Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιτσικάκης (Revolut): Συναλλαγές χωρίς προμήθειες και νέες υπηρεσίες

Τα σχέδια της Revolut παρουσιάζει στο Euro2day.gr ο υπεύθυνος της εταιρείας για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Οι δυνατότητες για επενδυτικές τοποθετήσεις χωρίς προμήθειες και τα σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές. Τι είναι το Freemium.

Λιτσικάκης (Revolut): Συναλλαγές χωρίς προμήθειες και νέες υπηρεσίες

Σε μετοχές των αμερικανικών χρηματιστηρίων NASDAQ και NYSE θα μπορούν να τοποθετούνται από τον επόμενο μήνα, μέσω της εφαρμογής της Revolut, και οι Ελληνες επενδυτές, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται να ενταχθεί στην υπηρεσία και η αγορά μετοχών του βρετανικού χρηματιστηρίου.

Οπως τονίζει στο Euro2day.gr ο Country Manager της Revolut για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα Δημήτρης Λιτσικάκης, οι συναλλαγές θα γίνονται με το ίδιο μοντέλο που εφαρμόζει ήδη η Revolut για επενδύσεις σε νομίσματα ή κρυπτονομίσματα, δηλαδή χωρίς προμήθειες.

Η Revolut, που ιδρύθηκε το 2015 στη Βρετανία από τους Nikolay Storonsky και Vlad Yatsenko, δεν κρύβει τους στόχους της, σύμφωνα με τον κ. Λιτσικάκη: Θέλει να μετατραπεί στο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του κόσμου, με 100 εκατομμύρια πελάτες, μέσα στην προσεχή πενταετία.

Η εταιρεία, ένας από τους ηγέτες στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του FinTech, έχει μέχρι σήμερα εξασφαλίσει χρηματοδότηση 336 εκατ. δολάρια και αποτιμάται κοντά στο 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια. Διαθέτει πλέον περισσότερους από τρία εκατομμύρια συνδρομητές στην Ευρώπη και έχει επεξεργαστεί συναλλαγές συνολικής αξίας 22 δισ. δολαρίων, μέσω της εφαρμογής Revolut που λειτουργεί σε φορητές συσκευές. Σύμφωνα με τον κ. Λιτσικάκη, η εταιρεία ετοιμάζει το επόμενο μεγάλο βήμα επέκτασης σε ΗΠΑ, Αυστραλία και άλλες αγορές.

Στην Ελλάδα, που διαθέτει γραφείο από τον περασμένο Απρίλιο, «είχαμε στόχο τις 150.000 πελάτες μέχρι το τέλος του έτους και ήδη έχουμε ξεπεράσει τις 140.000» λέει ο Δημ. Λιτσικάκης. Το αποτέλεσμα δεν πρέπει να εκπλήσσει καθώς μέχρι σήμερα η Revolut αυξάνει την πελατειακή της βάση κατά περίπου 8.000 συνδρομητές (που κατεβάζουν την εφαρμογή για φορητή συσκευή και εγγράφονται) ημερησίως!

«Το μοντέλο του Freemium, του χαμηλού λειτουργικού κόστους με αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι διαφανείς χρεώσεις» αποτελούν, κατά τον κ. Λιτσικάκη, το βαρύ όπλο της Revolut, η οποία επιτρέπει στους πελάτες της να ανοίξουν έναν τρεχούμενο λογαριασμό στη Βρετανία, με IBAN, σε περίπου ένα λεπτό μέσω της εφαρμογής. Ταυτόχρονα αποκτούν προπληρωμένη κάρτα την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν για συναλλαγές στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, χωρίς προμήθειες («για 130 νομίσματα»). Μπορούν, επίσης, μέσω της εφαρμογής να πραγματοποιούν συναλλαγές (να πωλούν και να αγοράζουν) 25 νομίσματα καθώς και κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin. Τι σημαίνει Freemium; Πως οι περισσότερες συναλλαγές είναι δωρεάν, αλλά υπάρχουν και Premium δυνατότητες για τις οποίες οι χρήστες χρεώνονται, όπως η ασφάλεια για το κινητό τους, ιατρική ασφάλιση για ταξίδια στο εξωτερικό κ.ά.

