Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγχωνεύονται Eurobank και Grivalia

Την απορρόφηση της Grivalia AΕΕΑΠ ενέκρινε το ΔΣ της τράπεζας. Πάνω από 32% το ποσοστό της Fairfax με ολοκλήρωση του deal. Στόχος η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά περίπου 900 εκατ. και το κλείσιμο του discount στη μετοχή της ΑΕΕΑΠ. Σε SPV τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Αμεσα οι ανακοινώσεις.

Συγχωνεύονται Eurobank και Grivalia

Την απορρόφηση της Grivalia ΑΕΕΑΠ από τη Eurobank ενέκρινε σε έκτακτη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών διεξήχθησαν με απόλυτη μυστικότητα όλο το προηγούμενο διάστημα, με τη συμφωνία να οριστικοποιείται, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα.

Εκτοτε, ακολουθούνται διαδικασίες – εξπρές, καθώς ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Grivalia το οποίο ενέκρινε τη συμφωνία ενώ, το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίασε για τον ίδιο λόγο και το Δ.Σ. της Eurobank.

Στόχος της συγχώνευσης είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας και το κλείσιμο του discount με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή της ΑΕΕΑΠ.

Η καθαρή αξία ενεργητικού της Grivalia ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ ενώ η κεφαλαιοποίησή της, με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή στο ΧΑ, ανέρχεται στα 726 εκατ. ευρώ. 

Με τη συγχώνευση τα ίδια κεφάλαια της Eurobank εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6,4 δισ. από 5,5 δισ. ευρώ σήμερα και το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της στα 39 δισ. ευρώ. Επομένως, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας θα ανέλθει στο 16,5% από 14,6% σήμερα. 

Οι όροι της σχέσης ανταλλαγής δεν έχουν προς το παρόν γίνει γνωστοί ενώ οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί, πριν το άνοιγμα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Πάνω από 32% το ποσοστό της Fairfax

Πηγές ωστόσο με γνώση των συζητήσεων, αναφέρουν ότι εφόσον η συγχώνευση εγκριθεί από τον επόπτη και τους μετόχους τράπεζας και ΑΕΕΑΠ, το ποσοστό της Fairfax στη Eurobank θα ξεπεράσει ελαφρώς τα επίπεδα του 32% από 17,3% σήμερα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο επόπτης είναι ενήμερος για το εγχείρημα και έχει διενεργηθεί όλη η απαραίτητη προεργασία προκειμένου το deal να γίνει αποδεκτό, παρότι η Grivalia δραστηριοποιείται σε κλάδο που δεν αποτελεί core business για την τράπεζα. 

Σημειώνεται ότι η Eurobank έχει ολοκληρώσει το πλάνο αναδιάρθρωσης και από τον περασμένο Ιούνιο, έχει λήξει η παρακολούθησή της από monitoring trustee για λογαριασμό της DG Comp.

Σε SPV μεταφέρονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα

Επιπρόσθετα, το έκτακτο ΔΣ της Eurobank την Κυριακή αποφάσισε τη μεταφορά του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας σε εταιρία ειδικού σκοπού (SPV), κίνηση που αναγιγνώσκεται από την αγορά ως προετοιμασία για την εφαρμογή του ιταλικού μοντέλου παροχής κρατικών εγγυήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση. 

Ενδεχόμενη απορρόφηση της Grivalia ΑΕΕΑΠ μειώνει το ποσοστό των ΝΡΕs επί του συνόλου του ενεργητικού της τράπεζας. 

Αναλυτικές πληροφορίες με τις επίσημες ανακοινώσεις μπορείτε να βρείτε εδώ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v