Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coral Gas: Έκρηξη 1.900% η ζήτηση υγραερίου κίνησης

Πάνω από 200.000 τόνους οι όγκοι του υγραερίου κίνησης από 10.000 τόνους το 2010. Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ φέτος και πέρυσι από την Coral Gas. Επεκτείνεται στα Βαλκάνια.

Coral Gas: Έκρηξη 1.900% η ζήτηση υγραερίου κίνησης

Εντυπωσιακή αύξηση κατά 1.900% της κατανάλωσης υγραερίου κίνησης καταγράφεται τα τελευταία επτά χρόνια εξαιτίας της έκρηξης της τιμής της βενζίνης. Παράλληλα, όμως με την άνοδο της χρήσης του autogas εκτινάχθηκε και η λαθρεμπορία. Περίπου 40 με 45 εκατ. ευρώ ετησίως χάνει το κράτος από διαφυγόντες φόρους.

Ποια είναι η μαύρη τρύπα; Η μη εγκατάσταση του συστήματος εισροών εκροών και η απουσία μοριακής ιχνηθέτησης του καυσίμου για τον εντοπισμό των λαθραίων ποσοτήτων.

Ποιο είναι το κίνητρο; Η διαφορά των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ανάμεσα στο υγραέριο κίνησης με το υγραέριο για βιομηχανικές χρήσεις. Το πρώτο έχει ΕΦΚ στα 410 ευρώ τον τόνο και το δεύτερο στα 60 ευρώ.

Πως στήνεται το κόλπο; Οι επιτήδειοι διαθέτουν το φθηνό υγραέριο ως καύσιμο κίνησης που έχει υψηλό φόρο. Η διακίνηση γίνεται νομότυπα… από τους παραβάτες αφού βιοτεχνίες δέχονται να κόβουν τιμολόγια αγοράς υγραερίου και χωρίς να χρησιμοποιούν το καύσιμο. Αξιοποιούν τα παραστατικά αυτά για την κάλυψη δαπανών τους. Έτσι το βιομηχανικό υγραέριο καταλήγει στις δεξαμενές των πρατηρίων και πωλείται ως κίνησης με την τιμή την υψηλότερη.

Και ποιες είναι οι επιπτώσεις;

Πέρα από την απώλεια φόρων οι κινητήρες των οχημάτων με υγραέριο βιομηχανίας χάνουν σε απόδοση και σε σύντομο χρονικό διάστημα παρουσιάζουν σοβαρές βλάβες.

Οι επενδύσεις

Τα παραπάνω έκαναν γνωστά τα στελέχη της Coral Gas, της εταιρίας παραγωγού υγραερίου κίνησης του ομίλου της Motor Oil, η οποία κατέχει το 31% στο συγκεκριμένο προϊόν και είναι επίσης πρώτη στις πωλήσεις LPG με μερίδιο 27%.

Στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου ο γενικός διευθυντής της Coral Gas Παναγιώτης Χριστόπουλος μίλησε για την ανάπτυξη του κλάδου και της εταιρίας, αλλά και για τη μάστιγα του λαθρεμπορίου. Προσδοκά την υλοποίηση της εξαγγελίας της ΑΑΔΕ για νομοθέτηση του συστήματος εισροών – εκροών και στο υγραέριο κίνησης.

Το LPG για τα αυτοκίνητα γνώρισε τεράστια ανάπτυξη. Το 2010 οι όγκοι ήταν μόλις 10.000 τόνοι και σήμερα πάνω από 200.000 τόνοι. Τα πρατήρια ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια… Από 45 πριν από επτά χρόνια σήμερα είναι 1.050. Η τιμή πώλησης του auto gas είναι χαμηλότερη 40% από τη βενζίνη.

Η Coral Gas επενδύει φέτος 5 εκατ. ευρώ και του χρόνου άλλα τόσα. Τα τελευταία επτά χρόνια επένδυσε 38 εκατ. ευρώ και τώρα ετοιμάζεται για την επέκταση της στα Βαλκάνια σε χώρες όπου δραστηριοποιείται ήδη ο όμιλος της Motor Oil μέσω των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών.   

Η εταιρία έχει εγκαταστήσει σύστημα GPS στα βυτιοφόρα οχήματα της για την παρακολούθηση της διακίνησης του καυσίμου καθώς και τον μοριακό ιχνηθέτη της εταιρίαςAuthentix. Η βρετανική επιχείρηση συνεργάζεται με 12 κυβερνήσεις στον κόσμο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου μέσω της ιχνηθέτησης των καυσίμων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v