Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 7+7 «μερισματικοί αριστοκράτες» του ΧΑ

Ποιες μετοχές θα μπορούσαν να ενταχθούν στους «μερισματικούς αριστοκράτες». Η «συνταγή» των υπεραποδόσεων και οι ιδιαιτερότητες. Οι εισηγμένες που επέλεξαν να προχωρήσουν σε χρηματικές διανομές στο «παρά πέντε» του 2018.

Οι 7+7 «μερισματικοί αριστοκράτες» του ΧΑ

Ο παρατιθέμενος πίνακας έχει εκπονηθεί από τη Μεσογειακή ΑΕΕΔ και δείχνει -με βάση πρόσφατες τιμές- τις αμερικανικές εταιρείες που εντάσσονται στον δείκτη «Dividend Kings» («βασιλιάδες των μερισμάτων»).

Ειδικότερα, περιλαμβάνει εκείνες τις εισηγμένες που έχουν προχωρήσει για τουλάχιστον πενήντα χρόνια σε συνεχείς και αυξανόμενες χρηματικές διανομές (μερίσματα, ή/και επιστροφές κεφαλαίου) προς τους κατόχους τους!

Στις ΗΠΑ υπάρχει και ο δείκτης «S&P Dividend Aristocrats» («αριστοκράτες των μερισμάτων»), ο οποίος είναι λιγότερο απαιτητικός, καθώς περιλαμβάνει εισηγμένες που έχουν προχωρήσει σε χρηματικές διανομές για είκοσι πέντε συναπτά έτη.

Για παράδειγμα, στην πρώτη γραμμή του πίνακα βρίσκεται η American States Water Company, με μια κεφαλαιοποίηση 2,374 δισ. δολαρίων, δείκτη P/E 37,6 και χρηματικές διανομές για 63 συνεχόμενα έτη!
Στην έκτη θέση του πίνακα, βρίσκεται η Procter & Gamble, με χρηματιστηριακή αξία 232,8 δισ. δολάρια, δείκτη P/E 22,6 και 61 συνεχόμενες χρήσεις χρηματικών διανομών.

Μελετώντας τα στοιχεία του πίνακα, εύκολα προκύπτει η πολύ μεγάλη αξία των εταιρειών αυτών, καθώς και το ότι διαπραγματεύονται με σαφώς υψηλότερους δείκτες P/E, με βάση τον μέσο όρο και ακόμη περισσότερο με βάση τα ελληνικά δεδομένα.

Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί έχουν δημιουργήσει δείκτες εταιρειών «συνεπούς μερισματικής απόδοσης», προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές, οι οποίοι επιζητούν μειωμένο κίνδυνο, «εξασφαλισμένο» ετήσιο εισόδημα και σαφείς προοπτικές μακροπρόθεσμων υπεραποδόσεων, ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς έντονες διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών αγορών. Πρόκειται για την προσέγγιση των «νοικοκυραίων επενδυτών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Μεσογειακή ΑΕΕΔ κ. Γιάννη Πολυχρονίου, ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ανάλογος δείκτης και για το ελληνικό χρηματιστήριο, προκειμένου:

Πρώτον, να εκπαιδεύσει το επενδυτικό κοινό στην επιλογή ποιοτικών εταιρειών.

Δεύτερον, να κατευθύνει ενδεχομένως ένα μέρος των «παικτών» σε πιθανές μακροπρόθεσμες κερδοφόρες επιλογές, μειώνοντας παράλληλα το επενδυτικό ρίσκο και

τρίτον, να δώσει κίνητρα σε πολύ καλές εισηγμένες εταιρείες να ακολουθήσουν πολιτικές συνεχών χρηματικών διανομών, ενδυναμώνοντας τον χρηματιστηριακό θεσμό.

Βέβαια, οι δυσκολίες του εγχειρήματος για τη δημιουργία τέτοιων δεικτών στην Ελλάδα δεν είναι λίγες.

Πρώτον, θα πρέπει να χαλαρώσουν τα κριτήρια του δείκτη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συνεχόμενων ετών, που μια εισηγμένη του ΧΑ έχει προχωρήσει σε χρηματικές διανομές (π.χ. να υποχωρήσει στα 10 ή τα 15 χρόνια).

