Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΑΘ: «Κοινωνικό τιμολόγιο» νερού στη Θεσσαλονίκη

Μειώσεις στους λογαριασμούς του θα «δει», συγκεκριμένα, το 99,4% των οικιακών καταναλωτών την επόμενη διετία, ενώ χαμηλότερα αναμένεται να διαμορφωθούν και τα επαγγελματικά τιμολόγια. Οι νέες κλίμακες.

ΕΥΑΘ: «Κοινωνικό τιμολόγιο» νερού στη Θεσσαλονίκη

Σημαντικές μειώσεις για πρώτη φορά στην τιμή χρέωσης του νερού, ενίσχυση και διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου, όπως και εξασφάλιση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας τιμολογιακής πολιτικής της ΕΥΑΘ Α.Ε., που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019. Μειώσεις στους λογαριασμούς του θα «δει», συγκεκριμένα, το 99,4% των οικιακών καταναλωτών την επόμενη διετία, ενώ με τη νέα τιμολόγηση διασφαλίζεται και η ισορροπία στον διττό χαρακτήρα του νερού, ως πολύτιμου φυσικού πόρου και ως κοινωνικού αγαθού.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η ΕΥΑΘ, για τα νοικοκυριά, που αποτελούν και τον μεγάλο όγκο των καταναλωτών της ΕΥΑΘ (68%), η τιμολογιακή πολιτική ακολουθεί τη λογική της μείωσης της τιμής του νερού στις χαμηλές κλίμακες, ώστε να διασφαλίζεται ο κοινωνικός του χαρακτήρας, και της αύξησης στις υψηλές, ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη (εδώ ανήκει μόλις το 0,6% των οικιακών καταναλωτών).

Συγκεκριμένα, οι κλίμακες που διαμορφώνονται και η σύγκρισή τους με τα ισχύοντα τιμολόγια έχουν ως εξής:

Με αυτήν την κλιμάκωση στην τιμολόγηση, μειωμένοι θα είναι οι λογαριασμοί όλων των καταναλωτών που ξοδεύουν έως και 120 κ.μ. νερό το τετράμηνο, οι οποίοι και αντιστοιχίζονται στο 99,4% της κατηγορίας των οικιακών καταναλωτών!

Σε βάθος πενταετίας και για τα έτη 2021- 2023 προβλέπεται αύξηση των τιμολογίων σε ποσοστό 2%, με εξαίρεση της πρώτης κλίμακας του οικιακού τιμολογίου (κατανάλωση μέχρι 10 κυβικά μέτρα). Η αύξηση αυτή, που ανταποκρίνεται στις προβλέψεις διακύμανσης του ΑΕΠ για την επόμενη πενταετία, υπαγορεύεται από τις ανάγκες υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας (επέκταση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, συντήρηση υδραγωγείου Αραβησσού, έργα βελτίωσης δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης). Σε κάθε περίπτωση, όμως, «απορροφάται» από τις μειώσεις της διετίας 2019-2020, που μέχρι τα 60 κ.μ./τετράμηνο θα κυμανθούν από 4,7% μέχρι 16,7% σε κάποιες κατηγορίες!

Βασική αιχμή της νέας τιμολογιακής πολιτικής είναι η διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου στο οποίο υιοθετούνται κριτήρια ένταξης ανάλογα με αυτά της ΔΕΗ: στην πρώτη κατηγορία (ΚΟΤ Α - δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης) η κατανάλωση έως και 30 κ.μ. είναι δωρεάν, από 31 έως 80 κυβικά η έκπτωση ανέρχεται σε 70%, ενώ μειώνεται στο 35% για καταναλώσεις 80 έως 120 κυβικά το τετράμηνο.

Στη δεύτερη κατηγορία (ΚΟΤ Β) η κατανάλωση έως και 30 κ.μ. είναι επίσης δωρεάν, από 31 έως 80 κυβικά η έκπτωση είναι 50%, ενώ για μεγαλύτερες καταναλώσεις και έως 120 κ.μ. το τετράμηνο μειώνεται στο 25%. Μάλιστα, στόχος είναι η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο να γίνεται πλέον άμεσα και χωρίς επιπλέον «χαρτιά», με τα στοιχεία να λαμβάνονται απευθείας από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης).

Στα επαγγελματικά τιμολόγια μειώνεται επίσης η τιμή στις χαμηλές καταναλώσεις και αυξάνεται στις μεγάλες ως κίνητρο για την αποφυγή κατασπατάλησης του πολύτιμου φυσικού πόρου (επωφελείται το 64% των επαγγελματιών), ενώ για το 83% των βιομηχανιών οι χρεώσεις παραμένουν σταθερές (καταναλώσεις μέχρι 2.000 κυβικά). Σταθερό διατηρείται το τιμολόγιο των ΟΤΑ και του Δημοσίου (το 15% περίπου των λογαριασμών της ΕΥΑΘ), σταθερά παραμένουν και τα πάγια όλων των κατηγοριών. Παράλληλα, εφαρμόζεται νέο χαμηλό τιμολόγιο για φιλανθρωπικά σωματεία, ΜΚΟ και κοινωφελή ιδρύματα (όσα ανήκουν στο Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα).

«Η ΕΥΑΘ, η οποία είχε διατηρήσει σταθερά τα τιμολόγιά της από το 2012, ‘έρχεται’ σήμερα -με βάση τα πολύ καλά οικονομικά της αποτελέσματα των τελευταίων ετών- να εφαρμόσει για πρώτη φορά στα χρονικά της σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς σχεδόν όλων των κατηγοριών των καταναλωτών της! Η τιμολογιακή μας πολιτική των επόμενων ετών διέπεται από τη λογική της ‘ενθάρρυνσης’ νοικοκυριών κι επαγγελματιών που σέβονται τον πολύτιμο φυσικό πόρο. Παράλληλα, διασφαλίζεται η πρόσβαση στο κοινό αυτό αγαθό των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας, όπως άλλωστε ορίζει και η νέα ΚΥΑ, μαζί με την υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδιασμού προς όφελος τελικά των Θεσσαλονικέων, των εργαζομένων και των μετόχων της εταιρείας», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v