Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρουσίαση του ομίλου ΓΕΚ στην ΕΘΕ

Οι τομείς του real estate (απορρόφηση της Ερμής – συμμετοχή στην Κέκροψ) και της ενέργειας (Τέρνα Ενεργειακή), πέραν αυτού των κατασκευών (”Νέα” Τέρνα), θα είναι τα νέα ”πεδία δράσης” του όμιλου της ΓΕΚ, σύμφωνα με σχετική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην ΕΘΕ.

Παρουσίαση του ομίλου ΓΕΚ στην ΕΘΕ
Στους εταιρικούς μετασχηματισμούς - οι οποίοι είναι σε εξέλιξη - που θα διαμορφώσουν τη νέα δομή του ομίλου ΓΕΚΤέρναΕρμής, όπως και στους στρατηγικούς του στόχους, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γεώργιος Περιστέρης, σε σχετική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε σήμεςρα στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ειδικότερα, οι εταιρικοί μετασχηματισμοί που θα διαμορφώσουν την νέα δομή του ομίλου είναι η συγχώνευση με απορρόφηση του Ερμή από την ΓΕΚ, η συγχώνευση με απορρόφηση των Ηνίοχος, Ψυκτική, Δομική Ανάπτυξη, Εργοδυναμική και του Κατασκευαστικού Κλάδου της ΓΕΚ από την Τέρνα, όπως και η απόκτηση συμμετοχής στην Τέρνα Ενεργειακή από τη ΓΕΚ.

Οσον αφορά στους στρατηγικούς στόχους του Ομίλου, όπως υπογράμμισε και ο κ. Περιστέρης, είναι η απλούστευση και ο εξορθολογισμός της δομής του Ομίλου, όπως και ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων του Ομίλου και η συγκέντρωσή τους κατά κλάδο σε ισχυρούς, αυτόνομους εταιρικούς φορείς, που ο καθένας αντιπροσωπεύει επενδυτική πρόταση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα νέα κύρια πεδία δραστηριότητας του ομίλου που θα είναι:

Κατασκευαστική Δραστηριότητα – ”Νέα” Τέρνα->

Η ΓΕΚ , μετά τον εκτεταμένο εταιρικό μετασχηματισμό του Ομίλου θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται ενεργά στον κλάδο των Κατασκευών, μέσω της συμμετοχής της στην ” Νέα” Τέρνα,

Η ”Νέα” Τέρνα (Ανώτατο Πτυχίο ΜΕΕΠ 7ης) θα αποτελείται από την Τέρνα (Η Τάξης), τον Κατασκευαστικό κλάδο της ΓΕΚ (Η’ Τάξης), την Δομική Ανάπτυξη (Ε’ Τάξης), την Εργοδυναμική ( Ζ’ Τάξης ), την Ψυκτική (Ζ’ Τάξης) και την Ηνίοχος ( Ζ’ Τάξης).

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ”Νέας” Τέρνα διαμορφώνεται στα επίπεδα των περίπου 666,3 ευρώ, εκ των οποίων το 53,1% αφορά έργα ιδιωτικού τομέα, το 44,5% έργα δημοσίου τομέα και το 2,3% λοιπά έργα.

Real Estate->

Στον τομέα τουReal Estate, η ΓΕΚ θα δραστηριοποιείται τόσο άμεσα μετά από την συγχώνευση με απορρόφηση του Ερμή, όσο και έμμεσα μέσω της συμμετοχής της (σε ποσοστό 21,7%) στην εταιρία Κέκροψ. Η ”Νέα” ΓΕΚ θα συνεχίσει μετά την απορρόφηση της Ερμής, τη δραστηριότητα της στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακινήτων. Ο Όμιλος, όπως τόνισε ο κ. Περιστέρης, προχωρά με προσεκτικά βήματα στη σύνθεση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων, το οποίο προσφέρεται για μελλοντικές αναπτύξεις με σκοπό τη δημιουργία υπεραξιών.

Ενέργεια->

Στον τομέα της Ενέργειας, η ΓΕΚ θα δραστηριοποιείται μέσω της συμμετοχής της στην Τέρνα Ενεργειακή. Η δραστηριότητα στον τομέα της Ενέργειας, σε επίπεδο ομίλου, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στην προσεχή πενταετία. Οπως υπογραμμίστηκε εξάλλου στη σχετική παρουσίαση στην ΕΘΕ, η Τέρνα Ενεργειακή είναι μία από τις 2 σημαντικότερες ελληνικές εταιρίες που έχουν θέσει σε λειτουργία αιολικά πάρκα παραγωγής ενέργειας. Συγκεκριμένα λειτουργεί ήδη 4 αιολικά πάρκα, κατασκευάζει 2 επιπλέον, ενώ προχωρά στην αδειοδοτική διαδικασία για σημαντικό αριθμό νέων πάρκων με στόχο η συνολική εγκατεστημένη ισχύς έως το 2003 να ξεπερνά τα 150 MW.

Παράλληλα, ο όμιλος έχει ήδη λάβει μία από τις 6 αρχικά χορηγηθείσες άδειες ίδρυσης θερμοηλεκτρικών σταθμών, ισχύος 246 MW, ενώ προχωρά στην αδειοδότηση σημαντικού αριθμού μικρών και μεγάλων υδροηλεκτρικών επενδύσεων, συνολικής ισχύος άνω των 150 ΜW.

Συνοψίζοντας τέλος ο Κος Γ. Περιστέρης αναφέρθηκε στα κύρια επενδυτικά σημεία που θα χαρακτηρίζουν την ”Νέα” ΓΕΚ, ήτοι:

- Θα αποτελεί την μητρική εταιρία ενός διευρυμένου ομίλου εταιριών με ιδιαίτερα ενισχυμένα αποτελέσματα, που θα προέρχονται από την ενσωμάτωση και των μεγεθών α) της ”Νέας” Τέρνα, β) της Τέρνα Ενεργειακή και γ) του Ερμή.

- Θα διαθέτει πολλαπλή, ισχυρή παρουσία σε διαφορετικούς κλάδους (κατασκευές, ενέργεια, ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση ακινήτων), μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η αύξηση της κερδοφορίας και η απόσβεση κλαδικών διακυμάνσεων.

- Θα διαθέτει υψηλή κεφαλαιακή διάρθρωση, η οποία θα της εξασφαλίζει ευκολότερη πρόσβαση σε εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των επενδυτικών της σχεδίων με χαμηλότερο κόστος.

- Θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v