Δεύτερον, ενδεχομένως να μην αποτελεί προαπαιτούμενο η ανοδική τάση των χρηματικών διανομών.

Τρίτον, πιθανόν ο δείκτης θα πρέπει να είναι περισσότερο ευέλικτος, καθώς υπάρχει σειρά εταιρειών που αθροιστικά έχει «μοιράσει» πολύ μεγάλα ποσά, κάνοντας ωστόσο κάποια «διαλείμματα» ορισμένες χρονιές.

Τέταρτον, ορισμένες από τις μετοχές αυτές εντάσσονται στη μικρή κεφαλαιοποίηση και συνοδεύονται επίσης από χαμηλή εμπορευσιμότητα και περιορισμένη διασπορά.

Αλήθεια είναι ότι η ΕΧΑΕ σε συνεργασία με τον οίκο FTSE είχαν ξεκινήσει προ διετίας να εξετάζουν τη δυνατότητα δημιουργίας και παρακολούθησης ενός τέτοιου δείκτη, χωρίς ωστόσο το συγκεκριμένο εγχείρημα να έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα, με τον CEO της ΕΧΑΕ Σωκράτη Λαζαρίδη να επικαλείται δυσκολίες και κόστος.

Οι Έλληνες «μερισματικοί αριστοκράτες»

Με βάση τα στοιχεία της Μεσογειακής ΑΕΕΔ, υπάρχουν:

Πρώτον, έξι εισηγμένες εταιρείες που έχουν προχωρήσει χωρίς διακοπή σε χρηματικές διανομές από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως και φέτος. Πρόκειται για τις ΟΠΑΠ, Motor Oil, Καρέλιας, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΟΛΘ. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν έχει αφήσει χρονιά που να μη «μοιράσει χρήμα» στους μετόχους της, αλλά εισήλθε στο ΧΑ κατά το δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας.

Δεύτερον, άλλες επτά εισηγμένες (ΤΙΤΑΝ, Ελληνικά Πετρέλαια, JUMBO, ΕΧΑΕ, Grivalia, ΚΡΙ-ΚΡΙ και Πλαίσιο) που έχουν προχωρήσει σε χρηματικές διανομές σχεδόν σε όλα τα χρόνια, με κάποιες περιορισμένες εξαιρέσεις.

Πέραν όμως των αναφορών της Μεσογειακής ΑΕΕΔ, υπάρχουν και εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης που έχουν επιστρέψει κατά τα τελευταία 10-15 χρόνια -έστω και με ενδιάμεσες διακοπές- πολύ υψηλά ποσά στους μετόχους τους, όπως π.χ. οι Autohellas, Κανάκης, Entersoft, Βογιατζόγλου Systems, Μύλοι Λούλη, Μύλοι Κεπενού και Mermeren Kombinat.

Τα «μερίσματα» της τελευταίας στιγμής

Αρκετές είναι οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ που αποφάσισαν να ανακοινώσουν τη διανομή πρόσθετων μετρητών στους μετόχους τους κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018, δημιουργώντας μια ακόμη πιο ευνοϊκή εικόνα για το σύνολο των φετινών χρηματικών διανομών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η Motor Oil για παράδειγμα ανακοίνωσε τη διανομή προμερίσματος ύψους 0,35 ευρώ ανά μετοχή.

Ο Μυτιληναίος ανακοίνωσε από τώρα την αυξημένη χρηματική διανομή στην οποία θα προχωρήσει το 2019 (0,36 από 0,32 ευρώ).

Η Quest Holdings ψήφισε πρόσφατα επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,38 ευρώ ανά μετοχή.

Μέσα στον Δεκέμβριο θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση της Epsilon Net, προκειμένου να επιστραφεί 0,08 ευρώ ανά σημερινή μετοχή.

Τον Σεπτέμβριο, η έκτακτη γενική συνέλευση της Ικτίνος Μάρμαρα είχε αποφασίσει τη διανομή πρόσθετου μερίσματος 0,15 ευρώ ανά μετοχή.

O Μουσικός Οίκος Νάκα ψήφισε τη διανομή 0,135 ευρώ ανά μετοχή μέσω ενός συνδυασμού μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v