Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φιλόδοξο business plan για την Foodlink

Διπλασιασμός τζίρου και μια σημαντική εξαγορά στο business plan 2018-2022. Ενδιαφέρον για μετάταξη από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, «ίσως και σύντομα». Τι δηλώνουν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας.

Φιλόδοξο business plan για την Foodlink

Φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους περιλαμβάνει το πενταετές business plan 2018-2022 της Foodlink, καθώς αυτό εμπεριέχει διπλασιασμό του κύκλου εργασιών (στα 100 εκατ. ευρώ), προερχόμενο τόσο μέσα από οργανική ανάπτυξη, όσο και με τη βοήθεια μιας δρομολογούμενης σημαντικής εξαγοράς, πάντα μέσα στο χώρο των logistics.

Αυτά ανέφεραν στα πλαίσια του χθεσινού συνεδρίου του ΧΑ για τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, οι κ.κ. Βασίλης Καρακουλάκης και Αχιλλέας Μάμαλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, αντίστοιχα, συμπληρώνοντας: «Παρατηρείται μια σαφής τάση συγκέντρωσης του κλάδου μας σε μικρότερο αριθμό εταιρειών. Ο στόχος των 100 εκατ. ευρώ δημιουργεί την απαραίτητη κρίσιμη μάζα για εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας και συνεργειών. Επίσης, ένα τέτοιο μέγεθος θα καταστήσει την εταιρεία πολύ σημαντική στα Βαλκάνια, παρά το γεγονός ότι θα διαθέτει παρουσία μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο».

Η Foodlink έχει καταφέρει να αναπτυχθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια, βοηθούμενη και από εξαγορές. Σήμερα η εισηγμένη εταιρεία κατέχει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά σε ότι αφορά τα «συμβολαιακά (contract) logistics», ανεβάζει μερίδια στο κομμάτι των διεθνών μεταφορών (τομέα στον οποίο εισήλθε κατά την τελευταία εξαετία), δραστηριοποιείται ενεργά στο e-shop management, ενώ φέτος εξαγόρασε εταιρεία στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να καταστεί από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον τομέα του συμβολαιακού logistics στη Μεγαλόνησο.

Σύμφωνα με τον κ. Μάμαλη, η εταιρεία υπέστη σοβαρές επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην αλυσίδα Μαρινόπουλος κατά τη διετία 2016-2017, ωστόσο από φέτος αναμένεται να επιστρέψει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα. Ήδη με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου και τις μέχρι τώρα ενδείξεις, εκτιμάται για το σύνολο του 2018 ένας κύκλος εργασιών γύρω στα 55 εκατ. ευρώ και ένα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) κοντά 2,5 εκατ. ευρώ. Με βάση το business plan, ο κύκλος εργασιών του 2019 θα αυξηθεί περαιτέρω, στα 59 εκατ. ευρώ.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η διοίκηση της Foodlink σημείωσε:

• Η εταιρεία ενδιαφέρεται για τη μετάταξή της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και ενδέχεται το θέμα αυτό να εξεταστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

• Οι πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα κάνουν outsourcing τις εργασίες των logistics, για τον απλό λόγο ότι εξασφαλίζουν καλύτερες υπηρεσίες με μικρότερο κόστος. Προς την ίδια κατεύθυνση στρέφονται ολοένα και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις.

• Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας αναμένεται να παρουσιάσει πτωτική πορεία, μέχρις ότου υλοποιηθεί η προγραμματισμένη εξαγορά. Πάντως, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της απόκτησης άλλης εταιρείας με συνδυασμό τόσο μετρητών, όσο και μετοχών.

• Το γεγονός ότι στο πρώτο εξάμηνο, τα ενοποιημένα κέρδη ήταν χαμηλότερα των εταιρικών οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενες ζημίες της θυγατρικής στη Βουλγαρία που βρίσκεται στο στάδιο του κλεισίματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v