Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χρόνος κυλάει εναντίον της Altec

Η διοίκηση της Altec είχε αποφασίσει την πώληση της Unisoft. Ωστόσο μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο deal δεν έχει ολοκληρωθεί. Στασιμότητα επικρατεί και στο μέτωπο της άλλης σημαντικής θυγατρικής της εισηγμένης, της Altec Integration.

Ο χρόνος κυλάει εναντίον της Altec

Κατάσταση στασιμότητας επικρατεί στον όμιλο πληροφορικής Altec, με τον χρόνο να λειτουργεί σε βάρος της μέχρι χθες εισηγμένης εταιρείας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα απάντησε την Τρίτη (27/11) η διοίκηση της Altec σε ερώτημα των χρηματιστηριακών αρχών, για το πόσο πιθανή ήταν μια επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της στο ΧΑ:

«Η εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Οι ενέργειες, στις οποίες έχει μέχρι στιγμής προβεί, στην κατεύθυνση της άρσης της αναστολής διαπραγμάτευσης και της υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής αναδιάρθρωσης, δεν έχουν επιφέρει τις απαραίτητες αλλαγές που θα οδηγούσαν στην ανάκαμψη και βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της. Η διοίκηση της εταιρείας καθ' όλο το προηγούμενο διάστημα, εξάντλησε κάθε δυνατή περίπτωση για την περαιτέρω επιχειρηματική ανάπτυξή της. Το ασταθές και συνεχώς μεταβαλλόμενο τραπεζικό περιβάλλον και οι αρνητικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά δεν έδωσαν την ευκαιρία στους μετόχους-τράπεζες να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, οι οποίες θα είχαν οδηγήσει στην ολοκλήρωση του σχεδίου και την αναδιάρθρωση της εταιρείας».

Χαρακτηριστικά είναι τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου στις 31/12/2017, όπου τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά κατά 48,9 εκατ. ευρώ, οι τραπεζικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 50 εκατ. ευρώ και οι προ φόρων ζημίες είχαν διαμορφωθεί στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Altec είχε αποφασίσει την πώληση της εταιρείας Unisoft (δραστηριοποιείται στο τυποποιημένο λογισμικό, διαθέτοντας ευρύ πελατολόγιο) στην οποία συμμετέχει με 33,01% και μάλιστα την καλύτερη προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό είχε υποβάλει η SoftOne.

Ωστόσο μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο deal δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς εκκρεμεί ακόμη η δικαστική απόφαση ένταξης της Unisoft στις διατάξεις του άρθρου 106β, που θα επικύρωνε τη ρύθμιση των υποχρεώσεών της.

Βέβαια, ακόμη και η πώληση της Unisoft να ολοκληρωθεί, η Altec είναι αμφίβολο αν θα εισπράξει έστω και ένα ευρώ και για τον λόγο αυτόν άλλωστε έχει αποτιμήσει στα λογιστικά της βιβλία το 33,01% της προς πώληση εταιρείας με μηδέν (αρνητικά ίδια κεφάλαια, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις).

Στασιμότητα επίσης επικρατεί και στο μέτωπο της άλλης σημαντικής θυγατρικής της εισηγμένης, που είναι η Altec Integration. Ειδικότερα, παλαιότερη απόφαση για την ένταξη και αυτής της εταιρείας στις διατάξεις του άρθρου 106β έχει «παγώσει» (η σχετική διαδικασία δεν ξεκίνησε), με αποτέλεσμα ουδείς πλέον να γνωρίζει αν και πότε η συγκεκριμένη θυγατρική θα μπορέσει να «αλλάξει χέρια».

«Η εταιρεία μπορεί να επιβιώσει αν υπάρξει η σχετική στήριξη των τραπεζών», υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, εκτιμώντας ωστόσο ότι όσο αυτές οι ενέργειες στήριξης δεν γίνονται, ο χρόνος δουλεύει εναντίον της.

Το «μπλέξιμο» με Unisoft

Στις αρχές του έτους, η εταιρεία SoftOne ήταν εκείνη η οποία πλειοδότησε στον διαγωνισμό που έκαναν οι τράπεζες για την πώληση της Unisoft (οι τράπεζες κατέχουν το 66,99% των μετοχών της Unisoft, με το υπόλοιπο 33,01% να ανήκει στην Altec).

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το τίμημα κυμάνθηκε γύρω στα 10 εκατ. ευρώ και αφορούσε ουσιαστικά τη δέσμευση ισόποσης αποπληρωμής δανείων από το νέο ιδιοκτήτη.

Η ολοκλήρωση της πώλησης ωστόσο προϋπέθετε τη θετική έκβαση της δικαστικής διαδικασίας, που θα ρύθμιζε τις υποχρεώσεις της Unisoft, με την πλειοδοτούσα εταιρεία (SoftOne) να δεσμεύεται ότι θα ολοκληρώσει τη συναλλαγή έως και το τέλος Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η 31η Οκτωβρίου παρήλθε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σχετική δικαστική διαδικασία, οπότε η SoftOne έχει σήμερα το δικαίωμα να υπαναχωρήσει από τη δεσμευτική πρόταση που είχε υποβάλει κατά το παρελθόν, ή έστω να συζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του deal.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v