Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Telecoms: Η Ελλάδα μόνη χώρα της Δ. Ευρώπης χωρίς εικονικούς παρόχους

Πρωτοπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στη λειτουργία εικονικών παρόχων κινητής τηλεφωνίας (MVNOs) αλλά στη χώρα μας δεν λειτουργεί κανένας! Τα στοιχεία της Ε.Ε. για τις άλλες αγορές και η ατέλειωτη συζήτηση στην Ελλάδα.

Telecoms: Η Ελλάδα μόνη χώρα της Δ. Ευρώπης χωρίς εικονικούς παρόχους

Παρά το γεγονός πως η Ευρώπη πρωτοπορεί στην ανάπτυξη εικονικών παρόχων κινητής τηλεφωνίας (MVNO), η Ελλάδα μαζί με δύο πρώην κομμουνιστικές χώρες (Βουλγαρία και Κροατία) δεν διαθέτουν ούτε έναν!

Οι MVNOs είναι εταιρείες που αξιοποιούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας των παρόχων, προκειμένου να παρέχουν συχνά φθηνότερες και ενίοτε καινοτόμες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές. Στην Ελλάδα, για λόγους που ορισμένοι τις συνδέουν με τη στάση των τριών ισχυρών παρόχων κινητής τηλεφωνίας, υπήρχε μέχρι πρόσφατα ένας MVNO, η Cyta Hellas, η οποία αποκτήθηκε από τη Vodafone Ελλάδος.

Πλέον η χώρα μας δεν διαθέτει κανέναν εικονικό πάροχο κινητής τηλεφωνίας, την ίδια στιγμή που χώρες με αντίστοιχο ή μικρότερο πληθυσμό διαθέτουν πολύ μεγάλο αριθμό MVNOs, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά κινητής τηλεφωνίας και τις τιμές.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Europe’s Digital Progress Report 2017), στο τέλος του 2016 στην Αυστρία λειτουργούσαν 14 εικονικοί πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, στο Βέλγιο τέσσερις, στην Ουγγαρία επίσης τέσσερις, στην Κύπρο των 600.000 κατοίκων λειτουργούσαν δύο, ενώ δύο υπήρχαν στα τέλη του 2016 και στη Μάλτα!

«Μια ιδέα για το τι σημαίνει πραγματικά ανταγωνιστική αγορά κινητής τηλεφωνίας παίρνει κάποιος όταν δει τα αντίστοιχα στοιχεία για κάποιες από τις μεγάλες χώρες της Ε.Ε. αλλά και αρκετές από τις σκανδιναβικές», επισημαίνουν όσοι παρακολουθούν τον εγχώριο κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, λειτουργούσαν στα τέλη του 2016 πενήντα MVNOs με μερίδιο αγοράς κοντά στο 10%, ενώ το μερίδιο του μεγαλύτερου παίκτη στην κινητή τηλεφωνία ήταν 35%. Στη Γερμανία, πάντως, λειτουργούσαν μόνο τέσσερις MVNOs, την ίδια στιγμή που στην Ιταλία υπήρχαν 16, στην Πολωνία 21 εταιρείες, στην Ισπανία 24 και στη Σουηδία 41 MVNOs.

Το ρεκόρ κατέχει, όμως, η Ολλανδία, στην οποία λειτουργούσαν 86 εικονικοί πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στο τέλος του 2016. Επισημαίνεται πως αρκετοί από τους MVNOs αξιοποιούν τα δίκτυα των παραδοσιακών παικτών για να προσφέρουν υπηρεσίες σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών (π.χ. νοσοκομεία, βιομηχανίες) ή για να αναπτύξουν εξειδικευμένες λύσεις για ακόμα πιο εξειδικευμένο κοινό.

Στην Ελλάδα, πάντως, η συζήτηση για τη λειτουργία νέου MVNO βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 2-3 χρόνια, χωρίς να έχει τελειωμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v