Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρύ πλήγμα στην Intralot από την Τουρκία

Πώς μπήκε σφήνα η κοινοπραξία Demiroren - Scientific Games στον «σίγουρο» διαγωνισμό για το αθλητικό στοίχημα στην Τουρκία. Σοβαρές επιπτώσεις από την απώλεια της μεγάλης δεκαετούς σύμβασης. Οι πληροφορίες για το πρώην στέλεχος.

Βαρύ πλήγμα στην Intralot από την Τουρκία

Όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot Αντώνης Κεραστάρης εξηγούσε επί δυόμισι ώρες στους αναλυτές, στην τηλεδιάσκεψη, για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, πως η εταιρεία δεν πρόκειται να χάσει τη μεγάλη δεκαετή σύμβαση για το αθλητικό στοίχημα στην Τουρκία, υπολόγιζε χωρίς τους φίλους του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Και χωρίς τα στελέχη που απολύθηκαν από την Ιntralot τον τελευταίο καιρό, ένα από τα οποία λέγεται πως ετοίμασε την ανταγωνιστική προσφορά που φέρεται ως επικρατέστερη, από την κοινοπραξία Sans Girisim (Demiroren - Scientific Games).

Μάλιστα στον πρώτο γύρο προσφορών για τον κρίσιμο διαγωνισμό, η Inteltek (η κοινοπραξία της τουρκικής Turkcell με την Intralοt) επικρατούσε κατά κράτος, με προσφορά που προέβλεπε προμήθεια 0,5% επί του τζίρου, όταν η Sans Girisim ζητούσε 2,1%. Στον δεύτερο γύρο προσφορών του διαγωνισμού, όμως, η τελευταία κατέβασε την απαίτησή της σε μόλις 0,2%.

Τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν για την ελληνική εταιρεία, σχεδόν το 20% των EBITDA της οποίας προέρχονταν στην τελευταία χρήση από την Τουρκία. Επίσημη πληροφόρηση δεν υπάρχει από πλευράς ελληνικής εταιρείας, αλλά χθες κυκλοφόρησε πως κατέθεσε επιστολή/ένσταση.

Ο πρώτος διαγωνισμός για τη δεκαετή σύμβαση αθλητικού στοιχήματος, στον οποίο είχε καταθέσει προσφορά μόνο η Inteltek, ακυρώθηκε στα τέλη του 2018. Τότε οι τουρκικές αρχές υποστήριζαν πως ακυρώθηκε επειδή δεν υπήρχε επαρκής ανταγωνισμός. Στον δεύτερο διαγωνισμό εμφανίστηκαν τέσσερις όμιλοι και στον τελικό πέρασε η Inteltek και η κοινοπραξία τουρκικού ομίλου Demiroren με την αμερικανική Scientific Games. Ο επικεφαλής του ομίλου Demiroren, ο Yildirim Demiroren, ανήκει στον στενό κύκλο του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν, ενώ είναι σήμερα πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και πρώην πρόεδρος της Μπεσίκτας.

Η προσφορά της ανταγωνιστικής κοινοπραξίας προβλέπει, όπως προαναφέρθηκε, προμήθεια μόλις 0,2% επί του τζίρου του αθλητικού στοιχήματος, όταν η Inteltek, που είχε μέχρι τον περασμένο Αύγουστο δεκαετή συμφωνία διαχείρισης (και πήρε παράταση μέχρι τον Αύγουστο του 2019, ώστε να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός) λαμβάνει προμήθεια 1,4% επί του τζίρου.

Η δραστηριότητα της Inteltek, σύμφωνα με την παρουσίαση της Ιntralot για τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2018, συνεισέφερε μόλις το 4% των εσόδων κατά το δωδεκάμηνο Οκτώβριος 2017 - Σεπτέμβριος 2018, αλλά προσέφερε το 13% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, όταν η Ελλάδα συνεισφέρει μόνο το 6% των EBITDA. Συνολικά από την Τουρκία (μαζί με τη δραστηριότητα της Bilyoner στον αθλητικό στοιχηματισμό μέσω Διαδικτύου) προήλθε το 22% των EBITDA στο δωδεκάμηνο Οκτώβριος 2017 - Σεπτέμβριος 2018.

Οι αναλυτές, που έσπευσαν να επισημάνουν το σημαντικό πλήγμα στη δραστηριότητα της Ιntralot, τονίζουν πως μια προσφορά κάτω από το 0,2%, που προσέφερε η ανταγωνιστική κοινοπραξία εξαφανίζει το οποίο όφελος θα έχει ο διαχειριστής του αθλητικού στοιχήματος από την αύξηση των εσόδων, λόγω και της ενισχυμένης απόδοσης (payout ratio) στο 70% από το 50% σήμερα.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο κρατικός οργανισμός Spor Toto της Τουρκίας απαιτεί έσοδα 3,32 δισ. δολαρίων κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του αθλητικού στοιχήματος με τη νέα σύμβαση. Αν τα έσοδα δεν φτάσουν αυτό το πλαφόν, τότε η προμήθεια θα μειωθεί. Όμως, ο διαχειριστής του συστήματος αθλητικού στοιχηματισμού και του δικτύου καταστημάτων εγγυάται συγκεκριμένη αύξηση εσόδων σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον πληθωρισμό.

Ηδη κυκλοφορούν στον τουρκικό Τύπο δηλώσεις κατά του Demiroren, οι οποίες βασίζονται στο γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Turkcell Kaan Terzioglu είχε παραιτηθεί από την ομοσπονδία ποδοσφαίρου, όταν η Inteltek κατέθεσε προσφορά στον προηγούμενο διαγωνισμό. Ο όμιλος Demiroren έχει σημαντική παρουσία σε τομείς που ξεκινούν από την ενέργεια και το real estate και φτάνουν μέχρι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η διοίκηση της Intralοt είχε εμφανιστεί καθησυχαστική για το θέμα της αναχρηματοδότησης του δανεισμού, παρά τα συνεχή ζημιογόνα αποτελέσματα. Το πρώτο ομόλογο (250 εκατ. ευρώ) λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021 και το μεγάλο ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2024. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v