Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω των CoCo's

Η τράπεζα αποφάσισε να μην πληρώσει το κουπόνι των CoCo's για το 2018. Μείωση NPEs και με τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Πειραιώς: Κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω των CoCos

Η τράπεζα Πειραιώς εξετάζει, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου, μια «σειρά από εναλλακτικές λύσεις» για την κάλυψη των κεφαλαίων που απαιτούνται προκειμένου να ευθυγραμμισθεί με την δέσμευση προς τις εποπτικές αρχές όσον αφορά την ανάγκη που είχε προκύψει από το δυσμενές σενάριο στα τελευταία stress test.

Στο πλαίσιο αυτό η τράπεζα δεν θα αποπληρώσει το κουπόνι για τα CoCo's κάνοντας χρήση της δυνατότητας που δίνει η νομοθεσία. «Με βάση το business plan η κίνηση αυτή δεν θα επαναληφθεί το 2019», ανέφερε ο CEO της τράπεζας στους αναλυτές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα αποτελέσματα 9μηνου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η σύμβαση προβλέπει ότι μία τράπεζα έχει την δυνατότητα να μην πληρώσει για μία οικονομική χρήση (εν προκειμένω το 2018) το κουπόνι των CoCo's χωρίς καμία επίπτωση, δηλαδή χωρίς να μετατρέπονται σε μετοχές. Με την απόφαση αυτή η τράπεζα Πειραιώς θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 36 μονάδες βάσης.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της τράπεζας για την κάλυψη των αναγκών του δυσμενούς σεναρίου η διοίκησή της ανέφερε ότι υπάρχει χρόνος, νεότερα θα υπάρξουν τους πρώτους μήνες του 2019. Εφόσον οι αγορές εξομαλυνθούν, αναμένεται πρόσβαση σε αυτές, διαφορετικά θα εφαρμοσθούν οι εναλλακτικές λύσεις.

Στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) οι στόχοι για την τριετία 2019-2021 προβλέπουν μείωση τους στα 13,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 από 27,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2018. Η μείωση θα επιτευχθεί ως εξής: κατά 8,2 δισ. ευρώ από την εξυγίανση (επαναφορά σε τροχιά εξυπηρέτησης μέσω ρύθμισης) και την αποπληρωμή δανείων, 1,9 δισ. ευρώ από ρευστοποιήσεις και πλειστηριασμούς, 4,1 δισ. ευρώ από διαγραφές και 5,6 δισ. ευρώ από πωλήσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις πωλήσεις περιλαμβάνεται και τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ!

Για τους πλειστηριασμούς τα στελέχη της τράπεζας τόνισαν ότι αποτελούν μέρος των κινήσεων με στόχο την μείωση των NPEs όχι όμως αυτοσκοπό, καθώς ο όμιλος έχει αποφασίσει να μην αυξήσει αρκετά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που έχει στα βιβλία του.

S&P: Ανεπηρέαστη η αξιολόγηση

Σχολιάζοντας την απόφαση της Πειραιώς, η S&P επισημαίνει ότι θα περιορίσει την πίεση στα κεφάλαια της τράπεζας.

Ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαιώνει ακόμα ότι η μη πληρωμή του κουπονιού θα προσφέρει κεφαλαιακή ενίσχυση 36 μονάδων βάσης. Προσθέτει επίσης ότι η τράπεζα θα επωφεληθεί κεφαλαιακά κατά περίπου 50 μονάδες βάσης από την αναγνώριση της διάθεσης περίπου €1,9 δισ. μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και από την πώληση θυγατρικών στην Αλβανία και στη Βουλγαρία.

Ως εκ τούτου, σημειώνει η S&P, η εν λόγω απόφαση της Πειραιώς δεν επηρεάζει την αξιολόγηση της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v