Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχονται νέες ανατροπές στις ΑΕΑΑΠ

Αλλαγές και στις ΑΕΕΑΠ φέρνει η διαχείριση χαρτοφυλακίων «κόκκινων δανείων», αλλά και η ανάγκη για μεγαλύτερα σχήματα. Οι επενδύσεις του 2018 και τα σενάρια για συγχωνεύσεις ή νέους επενδυτές στον κλάδο.

Ερχονται νέες ανατροπές στις ΑΕΑΑΠ

Νέες ανακατατάξεις στις ελληνικές εταιρείες επένδυσης ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) προβλέπουν τα στελέχη του real estate, λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου συγχώνευσης της Grivalia με τη Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις για την τύχη μιας ακόμα ΑΕΕΑΠ, με τους παράγοντες της αγοράς να θεωρούν πως βρίσκεται μεταξύ της συγχώνευσης με κάποια άλλη ή της εξαγοράς από funds τα οποία συνδέονται με τη διαχείριση χαρτοφυλακίων «κόκκινων δανείων».

«Η απόκτηση μιας ΑΕΕΑΠ λύνει τα χέρια των funds που έχουν αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουν τέτοια χαρτοφυλάκια καθώς θα μπορούν να μεταβιβάσουν ακίνητα και "να γράψουν" κέρδη πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα», επισημαίνουν στην αγορά real estate.

Εξελίξεις αναμένονται και στην Εθνική Πανγαία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Invel, που ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο, έχει αναθέσει σε διεθνή οίκο την εξεύρεση κεφαλαίων, προκειμένου να αγοράσει το 32,66% που ελέγχει η Εθνική Τράπεζα. Η διοίκηση της τελευταίας είχε ανακοινώσει προ ημερών πως παρατάθηκε επί τρίμηνο (μέχρι 31 Μαρτίου) η συμφωνία μετόχων με την Invel, η οποία της επιτρέπει να ενοποιεί τα αποτελέσματα της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Μπορεί να καταγράφεται κινητικότητα στις περισσότερες ΑΕΕΑΠ, αλλά το σχέδιο συγχώνευσης με τη Eurobank είναι φυσικό πως θα καθυστερήσει τα πλάνα της Grivalia όπως τα «Αστέρια Γλυφάδας» και άλλες επενδύσεις στον τομέα των ξενοδοχείων (Θεσσαλονίκη κ.ά.). Τους επόμενους μήνες, η διοίκηση της Grivalia θα επικεντρωθεί στην υπόθεση της συγχώνευσης με την τράπεζα, αν και πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Χρυσικός τόνιζε πως η εταιρεία θα εξακολουθήσει να αναζητά ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Μέσα στη χρονιά θα κριθούν, πάντως, πολλά καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η πώληση αξιόλογων χαρτοφυλακίων ή μεμονωμένων ακινήτων, όπως το χαρτοφυλάκιο με ακίνητα που κατείχε στο παρελθόν η Μπ. Bωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ), ενώ προχωράει και η πώληση μεγάλων χαρτοφυλακίων που συνδέονται με «κόκκινα δάνεια». Ταυτόχρονα είναι πιθανή η είσοδος στο χρηματιστήριο κάποιας εκ των νέων ΑΕΕΑΠ που έχουν συσταθεί ή πρόκειται να συσταθούν. Στα νέα ονόματα του κλάδου περιλαμβάνονται η Noval του ομίλου Βιοχάλκο, η Orilina που συνδέεται με τον κ. Τρ. Νάτση (εκ των ιδρυτών του fund Brevan Howard, κ.ά.)

Το φορολογικό καθεστώς δεν είναι το πλέον ευνοϊκό για τη λειτουργία των ΑΕΕΑΠ, αλλά οι διοικήσεις των εταιρειών συνέχισαν και πέρυσι να επενδύουν. Μάλιστα, οι αριθμοί ενδέχεται να ήταν ακόμα υψηλότεροι, αν είχε καταφέρει η Εθνική Πανγαία να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές και αν υπήρχε «προϊόν», δηλαδή αξιόλογα ακίνητα εισοδήματος.

Στην Εθνική Πανγαία δεν έμειναν, πάντως, με σταυρωμένα χέρια και με ένα σπριντ κατά τις τελευταίες εβδομάδες του 2018 πραγματοποίησαν συνολικές επενδύσεις σχεδόν 290 εκατ. ευρώ (περί το 60% των συνολικών επενδύσεων των ΑΕΕΑΠ το 2018, που έφτασαν το μισό δισ. ευρώ).

Με κεφάλαια από δανεισμό, κυρίως, η μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ συμφώνησε μέσα σε λίγες εβδομάδες για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου, του κτιρίου που φιλοξενεί το Hilton Λευκωσίας και πολυτελούς συγκροτήματος γραφείων στο κέντρο της Σόφιας, που αποκτήθηκε από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Κοντά στα 145 εκατ. ευρώ, με έμφαση στα ξενοδοχεία και στις νέες αναπτύξεις κτιρίων γραφείων, κινήθηκαν πέρυσι οι επενδύσεις της Grivalia, ενώ η Trastor συνέχισε να επενδύει κυρίως στα κτίρια γραφείων και καταστήματα, με τοποθετήσεις περί τα 30 εκατ. ευρώ την περυσινή χρονιά.

Εξαιρετικά κινητικές ήταν και οι δύο μικρότεροι «παίκτες», η Intercontinental (ICI) και η Briq Properties, που επεκτάθηκαν μάλιστα σε νέες κατηγορίες ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v