Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Θετικό το outlook για το 2019

Ισόρροπη η ανάπτυξη σε Ελλάδα και εξωτερικό στο γ’ τρίμηνο του 2018. Οδηγός της ανάπτυξης πωλήσεων παραμένει το εξωτερικό και η λιανική αθλητικών. Οργανική νέα δραστηριότητα η ΑΕΕΑΠ.

Φουρλής: Θετικό το outlook για το 2019

Εκτιμήσεις για ένα θετικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και επιχειρηματικές συνθήκες το 2019 διατύπωσε η διοίκηση του ομίλου Φουρλή κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης για τα αποτελέσματα εννεαμήνου της τρέχουσας χρήσης.

Ο πρόεδρος του ομίλου Β. Φoυρλής ανάφερε πως οι επενδύσεις της χρήσης θα ανέλθουν στα 17 εκατ. ευρώ για να κατευθυνθούν στη δημιουργία 3 νέων pick up points της ΙΚΕΑ (σε Καλαμάτα, Λεμεσό και Βουλγαρία), 10 καταστημάτων Intersport διασπαρμένα στις αγορές ενδιαφέροντος του ομίλου (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Τουρκία) αλλά και στην ενεργοποίηση των ψηφιακών καταστημάτων της Intersport σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης.

Ο κ. Φoυρλής χαρακτήρισε ως νέα επιχειρηματική δραστηριότητα την ίδρυση εταιρίας αξιοποίησης ακινήτων, διευκρινίζοντας ότι με τη σύσταση της ο όμιλος σκοπεύει να κεφαλαιοποιήσει την τεχνογνωσία που διαθέτει στο τομέα αξιοποίησης εμπορικών και επαγγελματικών ακινήτων. Επισήμανε ότι το χαρτοφυλάκιο της νέας ΑΕΕΑΠ- το οποίο σήμερα περιλαμβάνει ακίνητα του ομίλου συνολικής αξίας 176 εκατ. ευρώ- αναμένεται να εμπλουτιστεί βαθμηδόν τόσο με τα υπόλοιπα ακίνητα του ομίλου αλλά και με νέες προσθήκες και ενδεχομένως συμπράξεις. Σημειώνεται ότι εκτός της ΑΕΕΑΠ βρίσκονται σήμερα ακίνητα του ομίλου αξίας 50 εκατ. ευρώ.

Προσέθεσε, πάντως, πως στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου του ομίλου με ορίζοντα το 2025, συνεχίζεται η διερεύνηση επέκτασης σε νέες γεωγραφικές αγορές, αλλά και η ανάπτυξη νέων λιανικών concepts.

Πέραν των μελλοντικών στόχων, η διοίκηση της εταιρίας ανέλυσε τις επιδόσεις του γ’ τριμήνου του 2018, όπου καταγράφηκε επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, κυρίως λόγω της εγχώριας δραστηριότητας της ΙΚΕΑ. Ωστόσο, ο τομέας παρουσίασε βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Απ. Πεταλάς σημείωσε πάντως πως η ανάπτυξη του ομίλου υπήρξε ισόρροπη, διατηρώντας σε Ελλάδα και εξωτερικό θετικούς ρυθμούς της τάξης του 4% περίπου, ενώ βασικός μοχλός ανάπτυξης υπήρξε η δραστηριότητα του ομίλου στην αγορά αθλητικών.

Βασιζόμενος δε στις ενδείξεις των πωλήσεων κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου εκτίμησε ότι το δ' τρίμηνο της χρήσης θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το γ' τρίμηνο, εκτός και αν ο Δεκέμβριος υπεραποδώσει, προσφέροντας επιπλέον πωλήσεις.

Τέλος, η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της διεθνούς ΙΚΕΑ, η οποία επεξεργάζεται σχέδια δημιουργίας νέου concept καταστημάτων της φίρμας αλλά και ψηφιακών πλατφορμών. Κατά τον κ. Φoυρλή, μεσοπρόθεσμα οι παραπάνω σχεδιασμοί θα ενσωματωθούν και στο αναπτυξιακό πλάνο του ελληνικού ομίλου, επιτρέποντας τη δημιουργία ενδεχομένως πέντε ακόμη σημείων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τη γεωγραφική διασπορά, το ύφος των συγκεκριμένων καταστημάτων και το ύψος των επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v