Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο SSM ρίχνει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για Πειραιώς

Μέσα στον μήνα αναμένεται να μειωθεί στο 3,25% από 3,75% η ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση για τον Πυλώνα ΙΙ. Στο 14% ο ελάχιστος δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας. Κλείνει η ψαλίδα με τις άλλες τράπεζες. Οι προσπάθειες περαιτέρω ενίσχυσης των κεφαλαίων.

Ο SSM ρίχνει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για Πειραιώς

Στην πρώτη μείωση από το 2015 των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων, που οφείλει να πληροί η Τράπεζα Πειραιώς, ετοιμάζεται να προχωρήσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει επιτελεστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP) προκύπτει ότι η κατάσταση της τράπεζας είναι πλέον τέτοια που δικαιολογείται η μείωση της κεφαλαιακής απαίτησης του Πυλώνα ΙΙ από 3,75% στο 3,25%.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέσα στον μήνα, σύμφωνα, όμως, με τις ως τώρα ενδείξεις αναμένεται να είναι θετική για την τράπεζα. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τις τελευταίες συνδιασκέψεις, μετά τα αποτελέσματα β’ και γ’ τριμήνου 2018, η διοίκηση της τράπεζας είχε αναφερθεί στο θέμα, διατυπώνοντας την προσδοκία μείωσης κατά τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης της απαίτησης του Πυλώνα ΙΙ.

Εφόσον οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, η Πειραιώς θα διαθέτει, για φέτος, ελάχιστο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 14%, ενώ οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες 13,75%. Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, που η παραπάνω «ψαλίδα» κλείνει.

Σημειώνεται ότι από 1η Ιανουαρίου 2019 αυξήθηκε κατά 0,625% (από 1,875% σε 2,5%) το απόθεμα ασφαλείας που ζητάει ο SSM να διαθέτουν όλες οι τράπεζες, ενώ μπήκε και ένα συστημικό απόθεμα ασφαλείας (0,25%).

Η Πειραιώς αναμένεται να κλείσει τη χρήση 2018 με δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 14,2%, μετά την απόφαση να ακυρώσει την καταβολή τόκου επί των CoCos, χωρίς αυτό να αποτελεί αθέτηση υποχρέωσης. Αν κατέβαλε κανονικά τους τόκους των CoCos, ο δείκτης θα μειωνόταν κατά 0,36%.

Οι προσπάθειες περαιτέρω ενίσχυσης των κεφαλαίων

Στις τηλεφωνικές συνδιασκέψεις με αναλυτές, που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, η τράπεζα επιβεβαίωσε ότι προσπαθεί ενεργά να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση, για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της αγοράς.

Σημειώνεται ότι όπως έγραψε το Euro2day.gr, τρέχει διαδικασία ανάθεσης διαχείρισης του συνόλου του χαρτοφυλακίου NPEs, με ενδιαφερόμενους την Cerberus και την κοινοπραξία Intrum-PIMCO.

Ο προτιμητέος επενδυτής, εφόσον η τράπεζα κρίνει ικανοποιητικές τις δεσμευτικές προσφορές που θα υποβληθούν, θα αναλάβει για σειρά ετών τη διαχείριση, ενώ θα πάρει με carve out μέρος της Piraeus Legacy Unit (PLU), της εσωτερικής διεύθυνσης που ασχολείται μεταξύ άλλων και με τη διαχείρισης των NPEs.

Σε αντάλλαγμα, θα καλύψει, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης Tier II, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει η Πειραιώς για να ενισχύσει τα κεφάλαιά της, βάσει της δέσμευσης που έχει αναληφθεί έναντι της εποπτικής αρχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v