Folli Follie: Τι καταλογίζει το πόρισμα της ΕΛΤΕ στους ορκωτούς

Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου στο πόρισμα που κατέθεσε στον οικονομικό εισαγγελέα καταγράφει «βαριά αμελή συμπεριφορά». Η δικαιοσύνη καλείται να εξετάσει το ενδεχόμενο δόλου. Η Κίνα και οι συναλλαγές με εταιρείες φαντάσματα.

Folli Follie: Τι καταλογίζει το πόρισμα της ΕΛΤΕ στους ορκωτούς

«Βαριά αμελή συμπεριφορά» φέρεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, να καταγράφει το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου, εις βάρος των ορκωτών της εταιρίας ECOVIS VNT, που ήλεγχε τη Folli Follie επί σειρά ετών.

Αφήνοντας προφανώς τον ενδεχόμενο καταλογισμό δόλου στις δικαστικές αρχές, καθώς το πόρισμα έχει ήδη κατατεθεί από προχθές στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Άλλωστε, εν πολλοίς, τα ίδια φυσικά πρόσωπα (μεταξύ αυτών ο κ. Γιώργος Βαρθαλίτης και η κα Χρύσα Τσακαλογιάννη), υπό την σκέπη της Baker Τilly Hellas, ήλεγχαν τους ισολογισμούς της εταιρίας ήδη από τη χρήση 2006. Η μεν κα Τσακαλογιάννη τις χρήσεις 2012 έως και 2014, ο δε κ. Βαρθαλίτης (νο 2 στην Baker Τilly) τις χρήσεις 2006 έως 2011. Συνέχισαν δε να ελέγχουν την FFG υπό την ομπρέλα άλλης εταιρείας.

Το πόρισμα, εκτάσεως περίπου 50 σελίδων, καταλογίζει στους εν λόγω ορκωτούς σωρεία παραλείψεων, πολλές εκ των οποίων σχετίζονται με το Διεθνές Ελεγκτικό Πρότυπο 600. Σύμφωνα με το πρότυπο αυτό, αφής στιγμής η κινεζική εταιρία που ήλεγχε τις ασιατικές θυγατρικές της Folli Follie Group δεν ήταν μεγάλου μεγέθους και εγνωσμένης διεθνούς αξιοπιστίας, οι εδώ ορκωτοί που ευθύνονταν για τον έλεγχο των ενοποιημένων λογιστικών καταστάσεων όφειλαν να έχουν ζητήσει ικανά στοιχεία, προκειμένου να σχηματίσουν ίδια γνώμη για την αξιοπιστία των επιμέρους σημαντικών λογιστικών καταστάσεων.

Πολύ δε περισσότερο, καθώς οι ασιατικές θυγατρικές με επίκεντρο την China Sourcing ήταν εκείνες που παρήγαγαν το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών αλλά και των κερδών του ενοποιημένου ισολογισμού.

Παρότι το πόρισμα ασχολείται με τα οικονομικά μεγέθη του 2017, φέρεται να «τεκμαίρει» ότι υπάρχει πρόβλημα και με τις λογιστικές καταστάσεις του προηγούμενου έτους, ενώ όπως προκύπτει, υπήρξε στο πλαίσιο της εκπόνησής του και έρευνα για τη διασταύρωση στοιχείων ενός μεγάλου πελάτη και ενός επίσης μεγάλου προμηθευτή της ασιατικής FFG.

Kι όπως διαπιστώθηκε, κατόπιν επικοινωνίας με αρμοδίους στο Χονγκ Κονγκ, αμφότεροι είναι… ανύπαρκτοι!

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΛΤΕ, η θυγατρική της Folli Follie στην Ασία, Folli Follie Group Sourcing Ltd, φέρεται να έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις άνω του 1,85 δισ. δολ. τη διετία 2016-2017 στην εταιρία NG Boon Soon. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΛΤΕ, δεν έχει εντοπίσει ούτε την έδρα, ούτε τη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρίας, η οποία φέρεται να χρωστά στη Folli Follie 710 εκατ. δολάρια. Η εν λόγω εταιρεία μάλιστα καταγράφεται και στο πόρισμα της Alvarez & Marsal, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛΤΕ, η Folli Follie Group Sourcing φέρεται να έχει καταβάλει στην εταιρία Thana Prasertsian προκαταβολή 259,4 εκατ. δολάρια για το 2017 και 125,45 εκατ. δολάρια για το 2016. Ωστόσο η ΕΛΤΕ αμφισβητεί την ύπαρξη και αυτής της εταιρίας, καθώς δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει την έδρα και τη δραστηριότητά της και αυτό επιβεβαιώνει και η Alvarez & Marsal.

Η ΕΛΤΕ αμφισβητεί και την ύπαρξη της εταιρίας Landocean Industrial Limited, η οποία φέρεται να έχει δανειστεί 122 εκατ. δολάρια από τη Folli Follie Group Sourcing, από το 2016, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί σχετικές εξασφαλίσεις αλλά και το επιτόκιο δανεισμού.

Δεδομένου του περιεχομένου του πορίσματος αλλά και της εκτάσεως της απάτης στην υπόθεση της Folli Follie, νομικοί κύκλοι θεωρούν ως δεδομένο ότι πέραν του πειθαρχικού συμβουλίου, στο οποίο τους έχει ήδη παραπέμψει η ΕΛΤΕ, θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι και με τη Δικαιοσύνη, ως ύποπτοι τέλεσης βαριών αδικημάτων.

Το Euro2day.gr έχει καταγράψει σε προηγούμενο δημοσίευμά του σειρά ερωτημάτων για τη στάση των δύο ορκωτών λογιστών, όπως το γιατί συνέχισαν να υπογράφουν τις οικονομικές καταστάσεις μητρικής και ομίλου Folli Follie, ενώ η Baker Tilly, στελέχη της οποίας υπήρξαν επί σειρά ετών, είχε αποχωρήσει για λόγους που φέρεται να σχετίζονται με την άρνηση της διοίκησης της FF Group να αναθέσει στην Baker Tilly Hong Kong τον έλεγχο της FF Sourcing.

Επιπρόσθετα τίθεται το ερώτημα αν ο Γ. Βαρθαλίτης ζήτησε από την ελεγκτική εταιρεία Thomas Ng Chi Wa&Co, που υπέγραψε την οικονομική κατάσταση χρήσης 2017 της κινεζικής θυγατρικής FF Group Sourcing, φακέλους, προκειμένου να ελέγξει τη δουλειά που έκανε αλλά και το εάν ζήτησε ανεξάρτητες διαβεβαιώσεις για τα ταμειακά διαθέσιμα από τις τράπεζες, στις οποίες εμφανίζεται η Sourcing να διατηρεί καταθέσεις 296 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v