Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 30 2018

H Εθνική Κύπρου και το νέο αξιοπερίεργο της Folli Follie

H Εθνική Κύπρου και το νέο αξιοπερίεργο της Folli Follie

ETE I: Την πρόθεσή της να μεταφέρει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της σε ξεχωριστή εταιρεία του Ομίλου με έδρα επίσης τη Μεγαλόνησο, ανακοίνωσε η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, κάλεσε τους «κόκκινους» δανειολήπτες της να υποβάλουν προσφορά για την εξόφληση ή την εξαγορά των δανείων τους, πριν αυτά μεταφερθούν στο νέο εταιρικό σχήμα.

Η ουσία είναι πως -απαλλαγμένη από τα «κόκκινα» δάνειά της- η Εθνική Τράπεζα Κύπρου εκτιμάται πως θα προσελκύσει σαφώς εντονότερο αγοραστικό ενδιαφέρον και η προσπάθεια ρευστοποίησης της συγκεκριμένης θυγατρικής του ομίλου θα διευκολυνθεί δραστικά. 

 

EΘΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΥ: Δύο δεσμευτικές προσφορές έχει λάβει η Εθνική για την προς πώληση κυπριακή θυγατρική της, οι οποίες και αξιολογούνται.

Η μία είναι από την Astrobank, πρώην θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει περάσει υπό τον έλεγχο ομάδας επενδυτών, με επικεφαλής τον Λιβανέζο τραπεζίτη M. Sehnaoui.

 

MOTOR OIL: Τι θα προσφέρει στον εισηγμένο όμιλο η απόκτηση της IBG; Πρώτον, η MOH καταβάλλει ήδη κάθε χρόνο προμήθειες στις τράπεζες, ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Ένα σημαντικό τμήμα αυτών θα κατευθύνεται μελλοντικά στη θυγατρική της, την IBG, εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί το deal.

Δεύτερον, ο εισηγμένος όμιλος θα μπορεί να εξυπηρετεί αυτόνομα και γρήγορα τις ανάγκες των πρατηρίων του (περίπου 1,2 εκατ. loyalty cards, αυτόματες πληρωμές, πιθανά νέα προϊόντα που θα εξυπηρετούν το δίκτυο).

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι χαμηλότερο της λογιστικής αξίας (η οποία εν πολλοίς βρίσκεται με τη μορφή μετρητών) οδηγούν σε ένα «μετρημένο» deal που έχει σαφείς προϋποθέσεις για σχετικά γρήγορη και ασφαλή περίοδο επανείσπραξης της επένδυσης (pay back period).

 

FOLLI FOLLIE: Ολοκλήρωσε το έργο της δικανικής-εγκληματολογικής αξιολόγησης για τις ασιατικές δραστηριότητες του ομίλου Folli Follie η Alvarez & Marsal. Το πόρισμα που παραδόθηκε δεν ήταν προκαταρκτικό, όπως λανθασμένα μεταφράστηκε, αλλά τελικό.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι παρά το μέγεθος της παραποίησης οικονομικών στοιχείων, που κατέδειξε το πόρισμα, και τις ικανές ενδείξεις ότι τα στοιχεία παραποιούνταν επί σειρά ετών, δεν ανατέθηκε από τη Folli Follie επέκταση της έρευνας σε προηγούμενες του 2017 οικονομικές χρήσεις, ούτε σε άλλο τμήμα των δραστηριοτήτων του ομίλου, πέραν της Ασίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v