Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Νέες μπίζνες στην πράσινη οικονομία

Τι σηματοδοτεί η εξαγορά της startup εταιρείας Zeologic. Νέες δραστηριότητες της εισηγμένης, με όπλο τη νανοτεχνολογία στους τομείς των περιβαλλοντικών έργων και της κυκλικής οικονομίας. Η ευκαιρία των διεθνών αγορών.

Μυτιληναίος: Νέες μπίζνες στην πράσινη οικονομία

Στην τελευταία ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών που έκανε στις 29 Νοεμβρίου του 2018 ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε μιλήσει για το «σαρωτικό κίνημα στην Ευρώπη και παγκοσμίως εναντίον της κλιματικής αλλαγής, που θα αναγκάσει τους πολιτικούς σε αποφάσεις». Τότε, λοιπόν, εστίασε στις πρωτοβουλίες της εταιρείας για τη δραστηριοποίηση στις ΑΠΕ διεθνώς, αναγγέλλοντας μάλιστα την απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ EGN, της εταιρείας που αναπτύσσει τέτοια έργα διεθνώς.

Η Μυτιληναίος έκανε ένα βήμα στροφής προς τη λεγόμενη «πράσινη» οικονομία, μακριά από τις συνηθισμένες δραστηριότητές της. Προχώρησε στην εξαγορά του 60% της startup εταιρίας ZEOLOGIC, με ειδίκευση στην παροχή καινοτόμων λύσεων στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει σε νέες δραστηριότητες, επιδιώκοντας προφανώς να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων της εισηγμένης και φυσικά τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη της.

Η καινοτομία

Η εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχει μόλις πέντε χρόνια ζωής, διαθέτοντας μία καινοτομία που είναι η εκμετάλλευση της διεθνούς κατοχυρωμένης τεχνολογίας με βάση τη γεωχημική διεργασία (GACS) για την επεξεργασία των προαναφερόμενων κατηγοριών αποβλήτων. Για παράδειγμα μπορεί με βάση αυτήν την πατενταρισμένη τεχνολογία να καθαρίζει το επιβαρυμένο νερό οποιασδήποτε προέλευσης (γεωτρήσεις, ποτάμι κ.λπ.) και να το μετασχηματίζει σε νερό ποιότητας πόσιμου.

Επιπλέον με τη μέθοδο που εφαρμόζει και βασίζεται στη νανοτεχνολογία, δίνει οριστική λύση ακόμη και σε δύσκολα έως άλυτα περιβαλλοντολογικά ζητήματα, όπως:

· Η αποκατάσταση επιβαρυμένων εδαφών από οποιαδήποτε προηγούμενη βιομηχανική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του επιπέδου ρύπανσης που έχει υποστεί.

· Η επεξεργασία αποβλήτων προερχόμενων από τη λειτουργία ορυχείων, μεταλλείων και συναφών δραστηριοτήτων.

· Η επεξεργασία αποβλήτων υψηλής επιβάρυνσης, προερχόμενα από σωρεία δραστηριοτήτων όπως η παραγωγή λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ελαιοτριβείων, σφαγείων, γαλακτοκομία/τυροκομία, βυρσοδεψείων, παραγωγή και επεξεργασία πετρελαιοειδών, επεξεργασία μετάλλων κ.ο.κ.

· Η βελτιστοποίηση της λειτουργίας υφιστάμενων βιολογικών μονάδων επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, ώστε να παρακαμφθούν καίρια ζητήματα, όπως περιπτώσεις ασταθούς λειτουργίας, οσμών και παραγωγής επιβαρυμένης λυματολάσπης.

Οι νέες μπίζνες

Με την εξαγορά αυτή η Μυτιληναίος βγάζει τη Zeologic εκτός συνόρων, καθώς η εισηγμένη δραστηριοποιείται ήδη σε 29 χώρες. Επιπλέον η εισηγμένη και ειδικότερα ο Τομέας Έργων EPC και Υποδομών μπορούν να επεκτείνουν περαιτέρω τη δραστηριότητά τους στον τομέα των πεβαλλοντικών έργων και της κυκλικής οικονομίας, μέσω της δυναμικής εισόδου στον τομέα της επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων με ανταγωνιστικές και καινοτόμες λύσεις, αλλά και επεκτείνοντας τις δουλειές της σε νέες αγορές με την παροχή λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ανάμεσα στα έργα που έχει να επιδείξει η ZEOLOGIC στην Ελλάδα είναι:

1. Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μονάδας βαφής αλουμινίου, Alumil A.E., Κιλκίς

2. Μονάδα επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων, Ξενοδοχείο «Φιλοξένεια», 300 κλινών, Ψακούδια Χαλκιδικής

3. Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων τυροκομείου, Βαλμάς Ο.Ε. Παλαιόχωρα Χαλκιδικής

4. Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μεταποίησης αλιευμάτων, Λαζαρίδης Ο.Ε., Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης

5. Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μεταποίησης βρώσιμης ελιάς, Olivellas A.E., Γερακινή Χαλκιδικής

6. Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μεταποίησης βρώσιμης ελιάς, Χούτας - Μαρδάς - Athos Olives, Ορμύλια Χαλκιδικής

7. Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μεταποίησης βρώσιμης ελιάς, Βίγλια ΑΕΒΕ, Πολύγυρος Χαλκιδικής

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v