Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτασις: Γιατί οι τράπεζες απέρριψαν το business plan

Χρόνο και αξιοπιστία σπατάλησε η Εκτασις. Γιατί οι πιστώτριες τράπεζές της δηλώνουν αποφασισμένες να θέσουν την εταιρεία σε ειδική διαχείριση. Η έλλειψη βιωσιμότητας, η απώλεια εμπιστοσύνης και η αμφισβήτηση της καθαρής θέσης.

Εκτασις: Γιατί οι τράπεζες απέρριψαν το business plan

Αποφασισμένες να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπαχθεί η Έκτασις Development σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, εμφανίζονται οι πιστώτριες τράπεζές της καθώς, όπως υποστηρίζουν, η μεν βιωσιμότητα της εταιρείας έχει εκλείψει, η δε εμπιστοσύνη προς τον βασικό της μέτοχο έχει χαθεί.

Η αίτηση Alpha, Πειραιώς και Eurobank για την υπαγωγή της Έκτασις σε ειδική διαχείριση εκδικάζεται σήμερα, χωρίς να υπάρχουν ελπίδες συμβιβασμού. Οι τρεις προαναφερόμενες πιστώτριες της εταιρείας και η Eurobank Leasing έχουν απορρίψει ως απαράδεκτο το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, που επεξεργάστηκε η Mazars και υπέβαλε η Έκτασις πριν από περίπου δύο εβδομάδες καθώς, όπως ισχυρίζονται, εδράζεται σε λανθασμένες και παραπλανητικές παραδοχές.

Όπως επισημαίνουν οι τράπεζες στην εξώδικη επιστολή-απάντησή τους στην Έκτασις, το business plan προβλέπει ανύπαρκτα έσοδα από μισθώσεις, οι οποίες έχουν λήξει καθώς και από πωλήσεις ακινήτων, τα οποία έχουν πάψει να ανήκουν στο ενεργητικό της εταιρείας. Ως εκ τούτου, κρίνεται μη υλοποιήσιμο.

Ο χρόνος, δε, της υποβολής νέου επιχειρησιακού σχεδίου είναι ενδεικτικός, σύμφωνα με τις τράπεζες, της σκοπιμότητας που υπηρετεί, καθώς υποβλήθηκε ένα περίπου χρόνο αφότου παρήλθε άκαρπη η τελευταία περίοδος προστασίας από πιστωτές, έξι μήνες μετά την υποβολή της αίτησης ειδικής διαχείρισης και μόλις δύο εβδομάδες πριν την εκδίκασή της.

Επιπρόσθετα, οι τράπεζες αναμένεται να αμφισβητήσουν στο δικαστήριο την καθαρή θέση, που εμφάνισε η Έκτασις, στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις. Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2016 (σ.σ. τελευταίες αναρτημένες στην εταιρική της ιστοσελίδα), η Έκτασις είχε αρνητική καθαρή θέση 17,3 εκατ. ευρώ (11,7 εκατ. το 2015), με συνολικές υποχρεώσεις 149,7 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών μόλις 5 εκατ. ευρώ. 

Σημαντικό ρόλο στην αποφασιστικότητα των πιστωτριών τραπεζών να επιμείνουν στο αίτημα ειδικής διαχείρισης παίζει η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Π. Ευθυμίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην εξώδικη απάντησή τους σημειώνουν πως η μέχρι τώρα συμπεριφορά του μεγαλομετόχου της Έκτασις δεν αφήνει περιθώρια συμβιβασμού.

Οι τράπεζες χρεώνουν στον κ. Π. Ευθυμίου τα δύο ανεπιτυχή εγχειρήματα επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης της Έκτασις, όπως και την αποτυχία της εταιρείας να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, κατά τις δύο περιόδους προστασίας που έλαβε κάνοντας χρήση αρχικά του άρθρου 99 και εν συνεχεία της πρόνοιας του 106 Α.

Οι τραπεζικές υποχρεώσεις της Έκτασις, μαζί με τους τόκους, ανέρχονται στα 116 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις της στα 162,7 εκατ. ευρώ.  Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τους προμηθευτές, ύψους περίπου 26 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία από την πλευρά της θεωρεί ότι εφόσον οδηγηθούν τα ακίνητά της σε εκποίηση από τον ειδικό εκκαθαριστή, οι τιμές που θα πιάσουν θα είναι ως και 50% χαμηλότερες από το αν στηριχθεί η επιχείρηση, ώστε να αναπτυχθούν και να πωληθούν τα αναξιοποίητα οικόπεδα. Το business plan που έχει καταθέσει κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και προβλέπει επιμήκυνση αποπληρωμών ως το 2031.

Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή και εγκατασταθεί ειδικός διαχειριστής, θα βγουν προς εκποίηση, τμηματικά ή εν συνόλω, 31 ακίνητα που ανήκουν στην Έκτασις, εκ των οποίων περίπου επτά διαθέτουν μακροχρόνιες μισθώσεις. Στο χαρτοφυλάκιο υπάρχουν αρκετά οικόπεδα καθώς και ένα ημιτελές κτίριο γραφείων επί της Εθνικής Οδού (κόμβος Καλυφτάκη).  

Η προσωρινή διαταγή

Όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών το Euro2day.gr, η υπόθεση της Έκτασις έγινε πρόσφατα πιο περίπλοκη, καθώς ένας από τους πρώην υπεργολάβους του Ευθυμίου πέτυχε την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία παγώνει τόσο η περιουσία της Έκτασις όσο και η προσωπική περιουσία μελών της οικογένειας του ιδρυτή της. Τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ο πρώην συνεργάτης της Έκτασις θα συζητηθούν στις 9 Ιανουαρίου.

Ο Παν. Ευθυμίου και η οικογένειά του φέρονται πως εξακολουθούν να διαθέτουν σημαντικότατη παρουσία στον τομέα των ακινήτων, εντός και εκτός Ελλάδας, μέσω άλλων εταιρειών, σε ορισμένες από τις οποίες συμμετέχουν συγγενικά τους πρόσωπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v