Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Στην Astrobank πωλείται η θυγατρική στην Κύπρο

Η ελεγχόμενη από τον λιβανέζικο όμιλο Sehnaoui αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την Εθνική Κύπρου. «Καθαρή» χωρίς κόκκινα δάνεια πωλείται η τράπεζα. Η απόσχιση και εισφορά τους σε εταιρεία ειδικού σκοπού που ελέγχεται από την Εθνική.

ETE: Στην Astrobank πωλείται η θυγατρική στην Κύπρο

Η κυπριακή τράπεζα Astrobank, η οποία ελέγχεται από τον λιβανέζικο όμιλο Holding M. Sehnaoui, αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τον προτιμητέο επενδυτή για τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο (Εθνική Κύπρου).

Ο δεύτερος διαγωνισμός για την πώληση της Εθνικής Τράπεζας ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 και η Astrobank ήταν ο ένας από τους δύο επενδυτές που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές, όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων  στα τέλη Οκτωβρίου.

Μετά την αξιολόγηση των δεσμευτικών και τις όποιες βελτιώσεις, η Astrobank αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής και ετοιμάζεται να αποκτήσει την Εθνική Κύπρου. Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr ο όμιλος Εθνικής ξεκίνησε πέρσι και τη διαδικασία απόσχισης και εισφοράς των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) της Εθνικής Κύπρου σε εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία ελέγχεται από τη μητρική του ομίλου.

Ως εκ τούτου, η Astrobank αποκτά την Εθνική Κύπρου χωρίς τα NPEs, τα οποία παραμένουν στον όμιλο Εθνικής και με μικρότερο αριθμό απασχολουμένων καθώς μέρος τους μεταφέρθηκε ή θα μεταφερθεί στην εταιρεία ειδικού σκοπού.

Στο τέλος του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) της Εθνικής Κύπρου ανέρχονταν στο 62,6% των συνολικών χορηγήσεων (923 εκατ. ευρώ), με τις προβλέψεις να ξεπερνούν το 50%. Ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων διαμορφωνόταν στις 31.12.2016 στο 27,2%.

Σημειώνεται ότι η Astrobank αποτελεί την πρώην θυγατρική της Πειραιώς στην Κύπρο η οποία αποκτήθηκε προ τριετίας από τον λιβανέζικο όμιλο, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της USB.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v