (μειωμένης εξασφάλισης), ονομαστικής αξίας 438 εκατ. ευρώ.

Οι ομολογίες του senior note πωλήθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε δύο εταιρείες έκδοσης εμπορικών χρεογράφων εξασφαλισμένων με στοιχεία ενεργητικού (Αsset Backed Commercial Paper-ABCP), τις οποίες διαχειρίζεται διεθνής θεσμικός επενδυτής. Αντίθετα, οι ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης (junior notes) διακρατήθηκαν από τη Eurobank.

Η τράπεζα λογιστικοποίησε τη συναλλαγή ως δανεισμό με εξασφαλίσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι διατηρεί όλους τους σημαντικούς κινδύνους και τα οφέλη που απορρέουν από την κυριότητα των τιτλοποιημένων στοιχείων ενεργητικού. Ταυτόχρονα τον περασμένο Ιούλιο, η τράπεζα προχώρησε στην έκδοση καλυμμένων ομολογιών ονομαστικής αξίας 350 εκατ. ευρώ, οι οποίες διακρατούνται πλήρως από την Τράπεζα.

Η παραπάνω τιτλοποίηση αποτέλεσε την πρώτη πράξη ενός προγράμματος τιτλοποιήσεων της τάξης των 4 δισ. Θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τιτλοποιήσεις στεγαστικών, καταναλωτικών και ναυτιλιακών δανείων.

Η διοίκηση της τράπεζας αποκάλυψε, κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου, ότι η επόμενη τιτλοποίηση θα είναι «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ

Η διοίκηση της τράπεζας εκτίμησε ότι η τιμολόγηση θα είναι κοντά στην καθαρή λογιστική αξία των δανείων, καθώς πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων με εξασφαλίσεις στην Ελλάδα και ως εκ τούτου αναμένεται να εκδηλωθεί ισχυρή ζήτηση.

Εφόσον συμφωνηθεί με τον επόπτη η «φόρμουλα» της συναλλαγής, ο διαγωνισμός θα προχωρήσει πριν το τέλος της χρονιάς, με στόχο να ολοκληρωθεί ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v