Ο κ. Λιτσικάκης αναφέρει το παράδειγμα της κάρτας Metal που λάνσαρε η Revolut προ μηνών, η οποία εκτός από μια νέα κάρτα υψηλής αισθητικής προσφέρει και σειρά υπηρεσιών στους κατόχους της, έναντι μηνιαίας (ή ετήσιας) συνδρομής, όπως δωρεάν ιατρική ασφάλιση, δωρεάν αναλήψεις από ΑΤΜ μέχρι 600 ευρώ τον μήνα κ.α. «Αδυνατούσαμε να ικανοποιήσουμε την τεράστια ζήτηση», εξηγεί, καθώς «κατατέθηκαν 10.000 αιτήματα για απόκτηση της Metal μέσα σε δύο ημέρες και σήμερα υπάρχει ουρά 80.000 πελατών».

Η Revolut παρέχει και υπηρεσίες προς επιχειρήσεις καθώς τους επιτρέπει να εκδίδουν χρεωστικές κάρτες για το προσωπικό τους, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τα έξοδά τους με ευκολία. Ο επικεφαλής για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα τονίζει πως μέσα στους επόμενους μήνες, η εταιρεία θα είναι έτοιμη να λανσάρει και μια «εξελιγμένη λύση» για τους εμπόρους.

Για πόσο καιρό θα μπορεί, όμως, η Revolut και οι ανταγωνιστές της στο FinTech όπως η γερμανική N26 αλλά και η ελληνική Viva, να καλπάζουν ανενόχλητοι και να παίρνουν έσοδα και πελατεία από τις πανίσχυρες τράπεζες; Σύμφωνα με τον κ. Λιτσικάκη, οι τράπεζες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους νέους «παίκτες» για δύο λόγους: «Πρώτον, τα πληροφοριακά τους συστήματα που έχουν αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες δεν μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις» και δεύτερον, «έπειτα από δεκαετίες διαφορετικής λογικής, δεν υπάρχει στις τράπεζες η εσωτερική κουλτούρα» που θα τους επιτρέψει να κινηθούν γρήγορα στο νέο περιβάλλον.

Τι συμβαίνει, όμως, με την αυστηρή νομοθεσία για το «μαύρο χρήμα» και πώς προσαρμόζονται εταιρείες όπως η Revolut στις απαιτήσεις της; Ο Δημ. Λιτσικάκης υποστηρίζει πως η Revolut αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες προκειμένου να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα, να εντοπίσει ύποπτες συναλλαγές και χρήστες. Μια νέα τέτοια λύση, ονόματι Sherlock, αναμένεται να λανσάρει αυτές τις ημέρες. Μέγα ζήτημα, όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι και οι διαδικτυακές απάτες που φτάνουν πλέον το 1,8 δισ. ευρώ και αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό περί το 10% ετησίως. Αντίστοιχα αυστηρή είναι η Revolut, κατά τον επικεφαλής Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτα και με τη διαχείριση των εταιρικών πελατών που ζητούν να εκδώσουν κάρτες της εταιρείας για το προσωπικό της.

Βιογραφικό

O Δημήτρης Λιτσικάκης είναι απόφοιτος Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Project Management από το Lancaster University. Εργάστηκε στην IBM UK ως Project Manager παραδίδοντας έργα πληροφορικής μεγάλης εμβέλειας. Στη συνέχεια ανέλαβε Digital Transformation Manager στην Edenred Greece, όπου ηγήθηκε της ολοκληρωτικής ψηφιοποίησης των λύσεων της εταιρείας, εκδίδοντας εκατοντάδες χιλιάδες προπληρωμένες κάρτες MasterCard σε δικαιούχους. Το 2018 ανέλαβε καθήκοντα Country Manager Greece, Cyprus & Malta για τη Revolut. Επίσης, από το 2014 εκτελεί χρέη Athens Chapter Director για το Startup Grind, τη μεγαλύτερη κοινότητα επιχειρηματιών σε όλο τον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v