Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Οκτώβριο κληρώνει για την ΕΒΖ

Για δύσκολη υπόθεση κάνει λόγο ο Στέργιος Πιτσιόρλας. Γιατί εκδόθηκε η σημερινή ανακοίνωση της Innovation Brain. Περιορισμένες οι επιλογές σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης.

Το Οκτώβριο κληρώνει για την ΕΒΖ

Εντός του Οκτωβρίου, θα υπάρχει σαφής εικόνα για το αν προχωρήσει ή όχι η πώληση της ΕΒΖ. Αυτό γνωστοποίησε σήμερα ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την έκβαση του εγχειρήματος.

Πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση, τόνισε ο υφυπουργός, εξηγώντας ότι στην περίπτωση που η υπόθεση έχει αρνητική εξέλιξη, οι επιλογές για την ανεύρεση νέου επενδυτή είναι περιορισμένες. «Υπάρχει στενότητα σ’ αυτή την υπόθεση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτημα για τη σημερινή ανακοίνωση της Innovation Brain, η οποία εκφράζει τον προβληματισμό της για την ύπαρξη μικρών ποσοτήτων ζάχαρης, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι για τη μεταφορά ζαχαρότευτλων από τις καλλιέργειες στα εργοστάσια και την επεξεργασία τους απαιτούνται αυτή τη στιγμή 2 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, όπως ανέφερε, έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση να το καταβάλλει ο υποψήφιος επενδυτής.

Ωστόσο αυτό, μετά τη σχετική ανακοίνωση του υποψήφιου επενδυτή, δεν είναι καθόλου βέβαιο, με αποτέλεσμα η ΕBZ να μπαίνει εκ νέου σε μια δύσκολη διαδικασία.

Εμπλοκές στην ΕBZ λόγω… ζάχαρης βλέπει το Innοvation Brain

Για προβλήματα στην προμήθεια ζάχαρης μιλά το Innovation Brain, όπως προκύπτει από δηλώσεις του CEO Lukas Fecker. Και αυτό παρότι δηλώνει την ικανοποίησή του που θα συμβάλει στην καθοδήγηση της ΕBZ «στην έξοδο από τη χρεοκοπία και προς μια νέα εποχή, μέσω της διαφοροποίησης της προσφοράς στις ανοικτές αγορές».

Ο CEO της Innovation Brain, Lukas Fecker, υποστηρίζει: «Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην παραγωγή ζάχαρης για εισαγωγές και εξαγωγές καθώς και στην επέκταση σε άλλα αγροτικά προϊόντα προς εμπόριο όπως το βαμβάκι, το σιτάρι και το λάδι. Είμαστε πραγματικά ευχαριστημένοι που έχουμε κάνει πρόοδο τόσο γρήγορα και όλες οι απαραίτητες εταιρείες έχουν δημιουργηθεί και εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στη διαδικασία της πρόσληψης της ολοκληρωμένης ομάδας management. Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε πως έχουμε υπογράψει το πρώτο συμβόλαιο πωλήσεών μας για 80.000 μετρικούς τόνους για την Ελλάδα».

Αν και υπάρχουν θετικές ειδήσεις για τις πωλήσεις και την πρόοδο της εταιρείας, ωστόσο υπάρχει ένα δυνητικό εμπόδιο για την ΕBZ. Η Innovation Brain έχει εξασφαλίσει επιτυχώς τη χρηματοδότηση για έως 30 εκατ. ευρώ και θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για να αγοράσουν ζάχαρη στην Ελλάδα και στη Σερβία και να στηρίξουν την παραγωγή. Μέχρι στιγμής, οι προτάσεις δεν έχουν γίνει αποδεκτές. Αυτό διατηρεί την αβεβαιότητα ως προς τη μοίρα των ελληνικών εργοστασίων για το 2018. Αυτό δεν είναι καλό και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η ΕBΖ χρειάζεται χρηματοδότηση και η ΕBΖ χρειάζεται ένα μέλλον. Πρέπει να υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο μέλλον, ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν κυρίως ζάχαρη αλλά και άλλα προϊόντα.

Είναι μεγάλης σημασίας για το Innovation Brain οι αγρότες να μπορούν να παραδώσουν ζαχαρότευτλα και να πληρωθούν γι’ αυτά σε δίκαιη τιμή. Εχουν στηρίξει την ΕBZ και είναι δεσμευμένοι στην παραγωγή ζάχαρης. Θέλουμε να δουλέψουμε με αυτούς τους αγρότες από το 2019 και μετά. Αυτό μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην επιχείρηση και μπορεί να είναι μεγάλη ανησυχία για τους αγρότες.

Ο Lukas Fecker συνεχίζει σχολιάζοντας: «προσφέρουμε ρευστότητα και ζητούμε πολύ λίγη ασφάλεια γι’ αυτό. Η ζάχαρη της EBZ είναι ειδικής ποιότητας και τη χρειαζόμαστε για τους πελάτες μας. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε λύσεις με το Δ.Σ. της ΕBΖ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Σερβία, ώστε να εξασφαλίσουμε το μακροπρόθεσμο μέλλον για την τοπική παραγωγή ζάχαρης».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v