Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Προτιμητέος επενδυτής η Apollo για NPLs 1,2 δισ.

Προτιμητέος επενδυτής για το Jupiter αναδείχθηκε το αμερικανικό private equity fund. Το ύψος του τιμήματος, τα θέματα με τους όρους του SPA και η διαπραγμάτευση με την τράπεζα.

Alpha Bank: Προτιμητέος επενδυτής η Apollo για NPLs 1,2 δισ.

Το αμερικανικό private equity fund Apollo Global αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, το οποίο πουλά η Alpha Bank (project Jupiter), επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η αξιολόγηση των τεσσάρων δεσμευτικών προσφορών ολοκληρώθηκε πριν από περίπου 10 ημέρες και την περασμένη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της Αlpha Βank, η οποία αποφάσισε να ξεκινήσουν συζητήσεις με την Apollo, ως προτιμητέο επενδυτή, θέτοντας το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η τράπεζα.

Η προσφορά της Apollo φέρεται να απέχει σημαντικά, σε όρους οικονομικού τιμήματος, από τη δεύτερη καλύτερη. Σε επίπεδο, όμως, προτεινόμενης σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA) υπάρχουν αρκετά θέματα, στα οποία θα επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση.

Αν οι συζητήσεις «καρποφορήσουν», η Apollo θα κληθεί να υπογράψει σύμβαση αγοραπωλησίας μέσα στον μήνα καθώς -φιλόδοξος- στόχος της τράπεζας παραμένει η ολοκλήρωση της συναλλαγής, ως την εκπνοή του έτους.

Σε περίπτωση που παραμείνουν σημαντικές διαφορές ως προς τους όρους του SPA, η Alpha ενδέχεται να στραφεί σε Fortress ή/και Lone Star, που φέρονται να έχουν υποβάλει τις αμέσως καλύτερες δεσμευτικές προσφορές.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η προσφορά της Apollo δίνει τίμημα άνω των 300 εκατ. ευρώ για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους κοντά στο 1 δισ. ευρώ (σ.σ. εντός ισολογισμού απαίτηση), τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων ανακτήσιμης αξίας, σύμφωνα με την τράπεζα, περίπου 330 εκατ. ευρώ. Η απαίτηση εντός και εκτός ισολογισμού ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ.

Το κύριο χαρακτηριστικό του χαρτοφυλακίου είναι ότι περιλαμβάνει δάνεια αρκετών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να καταστούν βιώσιμες, εξυπηρετώντας μέρος των δανειακών τους υποχρεώσεων. Υπό το παραπάνω πρίσμα, έχει, σύμφωνα με στελέχη private equity funds, καλύτερες προοπτικές ανάκτησης, σε σύγκριση με το πρώτο ομοειδές χαρτοφυλάκιο που πωλήθηκε (Amoeba), αλλά απαιτεί πιο χρονοβόρο και αποτελεσματικό servicing.

Μαζί με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η Alpha πουλά και ανακτηθέντα ακίνητα από πλειστηριασμούς, αξίας περίπου 54 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v